Je bent hier: Home > Nieuws > Velen snappen niet hoe geld werkt

Velen snappen niet hoe geld werkt

Velen snappen niet hoe geld werkt

12 september 2022 - door Laurens

Geld lijkt iets zeer eenvoudigs, maar toch blijkt het allemaal niet zo simpel te zijn. Geld is meer dan een ruilmiddel.

Misschien zou meer financiële kennis zelfs mensen uit de armoede kunnen helpen. Pas op, we zeggen niet dat iedereen die in armoede leeft daar zelf schuld aan heeft. Wel is het zo, dat er sommigen in de armoede terecht komen omdat ze niet weten hoe geld werkt en hoe ze daarmee om moeten gaan. Daarom zullen we in dit artikel enkele zaken belichten, die je zullen helpen om beter te snappen hoe geld eigenlijk werkt.

Geld is een middel, geen doel

Wie oppervlakkig naar geld kijkt, die ziet alleen dat geld een betaalmiddel is. Voor velen onder hen lijkt het dan ook eenvoudig: hoe meer je hebt, hoe beter. Om te beginnen vinden we het belangrijk om te benadrukken dat geld geen doel zou mogen zijn. Althans volgens onze visie toch niet, maar daar hoef je het uiteraard niet mee eens te zijn. Geld op zich is voor ons geen doel, maar alleen een middel dat het makkelijker maakt om je doelen te bereiken.

Stel je voor dat je graag wil reizen. Dan kan je doel zijn om bijvoorbeeld heel Noord-Amerika door te reizen. Wat heb je daarvoor nodig? Geld uiteraard. Zo zie je maar dat geld niet het doel op zich is, want aan veel geld op je spaarrekening heb je in principe niets. Daarmee willen we uiteraard niet zeggen dat je geen spaargeld meer moet aanhouden, maar wel dat geld op een rekening eigenlijk niets meer is dan een cijfer. Het heeft pas een functie wanneer je het als middel inzet.

Geld kan ook voor je werken

De meesten onder ons gaan dagelijks werken voor hun geld, wat natuurlijk een uitstekend uitgangspunt is. Je kunt echter ook bijkomstig je geld voor je aan het werk zetten. Door bijvoorbeeld bepaalde investeringen te doen, kan je zorgen voor een extra inkomstenbron. Natuurlijk moet je ook daar voorzichtig mee omspringen, want investeren brengt een risico met zich mee.

Er bestaat een belangrijke reden waarom je best niet alleen voor je geld gaat werken. Tijd! Jij hebt net als iedereen 24 uur tijd in een dag. Hoe je die dag indeelt, dat kan je grotendeels zelf bepalen. Hoe meer van je tijd je aan het werken bent, des te meer loon je normaliter zou moeten ontvangen. Alleen heb je op die manier veel geld, maar geen tijd om het te spenderen. Dat brengt ons weer bij het eerste punt: geld is geen doel op zich.

Door je geld voor je te laten werken, kan je ook verdienen zonder jouw eigen tijd (of toch minder tijd) te investeren. Op die manier heb je zelf meer tijd over om de dingen te doen die jij graag wil doen en zo je doelen te bereiken.

Tot slot

Geld is iets heel oppervlakkigs, maar hoe langer je ernaar kijkt, des te meer je zult begrijpen hoe het echt werkt. Dit artikel is niet bedoeld om je aan te sporen tot een actie, maar wel om je aan het denken te zetten. Denk jij dat je snapt hoe geld werkt?


Laatste artikels over Sparen

De middenklasse krijgt het steeds moeilijker - dingen die je zelf kan doen

22 september 2022

Nu de oorlog in Oekraïne blijft aanhouden en we steeds langer geconfronteerd worden met prijsstijgingen door de torenhoge inflatie, krijgen steeds meer middenklasse gezinnen het lastig.
Lees meer


Veel sparen op korte tijd: Crash-sparen

14 september 2022

Wil je een grote aankoop verrichten, of wil je een mooie spaarbuffer aanleggen voor de tijden waarin het wat moeilijker gaat?
Lees meer


FIRE reportage toonde ponzi fraude

13 september 2022

De FIRE reportage van de VRT is offline gehaald. Uit onderzoek bleek dat één van de geportretteerden een deelnamer was van een illegaal piramidespel.
Lees meer


Rabobank sluit Belgische tak, miljoenen van klanten niet opgevraagd

05 september 2022

Rabobank.be werd begin september definitief gesloten, maar tienduizenden klanten hebben hun geld nog niet opgevraagd.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken