Waarschuwing

  • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
  • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
  • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
  • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
  • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
  • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
  • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Je bent hier: Home > Nieuws > Velen snappen niet hoe geld werkt

Velen snappen niet hoe geld werkt

Velen snappen niet hoe geld werkt

12 september 2022 - door Laurens

Geld lijkt iets zeer eenvoudigs, maar toch blijkt het allemaal niet zo simpel te zijn. Geld is meer dan een ruilmiddel.

Misschien zou meer financiële kennis zelfs mensen uit de armoede kunnen helpen. Pas op, we zeggen niet dat iedereen die in armoede leeft daar zelf schuld aan heeft. Wel is het zo, dat er sommigen in de armoede terecht komen omdat ze niet weten hoe geld werkt en hoe ze daarmee om moeten gaan. Daarom zullen we in dit artikel enkele zaken belichten, die je zullen helpen om beter te snappen hoe geld eigenlijk werkt.

Geld is een middel, geen doel

Wie oppervlakkig naar geld kijkt, die ziet alleen dat geld een betaalmiddel is. Voor velen onder hen lijkt het dan ook eenvoudig: hoe meer je hebt, hoe beter. Om te beginnen vinden we het belangrijk om te benadrukken dat geld geen doel zou mogen zijn. Althans volgens onze visie toch niet, maar daar hoef je het uiteraard niet mee eens te zijn. Geld op zich is voor ons geen doel, maar alleen een middel dat het makkelijker maakt om je doelen te bereiken.

Stel je voor dat je graag wil reizen. Dan kan je doel zijn om bijvoorbeeld heel Noord-Amerika door te reizen. Wat heb je daarvoor nodig? Geld uiteraard. Zo zie je maar dat geld niet het doel op zich is, want aan veel geld op je spaarrekening heb je in principe niets. Daarmee willen we uiteraard niet zeggen dat je geen spaargeld meer moet aanhouden, maar wel dat geld op een rekening eigenlijk niets meer is dan een cijfer. Het heeft pas een functie wanneer je het als middel inzet.

Geld kan ook voor je werken

De meesten onder ons gaan dagelijks werken voor hun geld, wat natuurlijk een uitstekend uitgangspunt is. Je kunt echter ook bijkomstig je geld voor je aan het werk zetten. Door bijvoorbeeld bepaalde investeringen te doen, kan je zorgen voor een extra inkomstenbron. Natuurlijk moet je ook daar voorzichtig mee omspringen, want investeren brengt een risico met zich mee.

Er bestaat een belangrijke reden waarom je best niet alleen voor je geld gaat werken. Tijd! Jij hebt net als iedereen 24 uur tijd in een dag. Hoe je die dag indeelt, dat kan je grotendeels zelf bepalen. Hoe meer van je tijd je aan het werken bent, des te meer loon je normaliter zou moeten ontvangen. Alleen heb je op die manier veel geld, maar geen tijd om het te spenderen. Dat brengt ons weer bij het eerste punt: geld is geen doel op zich.

Door je geld voor je te laten werken, kan je ook verdienen zonder jouw eigen tijd (of toch minder tijd) te investeren. Op die manier heb je zelf meer tijd over om de dingen te doen die jij graag wil doen en zo je doelen te bereiken.

Tot slot

Geld is iets heel oppervlakkigs, maar hoe langer je ernaar kijkt, des te meer je zult begrijpen hoe het echt werkt. Dit artikel is niet bedoeld om je aan te sporen tot een actie, maar wel om je aan het denken te zetten. Denk jij dat je snapt hoe geld werkt?


Laatste artikels over Sparen

Politiek zet druk op banken voor verhoging spaarrente

23 mei 2023

De hogere rente in Europa vertaalt zich in duurdere kredieten, maar bij spaarrekeningen wordt de intrest niet of te traag aangepast.
Lees meer


64 procent van Belgen is financieel kwetsbaar

03 maart 2023

Veel gezinnen geven maandelijks meer of bijna evenveel geld uit als ze verdienen.
Lees meer


Staatsbons keren terug met hoge coupon

23 februari 2023

België geeft nieuwe staatsbons uit met twee verschillende looptijden.
Lees meer


Kost een kind een huis?

03 februari 2023

Het is een gezegde in de volksmond: ‘een kind kost een huis, hoeveel huizen heb jij rondlopen?’.
Lees meer


Nieuwe broker Trade Republic pakt uit met hoge rente

08 januari 2023

De Duitse smartphonebroker Trade Republic, die sinds kort ook in België actief is, biedt 2% rente op bedragen die niet belegd worden.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

ADVERTENTIE

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

  • * Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.