Waarschuwing

  • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
  • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
  • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
  • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
  • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
  • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
  • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Deze website is gratis voor bezoekers. Om deze gratis dienst te kunnen aanbieden krijgen we een compensatie, commissie of advertentie vergoeding van de diensten of producten die op deze website vermeld worden.

Je bent hier: Home > Nieuws > FIRE reportage toonde ponzi fraude

FIRE reportage toonde ponzi fraude

FIRE reportage toonde ponzi fraude

13 september 2022 - door Redactie

De FIRE reportage van de VRT is offline gehaald. Uit onderzoek bleek dat één van de geportretteerden een deelnamer was van een illegaal piramidespel.

We schreven hier eerder al dat de FIRE reportage een onrealistische boodschap brengt. Uit onderzoek blijkt nu dat één van de deelnemers verwikkeld is in een frauduleus ponzi scheme.

De jonge Wout S. pakte in de reportage uit met een luxueuze levensstijl in Dubai. Zijn geld verdient hij via The Future Trade, dat geld ophaalt bij beleggers en een rendement van 1,4% per dag belooft. Dat zou gerealiseerd worden door te handelen in muntenparen of cryptocurrency. In werkelijkheid gaat het echter over een ponzi scheme of piramidespel. 

In een piramidespel worden deelnemers aangespoord om nieuwe beleggers aan te trekken, waar ze een vergoeding voor opstrijken. Het geld van deze nieuwe beleggers wordt vervolgens gebruikt om uitbetalingen te doen aan andere deelnemers die hun geld opvragen. Zulk een piramidespel kan enkele jaren blijven bestaan, wanneer er een grote toestroom is van nieuwe investeerders. Wanneer echter meer mensen hun geld beginnen op te vragen, crasht het piramidespel en blijft de meerderheid met lege handen achter.

Omdat Wout S. zelf via een eigen Instagram profiel nieuwe deelnemers probeert aan te trekken door zijn luxueuze levensstijl te tonen, is hij zowel slachtoffer als dader in dit piramidespel. Eventueel geld dat hij al afgehaald heeft uit het systeem, is per saldo geld dat op een frauduleuze manier van andere nietsvermoedende deelnemers werd ontfutseld.

Speculeren is risicovol

Wanneer iets te mooi is om waar te zijn, dan is het meestal zo. Wie op lange termijn belegt en veel geduld heeft zal waarschijnlijk op het einde van de rit een mooi rendement realiseren. Simpelweg omdat er gespreid gekocht werd op zowel toppen als dalen van de beurs. Door de groei van de economie zou de waarde van deze beleggingen op tientallen jaren tijd dan ook meegegroeid moeten zijn. Een belegger heeft dus vooral veel geduld nodig en moet over stalen zenuwen beschikken om de paniekmomenten op de beurs te kunnen overleven.

Wie hoopt snel rijk te worden door te speculeren op korte termijn komt meestal bedrogen uit. De meeste traders maken verlies en slechts 1 tot 3 personen op de 10 slaagt er in om (tijdelijk) een winstgevende trader te worden. Blijf dan ook weg van beleggingsdiensten die jou een 'gegarandeerde winst' beloven van meer dan 10% per jaar. Niemand kan de beurzen altijd voorspellen en resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.


Laatste artikels over algemene info

Succesvol werken in de voedselsector

17 april 2023

Een baan op topniveau in de voedselsector is bijna een garantie op een levenslange carrière, als je tenminste wilt werken in een sector die hard aan het werk is om zichzelf te vernieuwen.
Lees meer


De juiste relatiegeschenken voor zakelijke relaties

28 maart 2023

Wie binnen de financiële sector werkt, weet dat het geven van relatiegeschenken belangrijke onderdelen zijn van het bouwen en onderhouden van klantrelaties en zakelijke banden.
Lees meer


Wat is beter? Online of fysiek boekhouding volgen?

16 februari 2023

Voor beide methoden valt veel te zeggen, daarom is het van belang om te weten wat beide soorten precies inhouden en wat de voordelen van beide zijn.
Lees meer


Digitaal verzekeren: zijn er voordelen ten opzichte van de traditionele verzekeringsmakelaars?

15 februari 2023

Digitaal verzekeren, het klinkt ons soms nog onwennig in de oren. Niet te verbazen, want wij Belgen houden vaak vast aan wat we kennen.
Lees meer


Wat kan je doen bij een snelheidsovertreding?

22 november 2022

Krijg je een snelheidsovertreding in de bus van de politie? Zo moet je bijvoorbeeld een geldboete betalen, maar ook een rijverbod kan ingevoerd worden.
Lees meer


Hoe zichtbaar is jouw webshop op het world wide web?

21 oktober 2022

Bedrijven spenderen gigantische budgetten aan marketing. Terecht, want goede marketing loont.
Lees meer


Dit zijn de verschillende manieren om beter te worden in boekhouden

20 oktober 2022

Wil je bijleren in boekhouden? Er bestaan verschillende methodes om dit te bereiken.
Lees meer


Ook FBI waarschuwt voor scams met crypto

10 oktober 2022

De FBI waarschuwt mensen voor scams met crypto. Deze noemen ze ook wel ‘varken slachting’.
Lees meer



Populair op Financeinfo.be



ADVERTENTIE

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 190 digitale valuta* bij de grootste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

  • * Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.