Je bent hier: Home > Nieuws > FIRE reportage toonde ponzi fraude

FIRE reportage toonde ponzi fraude

FIRE reportage toonde ponzi fraude

13 september 2022 - door Redactie

De FIRE reportage van de VRT is offline gehaald. Uit onderzoek bleek dat één van de geportretteerden een deelnamer was van een illegaal piramidespel.

We schreven hier eerder al dat de FIRE reportage een onrealistische boodschap brengt. Uit onderzoek blijkt nu dat één van de deelnemers verwikkeld is in een frauduleus ponzi scheme.

De jonge Wout S. pakte in de reportage uit met een luxueuze levensstijl in Dubai. Zijn geld verdient hij via The Future Trade, dat geld ophaalt bij beleggers en een rendement van 1,4% per dag belooft. Dat zou gerealiseerd worden door te handelen in muntenparen of cryptocurrency. In werkelijkheid gaat het echter over een ponzi scheme of piramidespel. 

In een piramidespel worden deelnemers aangespoord om nieuwe beleggers aan te trekken, waar ze een vergoeding voor opstrijken. Het geld van deze nieuwe beleggers wordt vervolgens gebruikt om uitbetalingen te doen aan andere deelnemers die hun geld opvragen. Zulk een piramidespel kan enkele jaren blijven bestaan, wanneer er een grote toestroom is van nieuwe investeerders. Wanneer echter meer mensen hun geld beginnen op te vragen, crasht het piramidespel en blijft de meerderheid met lege handen achter.

Omdat Wout S. zelf via een eigen Instagram profiel nieuwe deelnemers probeert aan te trekken door zijn luxueuze levensstijl te tonen, is hij zowel slachtoffer als dader in dit piramidespel. Eventueel geld dat hij al afgehaald heeft uit het systeem, is per saldo geld dat op een frauduleuze manier van andere nietsvermoedende deelnemers werd ontfutseld.

Speculeren is risicovol

Wanneer iets te mooi is om waar te zijn, dan is het meestal zo. Wie op lange termijn belegt en veel geduld heeft zal waarschijnlijk op het einde van de rit een mooi rendement realiseren. Simpelweg omdat er gespreid gekocht werd op zowel toppen als dalen van de beurs. Door de groei van de economie zou de waarde van deze beleggingen op tientallen jaren tijd dan ook meegegroeid moeten zijn. Een belegger heeft dus vooral veel geduld nodig en moet over stalen zenuwen beschikken om de paniekmomenten op de beurs te kunnen overleven.

Wie hoopt snel rijk te worden door te speculeren op korte termijn komt meestal bedrogen uit. De meeste traders maken verlies en slechts 1 tot 3 personen op de 10 slaagt er in om (tijdelijk) een winstgevende trader te worden. Blijf dan ook weg van beleggingsdiensten die jou een 'gegarandeerde winst' beloven van meer dan 10% per jaar. Niemand kan de beurzen altijd voorspellen en resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.


Laatste artikels over Sparen

De middenklasse krijgt het steeds moeilijker - dingen die je zelf kan doen

22 september 2022

Nu de oorlog in Oekraïne blijft aanhouden en we steeds langer geconfronteerd worden met prijsstijgingen door de torenhoge inflatie, krijgen steeds meer middenklasse gezinnen het lastig.
Lees meer


Veel sparen op korte tijd: Crash-sparen

14 september 2022

Wil je een grote aankoop verrichten, of wil je een mooie spaarbuffer aanleggen voor de tijden waarin het wat moeilijker gaat?
Lees meer


Velen snappen niet hoe geld werkt

12 september 2022

Geld lijkt iets zeer eenvoudigs, maar toch blijkt het allemaal niet zo simpel te zijn. Geld is meer dan een ruilmiddel.
Lees meer


Rabobank sluit Belgische tak, miljoenen van klanten niet opgevraagd

05 september 2022

Rabobank.be werd begin september definitief gesloten, maar tienduizenden klanten hebben hun geld nog niet opgevraagd.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken