Je bent hier: Home > Nieuws > Cash is King

Cash is King

Cash is King

20 september 2022 - door Laurens

Het gezegde cash is King is je vast ooit wel al eens ter ore gekomen. Cash is King, ofwel cash is koning, wil zeggen dat geld waar je meteen aan kunt zeer belangrijk is voor je bedrijf.

Volgens sommige mensen met veel financiële kennis, is het zelfs een van de belangrijkste zaken om rekening mee te houden. Door goed na te denken over cash management, zouden er waarschijnlijk al heel wat faillissementen voorkomen kunnen zijn. Maar hoe komt het nou dat cash zo belangrijk is? En waarmee kan je als bedrijfsleider rekening proberen te houden?

Het belang van liquide middelen

Laat ons even terugkomen op de faillissementen. Wanneer gaat een bedrijf failliet? Inderdaad, als er geen cash meer voor handen is. Je zult namelijk leveranciers en andere schuldeisers moeten kunnen terugbetalen.

Wanneer we spreken over liquide middelen, dan kunnen we deze term vrij ruim interpreteren. Cash behoort zeker tot de liquide middelen en het is ook meteen de meest liquide vorm die je kunt aanhouden. Stel bijvoorbeeld dat je aandelen in je portfolio hebt zitten. Die aandelen zijn uiteraard geld waard, maar je zult ze eerst moeten verkopen voor je effectief weer geld in handen hebt om je schuldeisers te betalen. Daarom zijn aandelen veel minder liquide dan cash geld.

Wat is goed cash management?

In dit artikel kunnen we natuurlijk niet in detail treden over wat goed cash management precies is voor een specifieke firma. We kunnen alleen globaal naar enkele zaken kijken, waar de meeste bedrijven best rekening mee zullen kunnen houden. Je moet dit echter niet zien als financieel advies, maar wel als een opinie.

Wie goed cash management zegt, zegt meteen ook een goed management van het werkkapitaal. Zoals ik al zei gaan we niet te ver in detail treden, maar werkkapitaal kan je zien als het geld dat binnenkomt, min het geld dat buiten gaat. In financiële cursussen wordt ook meestal de voorraad hierbij betrokken, maar die laten we voor nu even buiten beschouwing. 

Goed cash management, betekent dat je steeds voldoende cash voor handen moet houden, om te kunnen voldoen aan je verplichtingen. Daarom zal het erop neerkomen, dat je ervoor moet zorgen dat klanten je zo snel mogelijk betalen en dat jij zoveel mogelijk tijd hebt om aan jouw leveranciers te betalen.

Dit kan je het beste doen door goede afspraken te maken. In sommige gevallen is het echter niet zo eenvoudig. Neem bijvoorbeeld een bedrijf dat auto’s verkoopt. De klant betaalt slechts een klein voorschot bij de bestelling, terwijl de fabrikant wel al alle onderdelen in huis zal moeten halen om de auto te bouwen. Hij moet zijn leveranciers dus gaan betalen voordat hij zelf het geld van de klant ontvangt. Het beste wat hij dus kan doen, is met de leverancier rond de tafel gaan zitten. Aan de andere kant kan je jouw klanten proberen te overtuigen om sneller te betalen, door bijvoorbeeld een korting toe te kennen voor onmiddellijke betaling.


Laatste artikels over Finance

Echt besparen? 5 praktische tips

03 oktober 2022

Wil je ook echt iets veranderen aan je uitgavenpatroon? Dan heb je geluk, want onze praktische tips zouden je moeten kunnen helpen.
Lees meer


Crowdfunding bit4you onsuccesvol afgelopen

30 september 2022

Bit4you probeerde via BeeBonds een half miljoen euro op te halen, maar ondanks een hoge rente was er weinig interesse.
Lees meer


Je bedrijf door een periode vol onzekerheid loodsen

27 september 2022

Veel bedrijfsleiders zitten vandaag de dag met de handen in het haar.
Lees meer


Als een brood plots 3 euro kost

26 september 2022

De inflatie begint overal steeds sterker door te dringen...
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken