Je bent hier: Home > Nieuws > Je bedrijf door een periode vol onzekerheid loodsen

Je bedrijf door een periode vol onzekerheid loodsen

Je bedrijf door een periode vol onzekerheid loodsen

27 september 2022 - door Laurens

Veel bedrijfsleiders zitten vandaag de dag met de handen in het haar.

Sommigen ondervinden nu al een enorme druk omwille van de torenhoge energieprijzen, terwijl anderen gewoon bang zijn voor wat de toekomst allemaal nog kan brengen. Als bedrijfsleider heb je een zeer belangrijke taak: je bent verantwoordelijk voor het bedrijf en al zijn stakeholders. Het is aan jou om in de eerste plaats de werknemers te beschermen, maar ook jouw klanten en schuldeisers kan je niet uit het oog verliezen. In dit artikel proberen we enkele tips te geven om het hoofd koel te houden in een moeilijke periode als deze.

Probeer inschattingen te maken over de toekomst

Een goede of minder goede toekomst voor ogen hebben is nogal zwart-wit. Als bedrijfsleider kan je niet op zo’n manier naar de zaken kijken. Je moet in staat zijn om te anticiperen op de zaken die eventueel zouden kunnen gebeuren. Daarom moet je een klare en duidelijke strategie opzetten, waarbij je duidelijke plannen bouwt voor verschillende scenario’s. Het beste kan je dit vergelijken met schaken. De betere schakers onder ons bedenken na elke zet een strategie voor zowat alle mogelijke zetten die de tegenstander kan doen. Zodra je tegenstander gezet heeft, hoef je dan al niet meer na te denken over hoe jij moet reageren, maar kan je gewoon je plannen uitvoeren.

Om dit in je bedrijf te kunnen doen, zal je verschillende forecasts oftewel voorspellingen moeten maken. Voorspellingen zijn uiteraard nooit waterdicht, want niemand kan de toekomst voorspellen. Toch kunnen ze je reeds een indicatie geven over mogelijke acties die je zou kunnen ondernemen wanneer de voorspellingen toch werkelijkheid worden. Voor een onderneming zal vooral de financiële planning erg belangrijk zijn in onzekere tijden. Hoe zal de cashflow van operaties evolueren en zijn we nog in staat om aan onze korte en lange termijn verplichtingen te voldoen? Bereken ratio’s, laat je financiële team ernaar kijken of schakel eventueel zelfs een extern persoon in wanneer je in het bedrijf geen geschikt personeel hebt om dit te doen. 

Anticipeer voor het te laat is

Zie je aan de hand van jouw inschattingen dat er zich bijna zeker een probleem zal voordoen? Ga je bijvoorbeeld aan de huidige cash-burn rate het einde van het jaar niet meer halen? Grijp dan vandaag nog in. Er zijn verschillende mogelijke oplossingen die je kunt bedenken, afhankelijk van jouw specifieke situatie. Wacht echter niet tot het te laat is. Is je cash eenmaal op en willen investeerders geen nieuw geld meer voorzien, dan is het vaak te laat om er nog iets aan te doen.

Dit geldt trouwens niet alleen voor het financiële plaatje, maar ook voor de structurele zaken. Een voorbeeld zijn de supply chains. Heb je het idee dat de leveringen in de toekomst om een bepaalde reden niet meer aan de vraag zullen kunnen voldoen? Anticipeer daar dan vandaag al op, zonder dat je het bedrijf in gevaar brengt natuurlijk. Het heeft bijvoorbeeld geen zin om enorme voorraden aan te leggen, als je niet weet of je ze ook wel zult kunnen verkopen. 

Denk erom, de toekomst is niet zwart-wit, het is aan jou om de grijze zones te identificeren.


Laatste artikels over Finance

Waarom finance vaak complexer is dan het lijkt

18 november 2022

Velen denken dat ze goed mee zijn met de laatste nieuwtjes over finance. Modellen interpreteren en grafieken opstellen zijn er een belangrijk deel van, maar dat is natuurlijk nog niet alles.
Lees meer


Een nieuwe job? Een nieuw salaris.

17 november 2022

Wie op zoek gaat naar een nieuwe job, zal in zijn nieuwe contractvoorstel ook geconfronteerd worden met een nieuw salaris. Maar hoe weet je nou of je zo’n voorstel moet aanvaarden of niet?
Lees meer


Hoe kan je echt bijleren over financiën?

13 oktober 2022

Veel mensen willen graag meer financiële kennis opdoen, maar weten eigenlijk niet goed waar ze moeten beginnen.
Lees meer


Ook FBI waarschuwt voor scams met crypto

10 oktober 2022

De FBI waarschuwt mensen voor scams met crypto. Deze noemen ze ook wel ‘varken slachting’.
Lees meer


Laatste doodsstrijd voor NewB

10 oktober 2022

Er lijkt stilaan een eind te komen aan de NewB saga, de coöperatieve bank die sinds het ontstaan met geldproblemen kampt.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken