Je bent hier: Home > Nieuws > Wat is de invloed van stijgende rentes?

Wat is de invloed van stijgende rentes?

Wat is de invloed van stijgende rentes?

10 oktober 2022 - door Laurens

We weten allemaal al langer dat de rentes in Europa in een stijgende trend zitten. De reden is eenvoudig: de Europese Centrale bank probeert de hoge inflatie onder controle te krijgen.

De vraag is alleen: wat is het gevolg van de oplopende rente voor bedrijven en bij uitbreiding voor zijn aandeelhouders? In dit artikel bespreken we enkele gevolgen. Weet dat we hierbij niet zullen inzoomen op specifieke bedrijven, maar dat we in het algemeen spreken. De genoemde zaken hoeven dus ook niet in alle gevallen van toepassing te zijn. Dit artikel bevat geen tevens geen enkel advies, maar enkel een opinie.

Investeren wordt duurder

Bedrijven die van de bank afhangen om hun investeringen te financieren, zullen wel al gemerkt hebben dat de kosten sterk zijn gestegen. Wie een lening wil afsluiten betaalt een stuk meer interesten dan pakweg een jaar geleden. Niet abnormaal natuurlijk, want de banken betalen zelf ook een hogere interest wanneer ze bij de centrale bank geld gaan ontlenen.

Doordat investeren duurder wordt, zullen heel wat bedrijven geneigd zijn om minder investeringen te doen. Aan de ene kant kan dat zijn om hun risico te beperken, maar aan de andere kant zijn sommige projecten misschien gewoon niet meer rendabel doordat de kosten van financiering zijn gestegen. Uiteindelijk is dat ook wat de centrale bank probeert te bereiken, want doordat er minder wordt gekocht, kan men de inflatie intomen.

Risico wordt groter

Als de kost van kapitaal stijgt voor bedrijven, dan heeft dat een onmiddellijke implicatie voor wie deze bedrijven wil waarderen. Investeerders en aandeelhouders zullen het grotere risico in rekening brengen in hun waarderingsmodel, waardoor de toekomstige waarde van de cashflows lager zal uitvallen dan verwacht. Dat is althans het geval wanneer men gebruik maakt van de DCF-methode, die vaak wordt aanzien als de beste waarderingsmethode (onder bepaalde assumpties natuurlijk).

Een lagere waardering kan dan ook tot gevolg hebben dat de marktwaarde van deze bedrijven op de beurs daalt. Dat is wat we de laatste tijd al goed hebben kunnen zien.

Opportuniteitskost voor investeerders

Investeerders moeten steeds een keuze maken over wat ze met hun geld gaan doen. Er zijn uiteraard veel meer mogelijkheden, maar laat ons er even van uitgaan dat er maar twee mogelijkheden zijn. Geld beleggen in aandelen, of in obligaties. Wanneer de rentes heel laag zijn, dan zullen investeerders sneller geneigd zijn om naar aandelen over te stappen aangezien het verwachte rendement daar een stuk hoger ligt. Er wordt meer risico genomen en zelfs bitcoin kopen is in een dergelijke omgeving populair. Het omgekeerde is echter ook waar: wanneer de rentes hoog zijn, is het misschien voor sommigen interessanter om te investeren in obligaties.

De rente is uiteraard niet het enige wat investeerders in rekening brengen, maar het is vaak wel een belangrijk argument. Zeker in combinatie met de zaken die we eerder hebben besproken.

Tot slot

Wil je gaan investeren? Kijk dan altijd goed uit, of de rentes nu hoog of laag zijn. Probeer eerst voldoende kennis op te doen en wees op de hoogte van de risico’s. Je kunt je hele inleg (of in sommige gevallen zelfs meer) verliezen. Laat je enkel bijstaan door erkende adviseurs.


Laatste artikels over Leningen

Meer wanbetalingen op leningen

22 november 2022

De Nationale Bank meldt dat het aantal betaalachterstanden in oktober gestegen is naar 8.780 kredieten.
Lees meer


Een groter deel van ons inkomen gaat naar onze lening

25 september 2022

De huizen zijn de afgelopen jaren een stuk duurder geworden. Afhankelijk van waar je woont of wil wonen, zal je dit jaar maar liefst 10% (of meer) boven op je budget moeten rekenen, in vergelijking met vorig jaar.
Lees meer


Banken staan opnieuw betaalpauze toe

08 september 2022

De coronacrisis is nog niet verteerd of de banken moeten alweer betaalpauzes toestaan, deze keer omwille van de hoge energiekosten.
Lees meer


FCA Bank gaat samenwerken met Mazda

07 september 2022

FCA Bank Belgium, gekend van autofinancieringen, gaat nu ook samenwerken met Mazda Motor Belux in België en Luxemburg.   
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken