Waarschuwing

  • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
  • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
  • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
  • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
  • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
  • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
  • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Je bent hier: Home > Nieuws > Wat is de invloed van stijgende rentes?

Wat is de invloed van stijgende rentes?

Wat is de invloed van stijgende rentes?

10 oktober 2022 - door Laurens

We weten allemaal al langer dat de rentes in Europa in een stijgende trend zitten. De reden is eenvoudig: de Europese Centrale bank probeert de hoge inflatie onder controle te krijgen.

De vraag is alleen: wat is het gevolg van de oplopende rente voor bedrijven en bij uitbreiding voor zijn aandeelhouders? In dit artikel bespreken we enkele gevolgen. Weet dat we hierbij niet zullen inzoomen op specifieke bedrijven, maar dat we in het algemeen spreken. De genoemde zaken hoeven dus ook niet in alle gevallen van toepassing te zijn. Dit artikel bevat geen tevens geen enkel advies, maar enkel een opinie.

Investeren wordt duurder

Bedrijven die van de bank afhangen om hun investeringen te financieren, zullen wel al gemerkt hebben dat de kosten sterk zijn gestegen. Wie een lening wil afsluiten betaalt een stuk meer interesten dan pakweg een jaar geleden. Niet abnormaal natuurlijk, want de banken betalen zelf ook een hogere interest wanneer ze bij de centrale bank geld gaan ontlenen.

Doordat investeren duurder wordt, zullen heel wat bedrijven geneigd zijn om minder investeringen te doen. Aan de ene kant kan dat zijn om hun risico te beperken, maar aan de andere kant zijn sommige projecten misschien gewoon niet meer rendabel doordat de kosten van financiering zijn gestegen. Uiteindelijk is dat ook wat de centrale bank probeert te bereiken, want doordat er minder wordt gekocht, kan men de inflatie intomen.

Risico wordt groter

Als de kost van kapitaal stijgt voor bedrijven, dan heeft dat een onmiddellijke implicatie voor wie deze bedrijven wil waarderen. Investeerders en aandeelhouders zullen het grotere risico in rekening brengen in hun waarderingsmodel, waardoor de toekomstige waarde van de cashflows lager zal uitvallen dan verwacht. Dat is althans het geval wanneer men gebruik maakt van de DCF-methode, die vaak wordt aanzien als de beste waarderingsmethode (onder bepaalde assumpties natuurlijk).

Een lagere waardering kan dan ook tot gevolg hebben dat de marktwaarde van deze bedrijven op de beurs daalt. Dat is wat we de laatste tijd al goed hebben kunnen zien.

Opportuniteitskost voor investeerders

Investeerders moeten steeds een keuze maken over wat ze met hun geld gaan doen. Er zijn uiteraard veel meer mogelijkheden, maar laat ons er even van uitgaan dat er maar twee mogelijkheden zijn. Geld beleggen in aandelen, of in obligaties. Wanneer de rentes heel laag zijn, dan zullen investeerders sneller geneigd zijn om naar aandelen over te stappen aangezien het verwachte rendement daar een stuk hoger ligt. Er wordt meer risico genomen om een hogere opbrengst te kunnen realisern. Het omgekeerde is echter ook waar: wanneer de rentes hoog zijn, is het misschien voor sommigen interessanter om te investeren in obligaties en dus minder risico te nemen.

De rente is uiteraard niet het enige wat investeerders in rekening brengen, maar het is vaak wel een belangrijk argument. Zeker in combinatie met de zaken die we eerder hebben besproken.

Tot slot

Wil je gaan investeren? Kijk dan altijd goed uit, of de rentes nu hoog of laag zijn. Probeer eerst voldoende kennis op te doen en wees op de hoogte van de risico’s. Je kunt je hele inleg (of in sommige gevallen zelfs meer) verliezen. Laat je enkel bijstaan door erkende adviseurs.


Laatste artikels over Leningen

Betalingsuitstel voor bijna 12.000 woonkredieten

19 april 2023

Tijdens de energiecrisis werden veel gezinnen geconfronteerd met financiële problemen. De banken kenden 11.946 betalingsuitstellen toe voor woonkredieten.
Lees meer


Langere looptijd leningen door hogere rente

08 maart 2023

Uit een bevraging van HLN blijkt dat bij alle banken meer leningen op 25 jaar worden afgesloten.
Lees meer


Voor een miljard euro aan energiebesparende leningen verstrekt

16 februari 2023

In 2022 ging het aantal consumentenkredieten in België opnieuw de hoogte in, maar vooral de ecologische kredieten deden het goed.
Lees meer


Meer wanbetalingen op leningen

22 november 2022

De Nationale Bank meldt dat het aantal betaalachterstanden in oktober gestegen is naar 8.780 kredieten.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

ADVERTENTIE

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

  • * Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.