Je bent hier: Home > Nieuws > Laatste doodsstrijd voor NewB

Laatste doodsstrijd voor NewB

Laatste doodsstrijd voor NewB

10 oktober 2022 - door Redactie

Er lijkt stilaan een eind te komen aan de NewB saga, de coöperatieve bank die sinds het ontstaan met geldproblemen kampt.

Als reactie op de bankencrisis en het overheidsgeld dat commerciële banken moest overeind houden, zag de coöperatieve bank NewB het daglicht. Tienduizenden particulieren stapten in en ook heel wat middenveldorganisaties, maar het zou nog zo'n tien jaren duren vooraleer NewB een banklicentie kon verwerven. In tussentijd werd getracht om geld te verdienen met het verkopen van kredietkaarten en verzekeringen, maar zonder veel succes.

Ook na het verwerven van de banklicentie bleef het succes uit. Hoewel er meer dan 100.000 coöperanten waren, opende slechts een zeer kleine minderheid een bankrekening. De verliezen bleven zich dan ook opstapelen en de Nationale Bank eiste dat NewB 40 miljoen euro moest ophalen om de kapitaalbuffers te versterken.

Wonden likken

Ondanks verwoede pogingen slaagde NewB er niet in om dat bedrag te verzamelen bij institutionele beleggers. Er moet nu met de Nationale Bank onderhandeld worden over de toekomst.

Als de banklicentie wordt ingetrokken, stopt het huidige verhaal en komt NewB voor een nieuwe keuze te staan: terugplooien op beperkte diensten zoals voorheen of definitief de stekker trekken uit het project en tot de liquidatie overgaan. In dat laatste geval zullen de verliezen voor de coöperanten sterk oplopen. Heel wat kleine beleggers investeerden enkele tientallen euro uit sympathie, maar de middenveldorganisaties kwamen vaak met veel geld over de brug. Ook zij zullen dus hun wonden moeten likken.


Laatste artikels over Finance

Waarom finance vaak complexer is dan het lijkt

18 november 2022

Velen denken dat ze goed mee zijn met de laatste nieuwtjes over finance. Modellen interpreteren en grafieken opstellen zijn er een belangrijk deel van, maar dat is natuurlijk nog niet alles.
Lees meer


Een nieuwe job? Een nieuw salaris.

17 november 2022

Wie op zoek gaat naar een nieuwe job, zal in zijn nieuwe contractvoorstel ook geconfronteerd worden met een nieuw salaris. Maar hoe weet je nou of je zo’n voorstel moet aanvaarden of niet?
Lees meer


Hoe kan je echt bijleren over financiën?

13 oktober 2022

Veel mensen willen graag meer financiële kennis opdoen, maar weten eigenlijk niet goed waar ze moeten beginnen.
Lees meer


Ook FBI waarschuwt voor scams met crypto

10 oktober 2022

De FBI waarschuwt mensen voor scams met crypto. Deze noemen ze ook wel ‘varken slachting’.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken