Je bent hier: Home > Nieuws > Betaal contactloos met de Bancontact-app

Betaal contactloos met de Bancontact-app

Betaal contactloos met de Bancontact-app

03 november 2017

Het is voortaan mogelijk om in een supermarkt met de Bancontact-app contactloos te betalen. Het kan ongeacht de huisbank van de gebruiker en om misbruik te voorkomen zijn er enkele beveiligingen ingebouwd.

Het volstaat om aan de kassa even met de smartphone tegen de betaalautomaat te komen. De smartphone hoeft zelfs niet ontgrendeld te zijn hiervoor, het is voldoende om het scherm op te lichten om de NFC-chip die in de smartphone zit, verbinding te laten maken met het magnetische veld rond de betaalterminal. Je hebt geen pincode nodig om te bevestigen en het bedrag gaat automatisch van jouw zichtrekening.

Vanaf 1 januari 2018 zal het de norm zijn dat elke terminal uitgerust is om contactloze betalingen te ontvangen. Op dit moment zijn nog niet alle winkels hiervan voorzien.

Wel beveiligd

Betalingen zonder de smartphone te moeten ontgrendelen, is dat wel veilig? Er is gewerkt aan een beveiliging waarbij tot een bepaald bedrag zonder pincode kan betaald worden. Dat is voor transacties tot 25 euro. Zijn de boodschappen hoger dan 50 euro dan moet je ook een pincode invoeren. Ook als er op korte termijn tot vijf keer gebruikt gemaakt wordt van de Bancontact-app moet je een pincode gebruiken. Dit zijn manieren om misbruik te voorkomen.

Apple nog niet mogelijk

Wie niet kan wachten om met de smartphone zijn betalingen uit te voeren, zal toch een Android toestel moeten aanschaffen. iPhone gebruikers kunnen deze app niet installeren, want Apple houdt de NFC-technologie momenteel nog tegen.

Het is wel mogelijk om met elke bankkaart de Bancontact-app contactloos te gebruiken. Er is dus geen andere registratie of dergelijke nodig.

België maakt inhaalbeweging

In vele andere landen is deze technologie al enige tijd aanwezig. Toch komt deze pas in 2018 in België echt van de grond. Kim Van Esbroeck, CEO van Bancontact, geeft aan dat er de laatste jaren heel wat inspanningen gedaan zijn om het betaalgemak van de consument te vergemakkelijken. De Bancontact-app zal niet snel de klassieke bankkaart vervangen, maar is wel een degelijk alternatief voor wie snel en veilig wil betalen.

Cash geld is ook nog steeds in omloop, maar daar is een neerwaartse trend te zien. Mensen voelen zich onveilig als ze met cash rondlopen. Handelaren willen ook zo veel mogelijk gebruiksgemak en snelle verwerking van betalingen in hun winkels voorzien.

Jongeren vinden de apps om betalingen uit te voeren zeer handig en maken er vaak gebruik van.


Laatste artikels over Kredietkaarten

Mobiel betalen groeit sterk

18 juni 2018

Aankopen worden steeds vaker betaald met een app. De Bancontact app alleen al is verantwoordelijk voor 8% van alle betalingen.
Lees meer