Je bent hier: Home > Nieuws > Regering verhoogt ongemerkt belastingen

Regering verhoogt ongemerkt belastingen

Regering verhoogt ongemerkt belastingen

20 oktober 2022 - door Redactie

De federale regering haalt meer belastinginkomsten binnen door de niet-indexering van de belastingschalen.

Het magazine Trends bespreekt vandaag een ongemerkte belastingverhoging die zo'n anderhalf miljard euro opbrengt. De personenbelasting wordt berekend op basis van belastingschijven en op het deel van het inkomen dat in een hogere schijf valt, is meer belasting verschuldigd.

Ook zonder een aanpassing van de grensbedragen is het mogelijk dat je meer belastingen moet betalen. Dat heeft alles te maken met de inflatie en de indexaanpassingen.

Hoge inflatie is de boosdoener

Normaal gezien worden de belastingschijven jaarlijks in december aangepast. Maar omwille van de hoge inflatie zullen heel wat werknemers hun inkomsten van 2022 in een hogere schijf zien terecht komen. Door het overschrijden van de spilindex worden de lonen namelijk verhoogd, waardoor je sneller in een hogere schijf valt en dus meer belasting verschuldigd bent.

De inflatie is dit jaar opgelopen tot niveaus die jarenlang niet meer gezien zijn, waardoor de uitkeringen en de lonen van ambtenaren en werknemers dit jaar al verschillende keren werden verhoogd. Jouw inkomen komt zo sneller in een hogere belastingschijf terecht, waar je bijvoorbeeld 50% belastingen betaald in de vierde schijf in plaats van 45% in de derde schijf.


Laatste artikels over Belastingen

Duizenden Vlamingen betalen onroerende voorheffing te laat

06 november 2022

Meer dan 200.000 Vlamingen hebben het aanslagbiljet van de onroerende voorheffing over het hoofd gezien.
Lees meer


Meer betalingsuitstel voor belastingen

01 november 2022

De hoge inflatie en dure energie maken het niet makkelijk voor gezinnen en bedrijven. De regering staat daarom meer betalingsuitstel toe.
Lees meer


Werken met een lokale boekhouder: wat zijn de voordelen?

26 april 2022

Boekhouders hebben ongetwijfeld een beetje een onterecht suffe reputatie. Het feit dat ze niet altijd de meest populaire professionals zijn, komt allicht door een verkeerd begrip van wat hun rol is en wat ze voor jouw bedrijf kunnen betekenen.
Lees meer


Documenten opbergen? Zo vind je ze gemakkelijk terug!

25 augustus 2021

Documenten laten rondslingeren is nooit een goed idee. De kans dat je daardoor op een zeker ogenblik één of meerdere documenten verliest is namelijk ongelofelijk groot.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken