Waarschuwing

  • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
  • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
  • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
  • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
  • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
  • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
  • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Je bent hier: Home > Nieuws > Wat is financiële intelligentie?

Wat is financiële intelligentie?

Wat is financiële intelligentie?

23 oktober 2022 - door Laurens

We kennen vast allemaal wel iemand die heel intelligent is. Althans dat zeggen we toch wanneer we horen dat iemand goed is in wiskunde of zeer snel sudoku’s kan oplossen.

De meesten onder ons vergeten echter dat dit maar een aspect is van intelligentie. Mensen kunnen ook intelligent zijn op andere manieren, denk bijvoorbeeld maar aan financiële intelligentie. We zullen in dit artikel verschillende vormen van intelligentie bespreken om je een duidelijker beeld te geven.

Welke vormen van intelligentie bestaan er?

Zoals reeds aangegeven kan je intelligent zijn op verschillende manieren. Je bent niet alleen intelligent omdat je snel met nieuwe zaken weg bent. Je kunt ook intelligent zijn omdat je je bijvoorbeeld goed kunt inleven in de gedachten en gevoelens van andere mensen. In dat geval spreekt men van emotionele intelligentie.

Daarnaast bestaat er uiteraard ook zoiets als financiële intelligentie. Deze vorm van intelligentie wordt echter niet zo vaak besproken, omdat er voor velen nog steeds een taboe rust op geld. We houden er al niet van om te bespreken hoeveel we ongeveer verdienen, laat staan dat we zullen bespreken wat we nadien precies met ons geld doen.

Hoe kunnen mensen dan financieel intelligent worden, als anderen er niets over durven te delen? Moeten we soms niet meer inzetten op het overbrengen van onze kennis? Het zijn open vragen, want het is natuurlijk ieders keuze om te delen wat hij of zij wil delen. Wel kunnen we wat dieper ingaan op wat financiële intelligentie precies is.

Wat is financiële intelligentie?

Wat is het? En wanneer kan je dan zeggen dat je financieel intelligent bent? Zijn rijke mensen altijd financieel intelligente mensen? Zoveel vragen, maar we zullen proberen om er zoveel mogelijk van te bespreken. We geven enkel onze kijk op de zaken...

Wie financieel intelligent is, begrijpt volgens ons goed hoe geld en het economische systeem werkt. Mocht het zo eenvoudig uit te leggen zijn, dan hadden we het wel toegevoegd aan dit artikel, maar zo eenvoudig is het niet. Om de sterktes en zwaktes van het systeem te begrijpen, moet je graven tot aan de fundamenten. Daarbij ga je nooit over een nacht ijs. Het beste wat je kunt doen, is je inlezen in vakliteratuur. Ga op zoek naar gerenommeerde en bekroonde boeken en volg tegelijkertijd ook de financiële actualiteit op de voet. Dat zal je vast en zeker kunnen helpen om je financiële intelligentie naar een hoger level te kunnen tillen.

Tot slot willen we nog een belangrijke mythe uit de wereld helpen: niet alle rijke mensen zijn ook echt financieel intelligent. Het is niet omdat je toevallig rijk geworden bent, dat je ook weet hoe je met dat geld moet omgaan. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar mensen die de lotto hebben gewonnen en enkele jaren later weer aan de grond zitten. Het omgekeerde is natuurlijk ook niet waar. Er zijn zeker ook rijke mensen die financieel wel intelligent zijn. Zij hebben hun fortuin meestal vergaard door hun geld goed te beheren. Aangezien je zit te lezen op een website met inzichten over finance, ben je waarschijnlijk ook aan het proberen om je financiële kennis uit te breiden. Blijf dat vooral doen!


Laatste artikels over Algemene tips

Succesvol werken in de voedselsector

17 april 2023

Een baan op topniveau in de voedselsector is bijna een garantie op een levenslange carrière, als je tenminste wilt werken in een sector die hard aan het werk is om zichzelf te vernieuwen.
Lees meer


Inzetten op groen

01 november 2022

Ben jij een bedrijfsleider die de toekomststrategie verder probeert te ontwikkelen? Dan heb je vast al eens gehoord van alle mogelijke duurzame investeringen die je met je bedrijf kunt maken.
Lees meer


Welke hulpmiddelen zijn er voor ondernemers?

24 oktober 2022

Als ondernemer kan het leven soms flink zwaar zijn. Alle motivatie moet immers uit jezelf komen om succes met je bedrijf te halen.
Lees meer


Hoe zichtbaar is jouw webshop op het world wide web?

21 oktober 2022

Bedrijven spenderen gigantische budgetten aan marketing. Terecht, want goede marketing loont.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

ADVERTENTIE

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

  • * Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.