Je bent hier: Home > Nieuws > NewB doekt bankactiviteiten op

NewB doekt bankactiviteiten op

NewB doekt bankactiviteiten op

27 oktober 2022 - door Redactie

De kogel is door de kerk. De ethische bank NewB laat het doek vallen over de bankactiviteiten en ook de andere activiteiten staan op de helling

NewB slaagde er recent niet in om 40 miljoen euro bijkomend kapitaal te verzamelen om de bankactiviteiten te financieren, waardoor ze haar banklicentie zou kwijtspelen. Daarom werden geen nieuwe bankklanten meer aanvaard en werden geen nieuwe kredieten meer verleend. De bestaande klanten worden gevraagd om hun geld over te maken aan een andere bank, wat zonder al te veel rompslomp kan gedaan worden via de bankoverstap dienst. Het gaat over zo'n 20.000 klanten.

Overige activiteiten

De coöperanten moeten nu beslissen wat er met de overige activiteiten zal gebeuren, gezien daar in veel gevallen geen banklicentie voor nodig is. Kredieten kunnen bijvoorbeeld onder een andere licentie aangeboden worden. NewB heeft momenteel voor zo'n 5 miljoen euro kredieten open staan, wat op zich niet veel voorstelt.

Verder zijn er ook de verzekeringen, waar NewB een kleine portefeuille van zo'n 4.000 klanten heeft. NewB doet dit als verzekeringsagent en verkoopt dus verzekeringen van andere partijen. Deze portefeuille zou aan een andere agent kunnen overgedragen worden of de klanten zouden zelf een nieuwe agent kunnen kiezen.

Groot verlies

Eind november beslissen de coöperanten of ze deze activiteiten nog verder zetten zonder banklicentie, maar de kans is groot dat ze de bittere pil doorslikken. Er werd 50 miljoen euro in NewB gepompt en zowat de helft van dat kapitaal is momenteel al opgesoupeerd. Het collectief ontslag van de personeelsleden zal het kapitaal verder doen slinken, waardoor de coöperanten een groot verlies zullen moeten slikken.


Laatste artikels over Bankieren

Mes in het kantorennet van Crelan en AXA

16 januari 2023

Crelan wil het aantal bankkantoren terugdringen van 900 naar zo'n 450.
Lees meer


In het rood staan is weer duurder

13 december 2022

Vanaf deze maand wordt er een hogere rente aangerekend als je met jouw bankrekening in het rood gaat.
Lees meer


Rente op spaarrekeningen stijgt

23 november 2022

Keytrade Bank kondigde aan dat het vanaf 1 december dit jaar de rente op zijn spaarrekeningen stevig zal optrekken.
Lees meer


De voor- en nadelen van contactloos betalen

15 november 2022

We hebben vast allemaal wel al eens contactloos betaald. Contactloos betalen wil zeggen dat je jouw bankkaart niet langer meer in de terminal moet stoppen en dat je in veel gevallen zelfs geen code meer hoeft in te voeren voor kleine bedragen.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken

  • * Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.