Je bent hier: Home > Nieuws > SOS: geld opzij zetten lukt niet goed

SOS: geld opzij zetten lukt niet goed

SOS: geld opzij zetten lukt niet goed

02 november 2022 - door Laurens

Er zijn heel wat mensen die er niet in slagen om iedere maand een beetje geld opzij te zetten.

Bij sommigen is het echt omdat ze gewoon niet genoeg verdienen om ook nog eens een deel te sparen. Bij anderen is het eerder omdat ze niet goed weten hoe ze hun geld moeten beheren.

In de eerste situatie kan je er niet zo heel veel aan doen. Je kunt kijken of je toch niet een bepaalde uitgave zou kunnen schrappen, of je zou ook kunnen kijken of je niet een klein extra baantje kunt vinden om toch iets extra te verdienen. 

In het tweede geval kan je maar beter actie ondernemen. Je hebt de mogelijkheid, dus waarom gebruik je ze dan niet? Met enkele praktische tips zal het misschien wel al wat vlotter gaan.

Waarom geld opzij zetten?

Heb je nog nooit geld opzij gezet? Waarom zou je er dan nu mee beginnen, kan je je afvragen. Wel, in moeilijkere tijden is het zeker een must om wat spaargeld aan de kant te hebben staan. Zeker in de onzekere tijden waarin we vandaag de dag leven is dat geen overbodige luxe. Niemand weet wat de toekomst zal brengen. Het mag vandaag dan nog zo goed bij je gaan, dat is geen garantie dat het zal blijven duren. Je zou plots je mooie baan kunnen verliezen, of het is ook mogelijk dat je ziek wordt of met een burn-out te maken krijgt. In dat geval is een gevulde spaarrekening zeker een grote hulp.

Hoe kan je ervoor zorgen dat je effectief wat opzij zet?

Wil je echt geld opzij gaan zetten? Dan moet je dat doen voor je geld gaat uitgeven. Op het moment dat je loon gestort wordt, zet je een vooraf bepaald bedrag meteen opzij. Op die manier weet je zeker dat je het niet zult gaan uitgeven. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat je jouw vaste lasten kunt betalen en dat je nog over hebt voor je variabele kosten. Je wil niet dat ze jouw internet en water afsluiten omdat je de rekeningen ten laat betaald. Zorg er daarom steeds voor dat je ook niet te veel van je loon opzij zet. Je zult zelf moeten proberen om een goede inschatting te maken.

Naast de vaste en variabele levensnoodzakelijke kosten, zijn er natuurlijk ook nog de minder noodzakelijke uitgaven. Een goede tip om rond te komen, is jezelf een weekbudget uit te keren van je resterende loon, na de vaste lasten. Verdeel je geld netjes over de resterende tijd van de maand. Wil je dan een grotere aankoop verrichten? Dan zal je gedwongen worden om tot het einde van de maand te wachten om je aankoop te verrichten en je zult je wekelijkse budget moeten sparen.

In het begin zal het niet zo makkelijk zijn, maar je kunt het oefenen. Je hoeft daarom maandelijks niet zo heel veel opzij te zetten, maar iets is al beter dan niets. Kijk zelf hoever je kunt gaan, zonder al te veel te moeten inboeten op je levensstijl of comfort. Het blijft nog steeds je eigen keuze en je bent zelf verantwoordelijk voor hoe je dit aanpakt.


Laatste artikels over Sparen

Nieuwe broker Trade Republic pakt uit met hoge rente

08 januari 2023

De Duitse smartphonebroker Trade Republic, die sinds kort ook in België actief is, biedt 2% rente op bedragen die niet belegd worden.
Lees meer


Ook grootbanken verhogen spaarrente

30 december 2022

ING trekt de rente op spaarrekeningen op tot 0,40% basisrente en 0,10% aangroeipremie.
Lees meer


Investeringen of kosten, ook relevant voor gezinnen

19 december 2022

Hoeveel geld je maandelijks uitgeeft is uiteraard relevant, maar misschien is het nog belangrijker om te weten hoeveel kosten je gemaakt hebt en hoeveel geld je hebt uitgegeven als investering.
Lees meer


Wat als je geld over hebt op het einde van de maand?

16 december 2022

Hoewel veel mensen niet goed weten hoe ze de eindjes aan elkaar moeten knopen, zijn er ook nog steeds mensen die wat geld over hebben op het einde van de maand. Wat doe je dan met dat geld?
Lees meer


Reizen en financiën

09 december 2022

Op reis gaan is voor velen de ideale uitlaatklep om tot rust te kunnen komen. Het laat je toe om nieuwe locaties te ontdekken en bovendien ook om bij te leren over andere culturen.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken