Je bent hier: Home > Nieuws > Veel geld of veel vrije tijd?

Veel geld of veel vrije tijd?

Veel geld of veel vrije tijd?

04 november 2022 - door Laurens

In onze maatschappij moet er heel vaak een keuze worden gemaakt tussen meer verdienen, of meer vrije tijd hebben.

Niet onlogisch natuurlijk, want je loon is eigenlijk een vergoeding voor de tijd die je spendeert aan je werk binnen een bedrijf. Uiteraard is een deel van dat loon ook een vergoeding voor je ervaring en talenten, maar het is bij de meesten nog steeds gelinkt aan de prestaties die worden uitgedrukt in uren per dag, per week of zelfs per maand. In dit artikel zetten we enkele inzichten voor je op een rijtje. Het artikel is een vertaling van onze persoonlijke opinies. Heel veel leesplezier!

Wie verdient er het meest?

Hoewel het takenpakket van een CEO helemaal niet lijkt op het takenpakket van een vuilnisophaler, lijken ze in onze opinie toch allebei zeer belangrijk. De CEO wordt geacht het bedrijf te runnen, terwijl de vuilnisophaler ervoor moet zorgen dat onze straten leefbaar blijven. Zonder de vuilnisophaler zou het bedrijf van de CEO niet presteren zoals het vandaag doet. Mochten de werknemers het kantoor niet meer in kunnen omwille van de stapel afval ervoor, dan kan het bedrijf ook niet meer draaien. Omgekeerd zou de vuilnisophaler geen werk hebben, mocht het bedrijf geen afval produceren. Beiden lijken elkaar dus nodig te hebben voor hun toekomstige bestaan, maar toch verdienen de meeste CEO’s aanmerkelijk meer dan de meeste vuilnisophalers, hoewel ze in onze opinie even belangrijk zijn voor de maatschappij.

Waar zit hem dan het verschil?

Uiteraard is het vorige verhaal vrij zwart-wit geschetst, maar het draait hem enkel en alleen om de vergelijking tussen de lonen. Behalve dat de CEO’s vaak een hele grote verantwoordelijkheid dragen en over zeer specifieke skills moeten beschikken, investeren ze ook nog eens veel meer tijd. Dit geldt uiteraard niet in alle gevallen, maar zoals gezegd draait het hier om een vereenvoudigde voorstelling van de werkelijkheid.

Als CEO heb je geen 9-5 baan. Je zult heel veel avonden, en misschien zelfs tot laat in de nacht aan het werk zijn. Het loon zou daarvoor moeten compenseren.

Does it make sense?

Ik ga je niet zeggen wat je er persoonlijk van moet vinden. Iedereen heeft het recht om er zijn eigen opinie over te hebben, maar wij snappen alvast wel wat er aan de basis ligt. De vraag is dan alleen of een CEO 10 keer zoveel moet worden betaald, terwijl hij ook maximaal 24 uur in een dag kan spenderen, wat niet eens 10 keer zoveel is als werknemers in andere beroepen. Zoals gezegd, het oordeel is niet aan ons.

Veel geld verdienen lijkt bovendien ook heel erg leuk, want het laat je toe om verre reizen en dergelijke te maken. Maar oh, wacht… Heeft een CEO vaak tijd om verre familiereizen te maken? Ook dat moet je in overweging nemen als je een job wil gaan zoeken met meer werkuren. Soms heb je gewoon niet de kans om je geld te spenderen aan leuke zaken…


Laatste artikels over Sparen

Nieuwe broker Trade Republic pakt uit met hoge rente

08 januari 2023

De Duitse smartphonebroker Trade Republic, die sinds kort ook in België actief is, biedt 2% rente op bedragen die niet belegd worden.
Lees meer


Ook grootbanken verhogen spaarrente

30 december 2022

ING trekt de rente op spaarrekeningen op tot 0,40% basisrente en 0,10% aangroeipremie.
Lees meer


Investeringen of kosten, ook relevant voor gezinnen

19 december 2022

Hoeveel geld je maandelijks uitgeeft is uiteraard relevant, maar misschien is het nog belangrijker om te weten hoeveel kosten je gemaakt hebt en hoeveel geld je hebt uitgegeven als investering.
Lees meer


Wat als je geld over hebt op het einde van de maand?

16 december 2022

Hoewel veel mensen niet goed weten hoe ze de eindjes aan elkaar moeten knopen, zijn er ook nog steeds mensen die wat geld over hebben op het einde van de maand. Wat doe je dan met dat geld?
Lees meer


Reizen en financiën

09 december 2022

Op reis gaan is voor velen de ideale uitlaatklep om tot rust te kunnen komen. Het laat je toe om nieuwe locaties te ontdekken en bovendien ook om bij te leren over andere culturen.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken