Waarschuwing

  • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
  • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
  • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
  • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
  • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
  • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
  • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Deze website is gratis voor bezoekers. Om deze gratis dienst te kunnen aanbieden krijgen we een compensatie, commissie of advertentie vergoeding van de diensten of producten die op deze website vermeld worden.

Je bent hier: Home > Nieuws > Crash FTX zet cryptomarkt onder druk

Crash FTX zet cryptomarkt onder druk

Crash FTX zet cryptomarkt onder druk

10 november 2022 - door Dylan

In de afgelopen dagen zijn de koersen van verschillende cryptomunten sterk gedaald.

Op dit moment is een Bitcoin ongeveer 17.000 euro waard. Het is de laagste waarde die bitcoin heeft gehad sinds november 2020. Het is ook een groot verschil met een jaar eerder. Toen zag alles er nog goed uit voor de cryptomunten. Zo was Bitcoin destijds meer dan 60.000 euro waard.

Plannen van Binance

Het vele dalen van de koersen heeft te maken met grote problemen rond de crypto exchange FTX, die op het randje van een faillissement staat. Toen dat nieuws uitlekte begonnen de cryptomunten meteen in waarde te dalen. Zo ook Bitcoin en Ethereum, de twee grootste cryptomunten die er zijn.

Binance, de grootste cryptobeurs ter wereld, maakte dinsdag bekend dat het de concurrent FTX wilde overnemen om er zo voor te zorgen dat de klanten geen geld kwijt spelen.

Toch geen overname

Hoewel Binance eerder aangaf dat het FTX wel wilde overnemen, is nu duidelijk geworden dat een overname er niet gaat komen. Dit alles komt door de grote liquiditeitsproblemen waar FTX mee te maken heeft. Binance laat in een verklaring weten dat deze problemen te groot zijn om goed te kunnen bestrijden. FTX had te maken gekregen met een soort van bank run en op enkele dagen tijd was er ruim 6 miljard dollar aan crypto van het platform gehaald. Mensen namen massaal hun cryptomunten op bij het bedrijf omdat iedereen het vertrouwen kwijt was. Er was dus sprake van een soort cryptovariant van de bank run. Omdat FTX een deel van het geld van klanten had doorgesluisd naar het noodlijdende zusterbedrijf Alameda Research, konden niet alle klanten terugbetaald worden. Er zou sprake zijn van een gat in de balans van meer dan 8 miljard dollar.

Het kapseizen van FTX doet vragen rijzen over welke partijen blootstelling hebben aan de crypto exchange en mogelijk het volgende dominosteentje kunnen worden in deze crypto winter.

Ondertussen probeert FTX vers geld op te halen bij verschillende investeerders om een doorstart te kunnen maken. Of dat effectief zal lukken is nog afwachten.

Let op met exchanges

Aan crypto beleggers wordt steeds aangeraden om voorzichtig te zijn met exchanges, om te voorkomen dat fondsen vastzitten op het moment dat zo'n exchange failliet gaat. Zo ging bijvoorbeeld Mt. Gox in 2014 failliet en 8 jaren later wachten de klanten nog altijd op een vergoeding omdat het faillissement nog niet volledig is afgewikkeld.

Bitcoin is ontworpen om niet afhankelijk te zijn van centrale partijen zoals exchanges. Je kan bitcoin kopen op een exchange en vervolgens zelf bewaren op een eigen hardware wallet. Er bestaat trouwens een hardware wallet van Belgische makelij van topkwaliteit, namelijk de NGRAVE ZERO.

Lees hier meer over bitcoin kopen in België.

Je kan veel meer leren over dit onderwerp in het gratis bitcoin en cryptocurrency boek van onze zusterwebsite BeleggenOnline.info. 

Bitcoin koers in euro


Laatste artikels over beleggen

Cryptobroker Litebit gaat sluiten

23 mei 2023

De Nederlandse cryptobroker Litebit ziet geen toekomst weggelegd voor zichzelf. De klanten wordt aangeraden over te stappen naar Bitvavo.
Lees meer


Geld van klanten zit vast op Belgisch cryptoplatform bit4you

28 april 2023

Het crypto platform bit4you heeft de activiteiten stopgezet omdat een belangrijke partner failliet dreigt te gaan.
Lees meer


Bitcoin opnieuw boven 30.000 dollar

13 april 2023

De bitcoin koers is dit jaar al flink gestegen. Tegenover de start van het jaar loopt de winst al op tot meer dan 80%.
Lees meer


Ondanks cryptowinter blijven Belgen geloven in virtuele munten

22 maart 2023

De meeste beleggers beschouwen de forse koersdalingen op de cryptomarkt als een tijdelijke correctie. Dat blijkt uit een onderzoek van de FSMA in samenwerking met IPSOS.
Lees meer


Daar is de bankencrisis terug

13 maart 2023

Vorige week is in de VS een nieuwe bankencrisis gestart, die ook tot in Europa is doorgesijpeld.
Lees meer


Scammers blijven tienduizenden euro's ontfutselen van argeloze beleggers

03 maart 2023

Ondanks de vele waarschuwingen worden er nog steeds mensen in de val gelokt van oplichters die beloven dat je veel geld kan verdienen.
Lees meer


Bouw slim aan je financiële toekomst!

23 februari 2023

Heb je weinig tijd en middelen om actief bezig te zijn met je financiële toekomst?
Lees meer


Bitcoin koers herstelt na enorme crash van vorig jaar

20 februari 2023

Na een enorme dip in de markt lijken verschillende cryptomunten er langzamerhand weer bovenop te komen. Bitcoin en Ethereum hebben de laatste weken weer een stevig herstel gezien.
Lees meer



Populair op Financeinfo.be



ADVERTENTIE

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 190 digitale valuta* bij de grootste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

  • * Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.