Je bent hier: Home > Nieuws > Crash FTX zet cryptomarkt onder druk

Crash FTX zet cryptomarkt onder druk

Crash FTX zet cryptomarkt onder druk

10 november 2022 - door Dylan

In de afgelopen dagen zijn de koersen van verschillende cryptomunten sterk gedaald.

Op dit moment is een Bitcoin ongeveer 17.000 euro waard. Het is de laagste waarde die bitcoin heeft gehad sinds november 2020. Het is ook een groot verschil met een jaar eerder. Toen zag alles er nog goed uit voor de cryptomunten. Zo was Bitcoin destijds meer dan 60.000 euro waard.

Plannen van Binance

Het vele dalen van de koersen heeft te maken met grote problemen rond de crypto exchange FTX, die op het randje van een faillissement staat. Toen dat nieuws uitlekte begonnen de cryptomunten meteen in waarde te dalen. Zo ook Bitcoin en Ethereum, de twee grootste cryptomunten die er zijn.

Binance, de grootste cryptobeurs ter wereld, maakte dinsdag bekend dat het de concurrent FTX wilde overnemen om er zo voor te zorgen dat de klanten geen geld kwijt spelen.

Toch geen overname

Hoewel Binance eerder aangaf dat het FTX wel wilde overnemen, is nu duidelijk geworden dat een overname er niet gaat komen. Dit alles komt door de grote liquiditeitsproblemen waar FTX mee te maken heeft. Binance laat in een verklaring weten dat deze problemen te groot zijn om goed te kunnen bestrijden. FTX had te maken gekregen met een soort van bank run en op enkele dagen tijd was er ruim 6 miljard dollar aan crypto van het platform gehaald. Mensen namen massaal hun cryptomunten op bij het bedrijf omdat iedereen het vertrouwen kwijt was. Er was dus sprake van een soort cryptovariant van de bank run. Omdat FTX een deel van het geld van klanten had doorgesluisd naar het noodlijdende zusterbedrijf Alameda Research, konden niet alle klanten terugbetaald worden. Er zou sprake zijn van een gat in de balans van meer dan 8 miljard dollar.

Het kapseizen van FTX doet vragen rijzen over welke partijen blootstelling hebben aan de crypto exchange en mogelijk het volgende dominosteentje kunnen worden in deze crypto winter.

Ondertussen probeert FTX vers geld op te halen bij verschillende investeerders om een doorstart te kunnen maken. Of dat effectief zal lukken is nog afwachten.

Let op met exchanges

Aan crypto beleggers wordt steeds aangeraden om voorzichtig te zijn met exchanges, om te voorkomen dat fondsen vastzitten op het moment dat zo'n exchange failliet gaat. Zo ging bijvoorbeeld Mt. Gox in 2014 failliet en 8 jaren later wachten de klanten nog altijd op een vergoeding omdat het faillissement nog niet volledig is afgewikkeld.

Bitcoin is ontworpen om niet afhankelijk te zijn van centrale partijen zoals exchanges. Je kan bitcoin kopen op een exchange en vervolgens zelf bewaren op een eigen hardware wallet. Er bestaat trouwens een hardware wallet van Belgische makelij van topkwaliteit, namelijk de NGRAVE ZERO.

Lees hier meer over bitcoin kopen in België.

Je kan veel meer leren over dit onderwerp in het gratis bitcoin en cryptocurrency boek van onze zusterwebsite BeleggenOnline.info. 

Bitcoin koers in euro


Laatste artikels over Beleggen

Voormalig cryptomiljardair Bankman-Fried geeft een interview

02 december 2022

Sam Bankman-Fried, de oprichter van het omgevallen platform FTX, heeft een openhartig interview gegeven.
Lees meer


Belgische cryptobedrijven halen vlot geld op

30 november 2022

Zowel NGRAVE als Keyrock halen miljoenen dollars op om hun groei te financieren.
Lees meer


Beleggen is nog complexer in een woelig beursklimaat

29 november 2022

Wie op dit moment wil gaan beleggen, zal vast wel al gemerkt hebben dat de markt niet altijd even voorspelbaar is.
Lees meer


Cryptokoersen nog dieper in het rood

21 november 2022

Ook in de nieuwe week beginnen de cryptokoersen weer in het rood en is er wel wat ongerustheid in de markten.
Lees meer


FTX zet stap naar faillissement, BlockFi eerste slachtoffer

11 november 2022

FTX heeft vandaag een gerechtelijk akkoord aangevraagd om bescherming te krijgen tegen schuldeisers. Ook het leenplatform BlockFi komt hierdoor in de problemen.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken