Waarschuwing

  • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
  • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
  • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
  • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
  • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
  • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
  • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Deze website is gratis voor bezoekers. Om deze gratis dienst te kunnen aanbieden krijgen we een compensatie, commissie of advertentie vergoeding van de diensten of producten die op deze website vermeld worden.

Je bent hier: Home > Nieuws > FTX zet stap naar faillissement, BlockFi eerste slachtoffer

FTX zet stap naar faillissement, BlockFi eerste slachtoffer

FTX zet stap naar faillissement, BlockFi eerste slachtoffer

11 november 2022 - door Redactie

FTX heeft vandaag een gerechtelijk akkoord aangevraagd om bescherming te krijgen tegen schuldeisers. Ook het leenplatform BlockFi komt hierdoor in de problemen.

Op BlockFi kan crypto geleend of uitgeleend worden. Het platform heeft vandaag laten weten dat de opnames tijdelijk gepauzeerd worden. Volgens BlockFi heeft het te maken met de onduidelijkheid die er heerst rondom FTX. Gebruikers worden ook opgeroepen om geen fondsen naar het platform over te maken.

Niet voor het eerst problemen

Het is voor de tweede keer dit jaar dat BlockFi in de problemen komt. Eerder was dat al het geval door de instorting van Terra. Het instorten van dat project zorgde voor veel problemen en een cascade van faillissementen. BlockFi kwam hierdoor in de problemen en zocht hulp bij FTX US.

BlockFi en de Amerikaanse tak van FTX kwamen destijds een lening van 400 miljoen dollar overeen. BlockFi bleef daardoor op de been, maar er was wel een clausule waardoor FTX BlockFi zou kunnen overnemen tegen een lage prijs.

Hoe nu verder?

De aanvraag voor het Chapter 11 werd vandaag gedaan door FTX en alle verbonden ondernemingen. Dus ook FTX US maakt deel uit van de procedure. Vermoedelijk bevinden de problemen bij FTX zich in de internationale activiteiten, maar het is nog afwachten of FTX US hier helemaal ongeschonden kan uitkomen. Grote vraag blijft dan ook of de afspraken en leningen aan BlockFi overeind blijven.

De aanvraag voor Chapter 11 ging in totaal over zo'n 130 bedrijven, waardoor er een grote kans op meer besmettingen. In de komende weken zal duidelijk worden welke andere partijen een te grote blootstelling hadden op FTX en daardoor zelf in moeilijkheden zullen komen.

Wees voorzichtig

Het verhaal van de voorbije week maakt alvast duidelijk dat het kopen van cryptocurrency risicovol is. Niet alleen zijn de koersen van cryptomunten erg volatiel, ook moet je opletten met welke exchange je in zee gaat. FTX stond namelijk bekend als een betrouwbaar platform, maar ze gebruikten het geld van klanten om zelf risicovolle leningen toe te kennen.

Bitcoin is uiteraard ontworpen om centrale partijen uit te schakelen. Een exchange als FTX kan je in dat geval wel gebruiken om bitcoin te kopen, maar het bewaren van je sleutels doe je vervolgens op een eigen hardware wallet. Het omvallen van een exchange heeft dan geen enkele impact op jouw bitcoin, die je volledig in eigen bezit hebt.

Vooraleer je start met beleggen in bitcoin is het wel verstandig om eerst een gratis cryptocurrency boek te lezen.


Laatste artikels over beleggen

Cryptobroker Litebit gaat sluiten

23 mei 2023

De Nederlandse cryptobroker Litebit ziet geen toekomst weggelegd voor zichzelf. De klanten wordt aangeraden over te stappen naar Bitvavo.
Lees meer


Geld van klanten zit vast op Belgisch cryptoplatform bit4you

28 april 2023

Het crypto platform bit4you heeft de activiteiten stopgezet omdat een belangrijke partner failliet dreigt te gaan.
Lees meer


Bitcoin opnieuw boven 30.000 dollar

13 april 2023

De bitcoin koers is dit jaar al flink gestegen. Tegenover de start van het jaar loopt de winst al op tot meer dan 80%.
Lees meer


Ondanks cryptowinter blijven Belgen geloven in virtuele munten

22 maart 2023

De meeste beleggers beschouwen de forse koersdalingen op de cryptomarkt als een tijdelijke correctie. Dat blijkt uit een onderzoek van de FSMA in samenwerking met IPSOS.
Lees meer


Daar is de bankencrisis terug

13 maart 2023

Vorige week is in de VS een nieuwe bankencrisis gestart, die ook tot in Europa is doorgesijpeld.
Lees meer


Scammers blijven tienduizenden euro's ontfutselen van argeloze beleggers

03 maart 2023

Ondanks de vele waarschuwingen worden er nog steeds mensen in de val gelokt van oplichters die beloven dat je veel geld kan verdienen.
Lees meer


Bouw slim aan je financiële toekomst!

23 februari 2023

Heb je weinig tijd en middelen om actief bezig te zijn met je financiële toekomst?
Lees meer


Bitcoin koers herstelt na enorme crash van vorig jaar

20 februari 2023

Na een enorme dip in de markt lijken verschillende cryptomunten er langzamerhand weer bovenop te komen. Bitcoin en Ethereum hebben de laatste weken weer een stevig herstel gezien.
Lees meerPopulair op Financeinfo.beADVERTENTIE

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 190 digitale valuta* bij de grootste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

  • * Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.