Je bent hier: Home > Nieuws > FTX zet stap naar faillissement, BlockFi eerste slachtoffer

FTX zet stap naar faillissement, BlockFi eerste slachtoffer

FTX zet stap naar faillissement, BlockFi eerste slachtoffer

11 november 2022 - door Redactie

FTX heeft vandaag een gerechtelijk akkoord aangevraagd om bescherming te krijgen tegen schuldeisers. Ook het leenplatform BlockFi komt hierdoor in de problemen.

Op BlockFi kan crypto geleend of uitgeleend worden. Het platform heeft vandaag laten weten dat de opnames tijdelijk gepauzeerd worden. Volgens BlockFi heeft het te maken met de onduidelijkheid die er heerst rondom FTX. Gebruikers worden ook opgeroepen om geen fondsen naar het platform over te maken.

Niet voor het eerst problemen

Het is voor de tweede keer dit jaar dat BlockFi in de problemen komt. Eerder was dat al het geval door de instorting van Terra. Het instorten van dat project zorgde voor veel problemen en een cascade van faillissementen. BlockFi kwam hierdoor in de problemen en zocht hulp bij FTX US.

BlockFi en de Amerikaanse tak van FTX kwamen destijds een lening van 400 miljoen dollar overeen. BlockFi bleef daardoor op de been, maar er was wel een clausule waardoor FTX BlockFi zou kunnen overnemen tegen een lage prijs.

Hoe nu verder?

De aanvraag voor het Chapter 11 werd vandaag gedaan door FTX en alle verbonden ondernemingen. Dus ook FTX US maakt deel uit van de procedure. Vermoedelijk bevinden de problemen bij FTX zich in de internationale activiteiten, maar het is nog afwachten of FTX US hier helemaal ongeschonden kan uitkomen. Grote vraag blijft dan ook of de afspraken en leningen aan BlockFi overeind blijven.

De aanvraag voor Chapter 11 ging in totaal over zo'n 130 bedrijven, waardoor er een grote kans op meer besmettingen. In de komende weken zal duidelijk worden welke andere partijen een te grote blootstelling hadden op FTX en daardoor zelf in moeilijkheden zullen komen.

Wees voorzichtig

Het verhaal van de voorbije week maakt alvast duidelijk dat het kopen van cryptocurrency risicovol is. Niet alleen zijn de koersen van cryptomunten erg volatiel, ook moet je opletten met welke exchange je in zee gaat. FTX stond namelijk bekend als een betrouwbaar platform, maar ze gebruikten het geld van klanten om zelf risicovolle leningen toe te kennen.

Bitcoin is uiteraard ontworpen om centrale partijen uit te schakelen. Een exchange als FTX kan je in dat geval wel gebruiken om bitcoin te kopen, maar het bewaren van je sleutels doe je vervolgens op een eigen hardware wallet. Het omvallen van een exchange heeft dan geen enkele impact op jouw bitcoin, die je volledig in eigen bezit hebt.

Vooraleer je start met beleggen in bitcoin is het wel verstandig om eerst een gratis cryptocurrency boek te lezen.


Laatste artikels over Beleggen

Voormalig cryptomiljardair Bankman-Fried geeft een interview

02 december 2022

Sam Bankman-Fried, de oprichter van het omgevallen platform FTX, heeft een openhartig interview gegeven.
Lees meer


Belgische cryptobedrijven halen vlot geld op

30 november 2022

Zowel NGRAVE als Keyrock halen miljoenen dollars op om hun groei te financieren.
Lees meer


Beleggen is nog complexer in een woelig beursklimaat

29 november 2022

Wie op dit moment wil gaan beleggen, zal vast wel al gemerkt hebben dat de markt niet altijd even voorspelbaar is.
Lees meer


Cryptokoersen nog dieper in het rood

21 november 2022

Ook in de nieuwe week beginnen de cryptokoersen weer in het rood en is er wel wat ongerustheid in de markten.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken