Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.
Waarschuwing
Deze website is gratis voor bezoekers. Om deze gratis dienst te kunnen aanbieden krijgen we een compensatie, commissie of advertentie vergoeding van de diensten of producten die op deze website vermeld worden.
11 november 2022 - door Redactie
FTX heeft vandaag een gerechtelijk akkoord aangevraagd om bescherming te krijgen tegen schuldeisers. Ook het leenplatform BlockFi komt hierdoor in de problemen.
Op BlockFi kan crypto geleend of uitgeleend worden. Het platform heeft vandaag laten weten dat de opnames tijdelijk gepauzeerd worden. Volgens BlockFi heeft het te maken met de onduidelijkheid die er heerst rondom FTX. Gebruikers worden ook opgeroepen om geen fondsen naar het platform over te maken.
Het is voor de tweede keer dit jaar dat BlockFi in de problemen komt. Eerder was dat al het geval door de instorting van Terra. Het instorten van dat project zorgde voor veel problemen en een cascade van faillissementen. BlockFi kwam hierdoor in de problemen en zocht hulp bij FTX US.
BlockFi en de Amerikaanse tak van FTX kwamen destijds een lening van 400 miljoen dollar overeen. BlockFi bleef daardoor op de been, maar er was wel een clausule waardoor FTX BlockFi zou kunnen overnemen tegen een lage prijs.
De aanvraag voor het Chapter 11 werd vandaag gedaan door FTX en alle verbonden ondernemingen. Dus ook FTX US maakt deel uit van de procedure. Vermoedelijk bevinden de problemen bij FTX zich in de internationale activiteiten, maar het is nog afwachten of FTX US hier helemaal ongeschonden kan uitkomen. Grote vraag blijft dan ook of de afspraken en leningen aan BlockFi overeind blijven.
De aanvraag voor Chapter 11 ging in totaal over zo'n 130 bedrijven, waardoor er een grote kans op meer besmettingen. In de komende weken zal duidelijk worden welke andere partijen een te grote blootstelling hadden op FTX en daardoor zelf in moeilijkheden zullen komen.
Het verhaal van de voorbije week maakt alvast duidelijk dat het kopen van cryptocurrency risicovol is. Niet alleen zijn de koersen van cryptomunten erg volatiel, ook moet je opletten met welke exchange je in zee gaat. FTX stond namelijk bekend als een betrouwbaar platform, maar ze gebruikten het geld van klanten om zelf risicovolle leningen toe te kennen.
Bitcoin is uiteraard ontworpen om centrale partijen uit te schakelen. Een exchange als FTX kan je in dat geval wel gebruiken om bitcoin te kopen, maar het bewaren van je sleutels doe je vervolgens op een eigen hardware wallet. Het omvallen van een exchange heeft dan geen enkele impact op jouw bitcoin, die je volledig in eigen bezit hebt.
Vooraleer je start met beleggen in bitcoin is het wel verstandig om eerst een gratis cryptocurrency boek te lezen.
23 mei 2023
De Nederlandse cryptobroker Litebit ziet geen toekomst weggelegd voor zichzelf. De klanten wordt aangeraden over te stappen naar Bitvavo.
Lees meer
28 april 2023
Het crypto platform bit4you heeft de activiteiten stopgezet omdat een belangrijke partner failliet dreigt te gaan.
Lees meer
13 april 2023
De bitcoin koers is dit jaar al flink gestegen. Tegenover de start van het jaar loopt de winst al op tot meer dan 80%.
Lees meer
22 maart 2023
De meeste beleggers beschouwen de forse koersdalingen op de cryptomarkt als een tijdelijke correctie. Dat blijkt uit een onderzoek van de FSMA in samenwerking met IPSOS.
Lees meer
13 maart 2023
Vorige week is in de VS een nieuwe bankencrisis gestart, die ook tot in Europa is doorgesijpeld.
Lees meer
03 maart 2023
Ondanks de vele waarschuwingen worden er nog steeds mensen in de val gelokt van oplichters die beloven dat je veel geld kan verdienen.
Lees meer
23 februari 2023
Heb je weinig tijd en middelen om actief bezig te zijn met je financiële toekomst?
Lees meer
20 februari 2023
Na een enorme dip in de markt lijken verschillende cryptomunten er langzamerhand weer bovenop te komen. Bitcoin en Ethereum hebben de laatste weken weer een stevig herstel gezien.
Lees meer