15 november 2022 - door Laurens
We hebben vast allemaal wel al eens contactloos betaald. Contactloos betalen wil zeggen dat je jouw bankkaart niet langer meer in de terminal moet stoppen en dat je in veel gevallen zelfs geen code meer hoeft in te voeren voor kleine bedragen.
Worden de bedragen groter? Dan hoef je nog steeds je kaart niet in de terminal te steken, maar je moet wel jouw code invoeren om de transactie te bevestigen. Wat zijn nou eigenlijk de voor- en nadelen van contactloos betalen? In dit artikel spreken we niet over een bepaald onderzoek, maar geven we wel onze eigen mening. Je hoeft daar niet noodzakelijk mee akkoord te gaan.
Het grootste voordeel van contactloos betalen is natuurlijk dat het heel snel gaat. Zeker voor de kleinere bedragen waarbij je geen pincode meer hoeft in te geven. Je wandelt bijvoorbeeld de bakker binnen, je bestelt een brood, je vraagt om contactloos te betalen en op enkele seconden is de transactie voltooid.
Aan de andere kant is het ook een goede zaak naar hygiëne toe. Wanneer de coronamaatregelen in voege waren, dan werd er aan heel wat betaalterminals ontsmettingsalcohol voorzien. Het spreekt voor zich dat een toestel waar iedereen met zijn handen aanzit, vol bacteriën zou moeten zitten. Wanneer je contactloos gaat betalen (uiteraard als er niet om je pincode wordt gevraagd) dan hoef je de terminal met geen vinger aan te raken.
Tot slot zou het er ook kunnen voor zorgen op termijn dat jouw kaart langer kan meegaan, wat weer goed is voor het milieu. Nu hadden veel mensen na verloop van tijd steeds het probleem dat de chip niet meer leesbaar was, door de kaart steeds in en uit zo’n toestel te schuiven. Als alles contactloos gaat, dan zou de kaart in onze ogen langer moeten kunnen meegaan. Of dat echt het geval is, dat zullen we in de toekomst pas zien.
Naast de voordelen, heeft contactloos betalen ook zeker enkele nadelen. Zo zijn er nog veel mensen die twijfelen aan de veiligheid van het systeem. Als je een bepaalde transactie kunt laten doorgaan, zonder zelfs maar een pincode in te geven, dan zouden mensen ook gewoon je geld digitaal kunnen stelen door met een terminal dicht genoeg bij je kaart te komen. Dit gebeurt in de praktijk inderdaad ook soms, maar deze vorm van fraude komt weinig voor omdat de dieven meteen door de mand vallen. Toch werkt men eraan om dit soort praktijken steeds moeilijker en moeilijker te maken. Er bestaan nu zelfs al bepaalde portefeuilles die ervoor zorgen dat de gegevensoverdracht tussen de terminal en de kaart niet kunnen doorgaan. Wil je weten hoe veilig het echt is? Dan vraag je dat best even na bij je bank. Zij zijn de enigen die je kunnen adviseren over wat je best wel en niet kunt doen.
Daarnaast nog een subjectief nadeel. Wij hebben het gevoel of je door middel van een contactloze betaling soms meer geld gaat uitgeven. Het lijkt namelijk zo onwerkelijk dat je betaalt voor iets, omdat het zo vlot gaat. Herinner je gewoon steeds dat ook dat geld gewoon van je rekening gaat.
16 januari 2023
Crelan wil het aantal bankkantoren terugdringen van 900 naar zo'n 450.
Lees meer
13 december 2022
Vanaf deze maand wordt er een hogere rente aangerekend als je met jouw bankrekening in het rood gaat.
Lees meer
23 november 2022
Keytrade Bank kondigde aan dat het vanaf 1 december dit jaar de rente op zijn spaarrekeningen stevig zal optrekken.
Lees meer
27 oktober 2022
De kogel is door de kerk. De ethische bank NewB laat het doek vallen over de bankactiviteiten en ook de andere activiteiten staan op de helling
Lees meer