Je bent hier: Home > Nieuws > Een nieuwe job? Een nieuw salaris.

Een nieuwe job? Een nieuw salaris.

Een nieuwe job? Een nieuw salaris.

17 november 2022 - door Laurens

Wie op zoek gaat naar een nieuwe job, zal in zijn nieuwe contractvoorstel ook geconfronteerd worden met een nieuw salaris. Maar hoe weet je nou of je zo’n voorstel moet aanvaarden of niet?

We kunnen je helaas geen sluitend antwoord geven op deze vraag, want alles hangt af van je eigen preferenties. In dit artikel zullen we proberen om de zaken wat beter in perspectief te plaatsen, we zullen proberen om je uit te leggen welke zaken een invloed kunnen hebben op dat salaris. Uiteindelijk is het echter aan jou om te bepalen of je een aanbod ook effectief aantrekkelijk vindt of niet.

Waarom een nieuwe job?

Het eerste wat wij ons altijd afvragen om in te schatten of een salaris fair is of niet, is waarom je op zoek ging naar een nieuwe job. Was je argument specifiek dat je een hoger loon wou verdienen? Dan zal je waarschijnlijk geen voorstel aanvaarden waarbij je gelijkaardig werk moet doen voor een lager salaris. Had je echter een ander argument, bijvoorbeeld dat je op zoek was naar meer vrije tijd? In dat geval kan het soms wel nodig zijn om een lager salaris te aanvaarden. Je kunt namelijk niet van ieder bedrijf verwachten dat ze je even veel gaan blijven betalen om minder te werken. Een derde argument dat we vaak horen, is dat werknemers niet tevreden zijn over de sfeer op het werk. In dat geval kan de loononderhandeling een stuk moeilijker zijn. Ben je bereid om wat loon op te geven voor een gezelligere sfeer? Allemaal zaken waar je aan moet denken…

Meer salaris = meer verantwoordelijkheid

In veel gevallen is het zo dat jouw salaris evenredig zal zijn met de verantwoordelijkheid die je draagt. Verantwoordelijkheid op zijn beurt is weer gelinkt aan andere zaken, zoals de tijd die je in je job zult moeten stoppen, de specifieke kennis die je nodig hebt, etc. Natuurlijk is het voor velen een droom om minder te moeten werken en een hoger salaris te ontvangen, maar als je er even bij stil staat is dat niet zo realistisch. Mocht iedereen een bepaalde taak kunnen uitvoeren, waarom zou het bedrijf jou dan meer gaan betalen dan iemand anders? Uiteraard zijn er ook uitzonderingen, maar je leest het goed: dat zijn slechts uitzonderingen.

Conclusie

Om te bepalen of je een voorstel al dan niet moet aanvaarden, moet je vooral na gaan denken over je eigen voorkeuren. Ben je bereid om lange dagen te kloppen? Wil je jouw vakantie opgeven voor het werk? Wil je een job met veel verantwoordelijkheid en misschien dus met extra stress? Wat is voor jou een goede bedrijfscultuur? Er zijn wel duizend en één vragen waar je eerst voor jezelf een antwoord op moet vinden. Onze goede raad zou dan ook zijn: ga nooit over één nacht ijs. Denk goed na over je keuze alvorens je gaat handelen.


Laatste artikels over Finance

Waarom finance vaak complexer is dan het lijkt

18 november 2022

Velen denken dat ze goed mee zijn met de laatste nieuwtjes over finance. Modellen interpreteren en grafieken opstellen zijn er een belangrijk deel van, maar dat is natuurlijk nog niet alles.
Lees meer


Hoe kan je echt bijleren over financiën?

13 oktober 2022

Veel mensen willen graag meer financiële kennis opdoen, maar weten eigenlijk niet goed waar ze moeten beginnen.
Lees meer


Ook FBI waarschuwt voor scams met crypto

10 oktober 2022

De FBI waarschuwt mensen voor scams met crypto. Deze noemen ze ook wel ‘varken slachting’.
Lees meer


Laatste doodsstrijd voor NewB

10 oktober 2022

Er lijkt stilaan een eind te komen aan de NewB saga, de coöperatieve bank die sinds het ontstaan met geldproblemen kampt.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken