Je bent hier: Home > Nieuws > Waarom finance vaak complexer is dan het lijkt

Waarom finance vaak complexer is dan het lijkt

Waarom finance vaak complexer is dan het lijkt

18 november 2022 - door Laurens

Velen denken dat ze goed mee zijn met de laatste nieuwtjes over finance. Modellen interpreteren en grafieken opstellen zijn er een belangrijk deel van, maar dat is natuurlijk nog niet alles.

Finance is vaak complexer dan het lijkt en meestal zul je dat pas merken wanneer je er echt induikt. Dit artikel gaat over enkele redenen waarom werken in finance vaak complexer is dan je op het eerste zicht zou denken. We zullen proberen dit te illustreren met enkele praktische voorbeelden. Veel leesplezier!

Een model vraagt om assumpties

Wie finance zegt, die denkt meteen aan waardering ofwel in het Engels “valuation” genoemd. Een waarderingsmodel is zowat het beste voorbeeld om uit te leggen hoe het komt dat alles in de praktijk toch net iets complexer is dan in theorie. Je zou natuurlijk kunnen denken: waardering gebeurt aan de hand van bepaalde modellen. Dat is zeker ook waar, maar het is niet omdat er een framework bestaat, dat de moeilijkste klus al achter de rug is. In tegendeel, het is pas wanneer je het model moet gaan toepassen, dat je zult merken dat er heel wat moeilijkheden opduiken.

Welke parameters zul je in jouw model gebruiken? Voor bepaalde zaken definieert het model zelf welke cijfers je moet implementeren. Maar voor andere zaken moet je zelf ook in staat zijn om door middel van assumpties parameters te gaan schatten. Het moeilijke aan finance is dat je niet zomaar kunt kijken naar het verleden. Wanneer je bijvoorbeeld een DCF-model (een vaak gebruikt waarderingsinstrument, dat werkt op basis van de toekomstige vrije kasstromen) dan zal je in staat moeten zijn om gedetailleerde inschattingen te maken omtrent de toekomst.

Je moet dan ook te allen tijde rekening houden met het feit dat jouw uitkomst geen exact gegeven is, maar wel een inschatting op basis van jouw eigen verwachtingen.

Wat met meerdere uitkomsten?

Aangezien jij de parameters moet gaan schatten om het model in te vullen, kan er ook een groot verschil ontstaan tussen de uitkomsten van het model, opgelost met verschillende input parameters. Daarom wordt er in finance heel vaak een zogenaamde “sensitivity analysis” uitgevoerd. Wat is de impact van een verandering in een bepaalde parameter? En ook belangrijk is om te kijken naar de kans dat een bepaald scenario zich effectief voordoet.

Zulke analyses worden in de financiële wereld praktisch dagelijks uitgevoerd. Op die manier krijgen de individuen of bedrijven een beter beeld op wat de effectieve uitkomst zou kunnen zijn, maar het blijft te allen tijde een zuivere inschatting. 

Mochten we echt in de details willen duiken, dan zou dit artikel veel te lang gaan worden. Ons grootste doel was eigenlijk om je aan te tonen dat finance niet altijd even voor de hand liggend is als het lijkt. Meer zelfs, in de meeste gevallen ligt het ook helemaal niet voor de hand. In dit artikel hebben we een waarderingsmodel aangehaald als voorbeeld, maar er zijn nog heel wat financiële modellen waarvoor geldt dat ze complexer zijn dan je op het eerste zicht zou denken.


Laatste artikels over Finance

Een nieuwe job? Een nieuw salaris.

17 november 2022

Wie op zoek gaat naar een nieuwe job, zal in zijn nieuwe contractvoorstel ook geconfronteerd worden met een nieuw salaris. Maar hoe weet je nou of je zo’n voorstel moet aanvaarden of niet?
Lees meer


Hoe kan je echt bijleren over financiën?

13 oktober 2022

Veel mensen willen graag meer financiële kennis opdoen, maar weten eigenlijk niet goed waar ze moeten beginnen.
Lees meer


Ook FBI waarschuwt voor scams met crypto

10 oktober 2022

De FBI waarschuwt mensen voor scams met crypto. Deze noemen ze ook wel ‘varken slachting’.
Lees meer


Laatste doodsstrijd voor NewB

10 oktober 2022

Er lijkt stilaan een eind te komen aan de NewB saga, de coöperatieve bank die sinds het ontstaan met geldproblemen kampt.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken