Je bent hier: Home > Nieuws > Meer wanbetalingen op leningen

Meer wanbetalingen op leningen

Meer wanbetalingen op leningen

22 november 2022 - door Redactie

De Nationale Bank meldt dat het aantal betaalachterstanden in oktober gestegen is naar 8.780 kredieten.

Door de hoge energieprijzen en de inflatie die steeds meer doordringt in andere producten, zijn de besteedbare middelen van gezinnen flink afgenomen. Zij die eerder al op de kleintjes moesten letten komen nu in de problemen met de afbetaling van hun leningen. Gezinnen met een laag inkomen geven verhoudingsgewijs ook veel geld uit aan energie en worden daarom hard getroffen.

Vooral bij de hypothecaire kredieten is er een sterke stijging van het aantal betaalachterstanden. In de afgelopen drie maanden stegen deze met 46%. Bij de leningen op afbetaling gaat het over een stijging van 38%.

Het totale bedrag aan achterstallige leningen loopt op tot meer dan 2 miljard euro. Maar liefst 278.000 mensen hebben minstens 1 krediet waar ze achterstaan met de aflossingen.

Pauze

Wie merkt dat het afbetalen moeilijk gaat, neemt best zo snel mogelijk contact op met de bank. In dat geval wordt er bekeken welke maatregelen genomen kunnen worden. In veel gevallen komt het tot een betaalpauze, waarbij bijvoorbeeld alleen de rente betaald moet worden iedere maand. De kapitaalaflossingen worden dan tijdelijk uitgesteld voor bijvoorbeeld een jaar.


Laatste artikels over Leningen

Wat is de invloed van stijgende rentes?

10 oktober 2022

We weten allemaal al langer dat de rentes in Europa in een stijgende trend zitten. De reden is eenvoudig: de Europese Centrale bank probeert de hoge inflatie onder controle te krijgen.
Lees meer


Een groter deel van ons inkomen gaat naar onze lening

25 september 2022

De huizen zijn de afgelopen jaren een stuk duurder geworden. Afhankelijk van waar je woont of wil wonen, zal je dit jaar maar liefst 10% (of meer) boven op je budget moeten rekenen, in vergelijking met vorig jaar.
Lees meer


Banken staan opnieuw betaalpauze toe

08 september 2022

De coronacrisis is nog niet verteerd of de banken moeten alweer betaalpauzes toestaan, deze keer omwille van de hoge energiekosten.
Lees meer


FCA Bank gaat samenwerken met Mazda

07 september 2022

FCA Bank Belgium, gekend van autofinancieringen, gaat nu ook samenwerken met Mazda Motor Belux in België en Luxemburg.   
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken