Je bent hier: Home > Nieuws > Voedsel neemt vaak een grote hap uit het budget

Voedsel neemt vaak een grote hap uit het budget

Voedsel neemt vaak een grote hap uit het budget

27 november 2022 - door Laurens

Wanneer we kijken naar hoe het inkomen verdeeld wordt, zien we vaak dat voeding meetelt voor een groot gedeelte van het kostenplaatje.

Aan de ene kan is het een vaste kost, want je hebt het iedere dag nodig. Toch is het zo dat de kosten enorm kunnen verschillen per maaltijd die je op tafel brengt. Dit artikel geeft je enkele inzichten in hoe voeding een belangrijke kostenpost is waar we niet onder uit kunnen. Bovendien zullen we het hebben over manieren hoe je misschien toch wat op voeding kunt besparen.

Het ene voedsel is het andere niet

Wie aan voedsel denkt kan zeer diverse zaken in zijn hoofd halen. De ene denkt aan een gezonde salade, de andere aan typisch Belgische kost, terwijl nog iemand anders meteen zou kunnen denken aan een kant en klare maaltijd of zelfs een restaurantbezoekje. Er zijn zoveel zaken die we dagelijks kunnen eten, dat het kostenplaatje enorm kan verschillen van maaltijd tot maaltijd.

Wel zien we een belangrijke trend. Aardappelen, rijst of pasta zijn vaak het goedkoopst. Groenten kosten over het algemeen net wat meer en vis of vlees zijn het duurste van allemaal. Wie dus wil besparen op zijn voeding, zou vooral voor de goedkopere producten gaan en wat minder vis en vlees proberen te eten. Toch is het niet zo eenvoudig als het lijkt. Ons lichaam heeft namelijk ook bepaalde behoeftes. We weten allemaal dat groenten heel belangrijk voor ons zijn en dat we niet mogen overdrijven met zetmeel. Ook zulke zaken hebben natuurlijk een invloed op wat je aanschaft.

Wat velen al doen om te besparen op basisproducten, is kiezen voor het goedkopere huismerk dan voor de zogenaamde A-merken. Bij sommige producten smaak je weinig tot geen verschil, maar dat is natuurlijk niet altijd zo. Een goede manier om te besparen op voedsel, is uitzoeken welke producten een goede prijs-kwaliteit verhouding hebben. Aangezien vlees een van de duurdere ingrediënten zal zijn van je gerechten, kan je ook wat extra proberen kopen wanneer het in promotie staat en er een deel van invriezen.

Speciale voorkeuren

Wie speciale dieetwensen of andere voorkeuren heeft met betrekking tot voeding zal het vaak nog wat lastiger krijgen. Je moet maar eens in de supermarkt gaan kijken hoeveel een zak chips kost en hoeveel geld je moet uitgeven om een gezonde salade op tafel te toveren. Heel vaak zijn de minder gezonde alternatieven een stuk goedkoper dan de gezonde maaltijden. 

Ook Bio producten, of lokaal gedeelde alternatieven zijn vaak een stuk duurder dan vergelijkbare alternatieven. Wij willen niet oordelen of je deze producten al dan niet moet verkiezen boven de andere, maar het is nu eenmaal een feit. Alles draait steeds op de verhouding tussen prijs en kwaliteit. De vraag is welke factor voor jou het meeste doorweegt.

Conclusie

Een maaltijd op tafel toveren kan op verschillende manieren. Je kunt er heel veel geld aan uitgeven, of met enkele simpele trucjes kan je net proberen om er wat op te besparen. Alvast smakelijk met je volgende maaltijd.


Laatste artikels over Sparen

Nieuwe broker Trade Republic pakt uit met hoge rente

08 januari 2023

De Duitse smartphonebroker Trade Republic, die sinds kort ook in België actief is, biedt 2% rente op bedragen die niet belegd worden.
Lees meer


Ook grootbanken verhogen spaarrente

30 december 2022

ING trekt de rente op spaarrekeningen op tot 0,40% basisrente en 0,10% aangroeipremie.
Lees meer


Investeringen of kosten, ook relevant voor gezinnen

19 december 2022

Hoeveel geld je maandelijks uitgeeft is uiteraard relevant, maar misschien is het nog belangrijker om te weten hoeveel kosten je gemaakt hebt en hoeveel geld je hebt uitgegeven als investering.
Lees meer


Wat als je geld over hebt op het einde van de maand?

16 december 2022

Hoewel veel mensen niet goed weten hoe ze de eindjes aan elkaar moeten knopen, zijn er ook nog steeds mensen die wat geld over hebben op het einde van de maand. Wat doe je dan met dat geld?
Lees meer


Reizen en financiën

09 december 2022

Op reis gaan is voor velen de ideale uitlaatklep om tot rust te kunnen komen. Het laat je toe om nieuwe locaties te ontdekken en bovendien ook om bij te leren over andere culturen.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken