Je bent hier: Home > Nieuws > Waarom wintermaanden vaak duurder zijn

Waarom wintermaanden vaak duurder zijn

Waarom wintermaanden vaak duurder zijn

05 december 2022 - door Laurens

Het is weer december, een mooie tijd vol kerstgeluk en een opstap naar het nieuwe jaar. Toch hebben de wintermaanden ook een mindere kant.

Voor velen zijn deze maanden namelijk de duurste, of toch een van de duurdere van het jaar. Hoe komt dat nou eigenlijk? Welke uitgaven worden er tijdens deze maanden gemaakt die je anders niet zou maken? Wij zoomen er even op in. Weet dat dit voor iedereen anders is, maar in dit artikel bespreken we onze eigen ervaring.

Feestmaanden

Zoal we daarnet al kort hebben aangehaald, is het binnenkort weer tijd om te feesten. De kerst- en nieuwjaar periode komt er weer aan. Bovendien komt ook Sinterklaas nog langs bij veel gezinnen, op 6 december. Een periode met veel cadeaus dus, wat ook wil zeggen veel kosten. 

Naast de kerstinkopen moet natuurlijk ook het feest worden georganiseerd. Met kerst en nieuwjaar kijken de meeste mensen niet op een euro meer of minder. In deze periode ‘mag’ er gekookt worden met premium ingrediënten en het is het ideale moment om toch eens een flesje Champagne open te trekken.

Een feest vraagt natuurlijk ook om decoratie. Rond deze periode versieren heel wat mensen hun huis. Het gros van de accessoires komt bij de meesten van op zolder, maar praktisch elk jaar wordt er wel een leuk lampje of een ander opvallend item bijgekocht om de woonkamer en het huis nog mooier te versieren. Dit brengt ons trouwens ook bij een cruciaal punt: wat met het elektriciteitsverbruik van deze verlichting? Op energiekosten in de wintermaanden komen we zo dadelijk nog even terug.

Feesten zijn heel leuk, maar we vergeten vaak dat ze ook met een enorm prijskaartje kunnen komen. Uiteraard beslis je daar zelf nog wel voor een groot stuk over. Niemand zegt je dat je effectief voor Champagne moet kiezen, er bestaan ook goedkopere alternatieven. 

In deze periode is het vaak een stuk kouder

Wie winter zegt, denkt ook meestal meteen aan koude, of zelfs aan sneeuw. In de winter is het in België inderdaad meestal een heel stuk kouder dan in de andere seizoenen van het jaar. Buiten kouder, betekent voor de meesten dat ze binnen meer zullen gaan verwarmen. Meer verwarmen betekent natuurlijk ook meer energieverbruik.

Doordat de energiekosten dit jaar al fors gestegen zijn, zien we nu in de koudere periodes dus nog sneller onze factuur stijgen. Aan de andere kant gaan mensen natuurlijk wel op zoek naar andere slimme oplossingen om zich te kunnen verwarmen zonder meer energie te verbruiken.

Wintersport?

Het laatste puntje is niet voor iedereen van toepassing en soms is de kost ook niet noodzakelijk hoger dan die van een zomervakantie, maar velen kiezen er ook voor om op wintersport te gaan. Een wintersportvakantie is niet goedkoop, gegeven al het benodigde materiaal en je toegangstickets tot de pistes.

Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel een beter beeld over waarom de wintermaanden voor velen duurder uitvallen dan andere periodes van het jaar. Wij wensen je alvast prettige feestdagen toe.


Laatste artikels over Sparen

Nieuwe broker Trade Republic pakt uit met hoge rente

08 januari 2023

De Duitse smartphonebroker Trade Republic, die sinds kort ook in België actief is, biedt 2% rente op bedragen die niet belegd worden.
Lees meer


Ook grootbanken verhogen spaarrente

30 december 2022

ING trekt de rente op spaarrekeningen op tot 0,40% basisrente en 0,10% aangroeipremie.
Lees meer


Investeringen of kosten, ook relevant voor gezinnen

19 december 2022

Hoeveel geld je maandelijks uitgeeft is uiteraard relevant, maar misschien is het nog belangrijker om te weten hoeveel kosten je gemaakt hebt en hoeveel geld je hebt uitgegeven als investering.
Lees meer


Wat als je geld over hebt op het einde van de maand?

16 december 2022

Hoewel veel mensen niet goed weten hoe ze de eindjes aan elkaar moeten knopen, zijn er ook nog steeds mensen die wat geld over hebben op het einde van de maand. Wat doe je dan met dat geld?
Lees meer


Reizen en financiën

09 december 2022

Op reis gaan is voor velen de ideale uitlaatklep om tot rust te kunnen komen. Het laat je toe om nieuwe locaties te ontdekken en bovendien ook om bij te leren over andere culturen.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken