Je bent hier: Home > Nieuws > Hoge inflatie zet consumenten aan tot besparingen

Hoge inflatie zet consumenten aan tot besparingen

Hoge inflatie zet consumenten aan tot besparingen

05 december 2022 - door Redactie

Consumenten kiezen minder voor duurzame goederen omdat deze vaak duurder zijn.

Het European Consumer Payment Report wordt jaarlijks gepubliceerd door Intrum. Zo'n 24.000 consumenten uit Europa werden ondervraagd over hun financiën en hun verwachtingen voor de toekomst.

Door de hoge inflatie zagen de consumenten hun kosten stevig stijgen, waardoor ze op zoek gaan naar manieren om te besparen. Maar liefst 67% van de respondenten zegt dat ze geen budget meer hebben om wat extra te betalen voor goederen die op een duurzame manier zijn gemaakt. Ook wordt er weer meer gewinkeld in goedkopere winkels en wordt er bespaard op de giften aan de nonprofit sector.

Spaargeld

De moeilijke omstandigheden zorgen er ook voor dat gezinnen amper kunnen sparen. Zo'n 20% van de Belgen haalt maar amper het eind van de maand en ongeveer de helft zegt slechts 10% van zijn inkomen te kunnen sparen. Hierdoor beschikken veel gezinnen over een beperkte buffer bij tegenslagen. Zo'n 20% van de ondervraagden heeft maar een reserve van slechts 1 maandinkomen.

In het algemeen zijn de consumenten pessimistisch gestemd voor de toekomst. Het consumentenvertrouwen dat in de studie gemeten wordt zit op een nieuw dieptepunt. De kanttekening is wel dat de studie pas sinds 2019 naar het consumentenvertrouwen peilt. 


Laatste artikels over Sparen

Nieuwe broker Trade Republic pakt uit met hoge rente

08 januari 2023

De Duitse smartphonebroker Trade Republic, die sinds kort ook in België actief is, biedt 2% rente op bedragen die niet belegd worden.
Lees meer


Ook grootbanken verhogen spaarrente

30 december 2022

ING trekt de rente op spaarrekeningen op tot 0,40% basisrente en 0,10% aangroeipremie.
Lees meer


Investeringen of kosten, ook relevant voor gezinnen

19 december 2022

Hoeveel geld je maandelijks uitgeeft is uiteraard relevant, maar misschien is het nog belangrijker om te weten hoeveel kosten je gemaakt hebt en hoeveel geld je hebt uitgegeven als investering.
Lees meer


Wat als je geld over hebt op het einde van de maand?

16 december 2022

Hoewel veel mensen niet goed weten hoe ze de eindjes aan elkaar moeten knopen, zijn er ook nog steeds mensen die wat geld over hebben op het einde van de maand. Wat doe je dan met dat geld?
Lees meer


Reizen en financiën

09 december 2022

Op reis gaan is voor velen de ideale uitlaatklep om tot rust te kunnen komen. Het laat je toe om nieuwe locaties te ontdekken en bovendien ook om bij te leren over andere culturen.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken