Je bent hier: Home > Nieuws > Premie brandverzekering stijgt fors

Premie brandverzekering stijgt fors

Premie brandverzekering stijgt fors

06 december 2022 - door Redactie

Door de hoge inflatie zal ook de premie van de brandverzekering volgend jaar met meer dan 10% stijgen.

Verzekeringen voeren elk jaar een indexatie door en passen de premie aan. De inflatie wordt op deze manier doorgerekend aan de klant. Voor brandverzekeringen wordt er bovendien gewerkt met de speciale Abex index die de prijs van de bouwmaterialen opvolgt. Deze zijn in veel gevallen fors gestegen, waardoor de index dit jaar al met haast 11% gestegen is. De oorzaak vinden we in een verstoorde aanvoer van grondstoffen, waardoor de voorraden overal uitgeput waren. Daarnaast zijn er prijsstijgingen als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de opgelopen energieprijzen.

Verder zorgt de inflatie ook voor automatische loonindexeringen. De lonen van bouwvakkers gaan dus de hoogte in en dat wordt ook mee opgenomen in de Abex index. Deze wordt twee keer per jaar berekend in zowel mei als november.

Bij eventuele schadegevallen worden de verzekeraars dus geconfronteerd met de hogere kosten van herstellingswerken. Vrijwel alle verzekeraars zullen hun premie daarom volgend jaar fors optrekken. Het staat verzekeraars vrij om hun premie al dan niet aan te passen aan de Abex index, maar verwacht wordt dat alle maatschappijen de premie met minstens 10% zullen optrekken.


Laatste artikels over Verzekeren

Online verzekeringen vertegenwoordigen slechts 20%

19 januari 2023

In België blijft de traditionele makelaar de populairste manier om een verzekering af te sluiten.
Lees meer


Wat kan je doen bij een snelheidsovertreding?

22 november 2022

Krijg je een snelheidsovertreding in de bus van de politie? Zo moet je bijvoorbeeld een geldboete betalen, maar ook een rijverbod kan ingevoerd worden.
Lees meer


De verschillende typen autoverzekering in begrijpelijke taal

05 augustus 2022

Het verzekeren van je auto is een wettelijke verplichting. Voor veel mensen is het maken van de keuze voor een bepaald type verzekering tamelijk lastig.
Lees meer


Digitale verzekeraar Alan bestormt Belgische markt

08 mei 2022

De ziekteverzekeraar Alan haalt 183 miljoen euro op om zijn verdere groei te financieren.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken