Waarschuwing

  • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
  • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
  • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
  • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
  • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
  • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
  • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Je bent hier: Home > Nieuws > Premie brandverzekering stijgt fors

Premie brandverzekering stijgt fors

Premie brandverzekering stijgt fors

06 december 2022 - door Redactie

Door de hoge inflatie zal ook de premie van de brandverzekering volgend jaar met meer dan 10% stijgen.

Verzekeringen voeren elk jaar een indexatie door en passen de premie aan. De inflatie wordt op deze manier doorgerekend aan de klant. Voor brandverzekeringen wordt er bovendien gewerkt met de speciale Abex index die de prijs van de bouwmaterialen opvolgt. Deze zijn in veel gevallen fors gestegen, waardoor de index dit jaar al met haast 11% gestegen is. De oorzaak vinden we in een verstoorde aanvoer van grondstoffen, waardoor de voorraden overal uitgeput waren. Daarnaast zijn er prijsstijgingen als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de opgelopen energieprijzen.

Verder zorgt de inflatie ook voor automatische loonindexeringen. De lonen van bouwvakkers gaan dus de hoogte in en dat wordt ook mee opgenomen in de Abex index. Deze wordt twee keer per jaar berekend in zowel mei als november.

Bij eventuele schadegevallen worden de verzekeraars dus geconfronteerd met de hogere kosten van herstellingswerken. Vrijwel alle verzekeraars zullen hun premie daarom volgend jaar fors optrekken. Het staat verzekeraars vrij om hun premie al dan niet aan te passen aan de Abex index, maar verwacht wordt dat alle maatschappijen de premie met minstens 10% zullen optrekken.


Laatste artikels over Verzekeren

Opzegtermijn voor verzekeringen verdwijnt

01 mei 2023

Vanaf volgend jaar zal je wanneer je maar wil een verzekering kunnen opzeggen. Nu moet dat nog drie maanden voor de vervaldag.
Lees meer


Digitaal verzekeren: zijn er voordelen ten opzichte van de traditionele verzekeringsmakelaars?

15 februari 2023

Digitaal verzekeren, het klinkt ons soms nog onwennig in de oren. Niet te verbazen, want wij Belgen houden vaak vast aan wat we kennen.
Lees meer


Online verzekeringen vertegenwoordigen slechts 20%

19 januari 2023

In België blijft de traditionele makelaar de populairste manier om een verzekering af te sluiten.
Lees meer


Wat kan je doen bij een snelheidsovertreding?

22 november 2022

Krijg je een snelheidsovertreding in de bus van de politie? Zo moet je bijvoorbeeld een geldboete betalen, maar ook een rijverbod kan ingevoerd worden.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

ADVERTENTIE

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

  • * Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.