Je bent hier: Home > Nieuws > In het rood staan is weer duurder

In het rood staan is weer duurder

In het rood staan is weer duurder

13 december 2022 - door Redactie

Vanaf deze maand wordt er een hogere rente aangerekend als je met jouw bankrekening in het rood gaat.

Een kredietopening op een zichtrekening is een erg soepele lening. Wanneer je tijdelijk even geld tekort hebt, kan je met jouw rekening onder nul gaan. In de volksmond wordt gezegd dat je in het rood staat of een debetstand hebt. Wanneer je opnieuw over voldoende fondsen beschikt komt je rekening opnieuw boven nul. 

Nieuwe maximale tarieven

Met de bank zal je een limiet afspreken voor de debetlijn, je mag dan bijvoorbeeld maximaal 1.250 of maximaal 2.500 euro in het rood staan. Deze vorm van krediet is bedoeld voor eerder uitzonderlijke situaties en daarom wordt er ook een erg hoge rentevoet gehanteerd. Omdat de marktrente aan het stijgen is, wordt ook de maximale rente van kredietopeningen opgetrokken. Tot een roodstand van 1.250 euro gaat het over een rentevoet van maximaal 11,50%. Boven dat bedrag wordt een rente aangerekend van maximaal 8,50%.

Invloed bankapps

Febelfin maakte eerder dit jaar bekend dat zo'n 6,1% van alle zichtrekeningen eind 2021 in het rood stond. Het aantal rekeningen in het rood is de laatste jaren opnieuw opgelopen, vermoedelijk door de coronacrisis die voor krapte gezorgd heeft. Over een wat langere termijn bekeken is het aantal rekeningen onder nul fors gedaald. In 2014 stond namelijk nog meer dan 9% van de rekeningen in het rood. Een mogelijke verklaring is de opmars van de bankapps op smartphones. Mensen kunnen nu overal het saldo van hun bankrekening raadplegen, waardoor ze kunnen bijsturen als de centen bijna op zijn.


Laatste artikels over Bankieren

Mes in het kantorennet van Crelan en AXA

16 januari 2023

Crelan wil het aantal bankkantoren terugdringen van 900 naar zo'n 450.
Lees meer


Rente op spaarrekeningen stijgt

23 november 2022

Keytrade Bank kondigde aan dat het vanaf 1 december dit jaar de rente op zijn spaarrekeningen stevig zal optrekken.
Lees meer


De voor- en nadelen van contactloos betalen

15 november 2022

We hebben vast allemaal wel al eens contactloos betaald. Contactloos betalen wil zeggen dat je jouw bankkaart niet langer meer in de terminal moet stoppen en dat je in veel gevallen zelfs geen code meer hoeft in te voeren voor kleine bedragen.
Lees meer


NewB doekt bankactiviteiten op

27 oktober 2022

De kogel is door de kerk. De ethische bank NewB laat het doek vallen over de bankactiviteiten en ook de andere activiteiten staan op de helling
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken

  • * Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.