Je bent hier: Home > Nieuws > Online woonkredieten groeien sterk

Online woonkredieten groeien sterk

Online woonkredieten groeien sterk

20 november 2017

In 2017 zullen er in België een paar duizenden woonkredieten online afgesloten worden. Een steeds grotere groep mensen komt hierdoor nooit nog een bankkantoor binnen.

Er zijn nog niet veel banken die woonkredieten volledig online aanbieden, maar zij die dit wel doen spreken over een onverhoopt succes. Op de websites van de banken worden honderdduizenden woonkrediet simulaties uitgevoerd, wat dit jaar resulteerde in enkele duizenden effectieve online kredietaanvragen. De meeste mensen maken na zo'n online simulatie dus nog steeds een afspraak in een echt bankkantoor, maar het aantal afgesloten online hypotheekleningen zit wel flink in de lift.

Uit een onderzoek van Hello Bank blijkt dat ruim een derde van de Belgen wel open staat voor zulke online leningen. Als de rente van het online aanbod voordeliger is, dan is meer dan 50% bereid om voor de online lening te kiezen. Dat heeft Keytrade Bank aan den lijve ondervonden. De bank moest onlangs beslissen om de online herfinancieringen van woonkredieten even stop te zetten. Bij een herfinanciering wordt er gekeken of een hoge rente kan vervangen worden door een nieuwe woonlening met lagere rente. 

Het aanbod van Keytrade bestond uit een vaste rente van 1,65% op twintig jaar. Voorwaarde is wel dat de kredietnemer hoogstens 80% van de aankoopwaarde van de woning ontleent. Deze actie werd snel opgepikt, de aanvragen bleven maar binnen stromen en werden zo groot in aantal dat er dus even een pauze moest ingelast worden. Keytrade besloot vervolgens ook om de tarieven te verhogen. Voor een hypotheeklening met een vaste rentevoet op twintig jaar betaal je nu 1,83%. 

Voor heel wat mensen blijft persoonlijk advies echter erg belangrijk. KBC speelt daar op in met zijn Live-kantoren, waarbij de klant via videochat kan praten met een medewerker van de bank. Uit de cijfers blijkt wel dat de online kredietnemers gemiddeld gezien 5 tot 10 jaren jonger zijn dan de kredietnemers die nog een bankkantoor binnen stappen.


Laatste artikels over Leningen

Tarieven persoonlijke leningen op laagste peil ooit

09 november 2017

Wie nu een persoonlijke lening afneemt moet daar minder kosten op betalen dan enkele jaren terug. Het blijft natuurlijk de moeite om verschillende aanbieders te vergelijken, want daar kan er nog verschil gemaakt worden als kredietnemer.
Lees meer >>


Renteverlagingen voor autoleningen

04 januari 2016

Met het autosalon in aantocht doen ook de banken een extra inspanning. Zowel Cetelem als Hello Bank hebben al aangekondigd hun rentetarieven te verlagen.
Lees meer >>


Woonbonus: wat verandert er in 2015 voor de Vlaming?

18 augustus 2015

Het systeem van de woonbonus kost de overheid handenvol geld en zou op termijn onbetaalbaar worden. Dat dit belastingsvoordeel hervormd zou worden was dan ook duidelijk.
Lees meer >>


Decroo: Woonbonus behouden

11 juli 2013

De discussie rond de woonbonus blijft aanhouden. Dit systeem, dat het afsluiten van een hypotheek fiscaal aantrekkelijker maakt, zal vanaf 2014 overgedragen worden van de federale overheid naar Vlaams niveau, maar door de hoge kostprijs voor de overheid gaan er stemmen op om dit systeem af te bouwen.
Lees meer >>