Je bent hier: Home > Nieuws > Werken voor een baas, of je eigen bedrijf: financiële implicaties

Werken voor een baas, of je eigen bedrijf: financiële implicaties

Werken voor een baas, of je eigen bedrijf: financiële implicaties

26 december 2022 - door Laurens

Wie twijfelt om al dan niet voor een baas te werken, of aan de andere kant een eigen bedrijf op te starten, zal wel al snappen dat dit heel wat implicaties kan hebben op financieel vlak.

Wij zijn geen expert of geen raadgever, dus dat is ook niet wat we in dit artikel gaan proberen te doen. We zullen enkele van de belangrijkste implicaties bespreken, alleen maar op je er attent op te maken. Zo kan je voor jezelf eens nadenken welke situatie voor jou het beste zou kunnen werken. Weet bovendien dat er heel veel meer implicaties zullen zijn dan deze, maar die kunnen ook verschillen van situatie tot situatie.

Zekerheid wordt verleden tijd

Wie een eigen bedrijf opricht, zal zelf moeten instaan voor zijn inkomsten. Zolang je in dienst bent ontvang je een loon, maar van zodra je zelfstandig wordt is dat natuurlijk niet meer zo. Uiteraard kan je jezelf wel een loon laten uitbetalen, of een vergoeding ontvangen via dividenden, maar daarvoor moet je bedrijf in staat zijn om geld uit te betalen. Maak je weinig of geen winst, of zijn er periodes waarop het minder goed gaat? Dan kan het zijn dat je geen geld kunt of wil uitbetalen aan jezelf. Het is namelijk niet alleen jouw taak om voor jezelf te zorgen, maar ook om voor je bedrijf te zorgen. Daar zullen we straks nog even op terugkomen.

Doe je alles op je eentje, zonder personeel? Dan is het ook zo dat als jij een tijdje niet kunt werken (om gelijk welke reden), dat je ook geen inkomsten zult hebben. Geen inkomsten betekent opnieuw geen geld voor jezelf. Wel bestaan er bepaalde verzekeringen die je eventueel wat meer zekerheid kunnen bieden voor in het geval je niet zou kunnen werken, door ziekte bijvoorbeeld. Om hier meer over te weten te komen, neem je best contact op met jouw vertrouwde verzekeringsmakelaar. Hij kan je alle producten uitleggen en je ook vertellen welke premie je zult moeten betalen om van de bescherming (in bepaalde situaties) te genieten. Of je een bepaalde verzekering nodig acht, dat bepaal je uiteraard volledig zelf.

Jij staat in voor de financiën van je zaak

Dat brengt ons ook meteen bij het volgende punt. Los van je eigen financiën, zal je ook de financiële kant van je bedrijf moeten regelen. Je zult ervoor moeten zorgen dat je aan financiering raakt om je bedrijf te kunnen opstarten door middel van kapitaal of leningen, maar je zult ook moeten nadenken over budgetten en werkkapitaal. Je kunt uiteraard proberen iemand in dienst te nemen om je hierbij te helpen, of dit werk uitbesteden aan een externe partner, maar dat is niet altijd even makkelijk. Zeker als beginnend bedrijf is dat vaak niet evident. Die persoon of dat bedrijf zal namelijk ook betaald moeten worden.

Tot slot

Wil je graag een eigen bedrijf oprichten? Denk dan goed na over alles wat erbij komt kijken. Vraag raad aan mensen die het kunnen weten en vraag alleen advies aan echte experten in het vakgebied waar je naar zoekt. Bovendien herinneren we je er graag nog eens aan dat er heel wat meer implicaties zijn op financieel vlak dan hierboven beschreven staat. En los van de financiële implicaties zijn er natuurlijk ook nog heel wat praktische implicaties…


Laatste artikels over Finance

Klantendienst van banken moet steeds bereikbaar zijn

24 januari 2023

Banken moeten 24 uur per dag bereikbaar zijn voor slachtoffers van phishing.
Lees meer


Goedkoop vliegen binnen Europese Unie is straks verleden tijd

13 januari 2023

Slecht nieuws voor de mensen die vaak het vliegtuig pakken voor reizen binnen de Europese Unie. De vliegtickets zullen namelijk fors duurder gaan worden.
Lees meer


Handelaars vrezen daling omzet tijdens wintersolden

10 januari 2023

De wintersolden zijn van start gegaan met hoge kortingen, maar een grote volkstoeloop blijft voorlopig uit.
Lees meer


Bankenregister wordt druk geraadpleegd

09 januari 2023

Zowel de fiscus als notarissen kunnen de stand een bankrekening opvragen. Dat wordt ook massaal gedaan.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken