Je bent hier: Home > Nieuws > Ook grootbanken verhogen spaarrente

Ook grootbanken verhogen spaarrente

Ook grootbanken verhogen spaarrente

30 december 2022 - door Redactie

ING trekt de rente op spaarrekeningen op tot 0,40% basisrente en 0,10% aangroeipremie.

Jarenlang keerden banken alleen de wettelijke minimumrente uit op spaarrekeningen. Spaarders kregen dan 0,01% basisrente en 0,10% getrouwheidspremie, wat ruim onvoldoende was om de zelfs karige inflatie te compenseren die rond de 2% schommelde.

Door de fors hogere inflatie werden de centrale banken gedwongen om het expansief beleid stop te zetten. De ECB heeft de beleidsrente ondertussen opgetrokken van een negatieve rente tot nu een positieve 2%. Dit betekent dat de banken ook rentevergoedingen van de ECB krijgen wanneer ze overtollige cash bij de centrale bank onderbrengen. Hierdoor zijn ze ook bereid om klanten weer wat meer rente te bieden op spaarrekeningen.

Eerst kondigden wat kleinere banken aan dat de rente de hoogte in zou gaan. Zo verhoogde Keytrade Bank de rente al vanaf 1 december naar 0,50% basisrente en 0,20% getrouwheidspremie. De grootbanken hielden toen nog de boot af, maar beginnen nu toch te volgen.

Belfius kondigde als eerste grootbank aan dat de rente op spaarrekeningen zou stijgen naar 0,35% basisrente, terwijl de getrouwheidspremie wordt opgetrokken naar 0,15%. Belfius deed dit naar aanleiding van de meest recente renteverhoging van de ECB, die bevestigde dat de rentestijging structureel geworden is.

Vrijwel meteen daarna volgde ook KBC met een renteverhoging. Vanaf 8 januari stijgt de basisrente op spaarrekeningen naar 0,35% terwijl de getrouwheidspremie wordt opgetrokken naar 0,25%.

Prijsbrekers

Hoewel de grootbanken de rente fors hebben opgetrokken, loont het toch de moeite om spaarrekeningen te vergelijken. Zo kan je momenteel al 1,4% rente ontvangen op de Vision Plus spaarrekeningen bij Santander Consumer Bank als je jouw centen minstens 12 maanden op de rekening laat staan.


Laatste artikels over Sparen

64 procent van Belgen is financieel kwetsbaar

03 maart 2023

Veel gezinnen geven maandelijks meer of bijna evenveel geld uit als ze verdienen.
Lees meer


Staatsbons keren terug met hoge coupon

23 februari 2023

België geeft nieuwe staatsbons uit met twee verschillende looptijden.
Lees meer


Kost een kind een huis?

03 februari 2023

Het is een gezegde in de volksmond: ‘een kind kost een huis, hoeveel huizen heb jij rondlopen?’.
Lees meer


Nieuwe broker Trade Republic pakt uit met hoge rente

08 januari 2023

De Duitse smartphonebroker Trade Republic, die sinds kort ook in België actief is, biedt 2% rente op bedragen die niet belegd worden.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken

  • * Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.