Je bent hier: Home > Nieuws > Bankenregister wordt druk geraadpleegd

Bankenregister wordt druk geraadpleegd

Bankenregister wordt druk geraadpleegd

09 januari 2023 - door Redactie

Zowel de fiscus als notarissen kunnen de stand een bankrekening opvragen. Dat wordt ook massaal gedaan.

De Nationale Bank van België krijgt van banken gegevens over de eigenaars van bankrekeningen, de rekeningnummers en de stand van de rekening. De fiscus kan bijvoorbeeld opvragen hoeveel geld er op een spaarrekening van een belastingplichtige staat. Dat wordt gedaan om fraude op te sporen maar ook om te bepalen of iemand voldoende middelen heeft om belastingen te kunnen betalen. Er zijn namelijk wel wat mensen die nog achterstallige belastingschulden hebben.

Voor mensen die hun personenbelasting niet kunnen betalen zijn er wel regelingen voorzien. Zo kan er eenvoudig een afbetalingsplan worden aangevraagd, waardoor de belastingplichtige vier maanden extra uitstel van betaling krijgt. Als dat niet voldoende is, kan er ook een persoonlijk plan worden opgesteld. In een laatste fase kan er een schuldenregeling worden opgezet.

De databank met rekeningnummers en bedragen is dan ook handig om zwart op wit bewijs te zien over een precaire financiële toestand.

Verder hebben ook notarissen toegang tot de databank, maar zij kunnen alleen gegevens raadplegen van mensen die overleden zijn. Dit helpt hen bij de aangifte van een nalatenschap, om een beter beeld te krijgen op de rekeningen van een belastingplichtige.

In totaal werd de database vorig jaar meer dan 180.000 keer ingekeken, waarbij de notarissen haast 100.000 raadplegingen deden. De fiscus vroeg zo'n 80.000 keer informatie op.


Laatste artikels over Finance

Klantendienst van banken moet steeds bereikbaar zijn

24 januari 2023

Banken moeten 24 uur per dag bereikbaar zijn voor slachtoffers van phishing.
Lees meer


Goedkoop vliegen binnen Europese Unie is straks verleden tijd

13 januari 2023

Slecht nieuws voor de mensen die vaak het vliegtuig pakken voor reizen binnen de Europese Unie. De vliegtickets zullen namelijk fors duurder gaan worden.
Lees meer


Handelaars vrezen daling omzet tijdens wintersolden

10 januari 2023

De wintersolden zijn van start gegaan met hoge kortingen, maar een grote volkstoeloop blijft voorlopig uit.
Lees meer


Werken voor een baas, of je eigen bedrijf: financiële implicaties

26 december 2022

Wie twijfelt om al dan niet voor een baas te werken, of aan de andere kant een eigen bedrijf op te starten, zal wel al snappen dat dit heel wat implicaties kan hebben op financieel vlak.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken