Je bent hier: Home > Nieuws > Voor een miljard euro aan energiebesparende leningen verstrekt

Voor een miljard euro aan energiebesparende leningen verstrekt

Voor een miljard euro aan energiebesparende leningen verstrekt

16 februari 2023 - door Redactie

In 2022 ging het aantal consumentenkredieten in België opnieuw de hoogte in, maar vooral de ecologische kredieten deden het goed.

Uit cijfers van de Beroepsvereniging van het Krediet blijkt dat er in 2022 maar liefst 674.000 leningen werden verstrekt, een stijging met 6% tegenover 2021. Het totaalbedrag van al deze kredieten liep op tot 9 miljard euro.

Energie

De hoge energiekosten hebben heel wat mensen duidelijk aangezet om energiebesparende investeringen te doen. Dit type krediet maakte een sprong met 110%. Er werden 61.000 kredieten verstrekt in deze categorie, voor een totaalbedrag van vrijwel 1 miljard euro.

"Dankzij deze kredieten kunnen consumenten duurzame investeringen financieren, waardoor onze maatschappij de groene omslag zal kunnen maken", zegt Bart Vervenne, Voorzitter van de Raad van Bestuur van BVK.

Autoleningen onder druk

Er werd vorig jaar minder geleend voor nieuwe voertuigen. Dit type krediet daalde met 21,5%. Voor de tweedehandsmarkt van auto's was er ook een terugval, zij het veel minder sterk. Het aantal autoleningen kromp hier met 3%.

Verschillende oorzaken kunnen gevonden worden voor de lagere interesse in nieuwe auto's. Een belangrijke reden is de onzekerheid over de overschakeling naar elektrische voertuigen, waardoor gezinnen liever wat langer met hun auto blijven rijden. Bovendien zijn elektrische wagens heel duur voor een doorsnee gezinsbudget. Daarnaast maakt de overgang naar thuiswerk een tweede auto misschien minder nodig en kiezen mensen meer voor het openbaar vervoer.


Laatste artikels over Leningen

Langere looptijd leningen door hogere rente

08 maart 2023

Uit een bevraging van HLN blijkt dat bij alle banken meer leningen op 25 jaar worden afgesloten.
Lees meer


Meer wanbetalingen op leningen

22 november 2022

De Nationale Bank meldt dat het aantal betaalachterstanden in oktober gestegen is naar 8.780 kredieten.
Lees meer


Wat is de invloed van stijgende rentes?

10 oktober 2022

We weten allemaal al langer dat de rentes in Europa in een stijgende trend zitten. De reden is eenvoudig: de Europese Centrale bank probeert de hoge inflatie onder controle te krijgen.
Lees meer


Een groter deel van ons inkomen gaat naar onze lening

25 september 2022

De huizen zijn de afgelopen jaren een stuk duurder geworden. Afhankelijk van waar je woont of wil wonen, zal je dit jaar maar liefst 10% (of meer) boven op je budget moeten rekenen, in vergelijking met vorig jaar.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken

  • * Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.