Je bent hier: Home > Nieuws > 64 procent van Belgen is financieel kwetsbaar

64 procent van Belgen is financieel kwetsbaar

64 procent van Belgen is financieel kwetsbaar

03 maart 2023 - door Redactie

Veel gezinnen geven maandelijks meer of bijna evenveel geld uit als ze verdienen.

Uit het rapport 'Financiële Gezondheid' van Deloitte, opgesteld in samenwerking met Argenta en de universiteit Gent, blijkt dat veel Belgen met financiële problemen kampen. Zo'n 28% van de gezinnen is financieel ongezond, wat wil zeggen dat ze onvoldoende inkomsten hebben om hun uitgaven te dekken. Daarnaast is 36% van de gezinnen financieel kwetsbaar. Zij beschikken over een beperkte spaarbuffer, maar deze is onvoldoende om grote onverwachte uitgaven op te vangen.

Verder zijn 24% van de gezinnen financieel toereikend, wat betekent dat ze maandelijks minder geld uitgeven dan er binnenkomt, waardoor ze kunnen sparen en eventueel investeren. Zo'n 12% van de gezinnen is echt financieel gezond en bouwt een grote spaarbuffer op en heeft voldoende geld over om te beleggen en investeren.

De kwetsbare groepen vinden we vooral in de leeftijdscategorie tussen 35 en 55 jaar. Zij hebben vaak moeite om de rekeningen te betalen. Er zijn vaak ook hoge kosten, denk maar het afbetalen van een woonkrediet of uitgaven voor kinderen. Alleenstaanden die in deze categorie zitten hebben het dan ook extra moeilijk. Zo'n 68% van de alleenstaanden heeft moeite om alle rekeningen op tijd te betalen.

Tegenslag

Een tegenslag kan er al snel voor zorgen dat een gezin of alleenstaande in een financieel ongezonde situatie terecht komt. Denk aan een ontslag, een verlaging van de wedde of een ziekte of ongeval waardoor niet meer kan gewerkt worden. Ook koppels die uit mekaar gaan krijgen het plots financieel moeilijker.

Om het hoofd te kunnen bieden aan onverwachte gebeurtenissen, wordt aangeraden om een spaarbuffer van minstens 6 maanden gezinsinkomen aan te leggen. Voor zowat een kwart van de Belgen is dat echter moeilijk bereikbaar. Zij kunnen niet sparen of kunnen alleen sparen wanneer er financiële meevallers zijn. Nog eens een derde zegt dat ze proberen te sparen, maar dat dit zeker niet elke maand lukt.


Laatste artikels over Sparen

Staatsbons keren terug met hoge coupon

23 februari 2023

België geeft nieuwe staatsbons uit met twee verschillende looptijden.
Lees meer


Kost een kind een huis?

03 februari 2023

Het is een gezegde in de volksmond: ‘een kind kost een huis, hoeveel huizen heb jij rondlopen?’.
Lees meer


Nieuwe broker Trade Republic pakt uit met hoge rente

08 januari 2023

De Duitse smartphonebroker Trade Republic, die sinds kort ook in België actief is, biedt 2% rente op bedragen die niet belegd worden.
Lees meer


Ook grootbanken verhogen spaarrente

30 december 2022

ING trekt de rente op spaarrekeningen op tot 0,40% basisrente en 0,10% aangroeipremie.
Lees meer



Populair op Financeinfo.be









Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken

  • * Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.