Waarschuwing

  • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
  • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
  • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
  • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
  • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
  • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
  • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Je bent hier: Home > Nieuws > Langere looptijd leningen door hogere rente

Langere looptijd leningen door hogere rente

Langere looptijd leningen door hogere rente

08 maart 2023 - door Redactie

Uit een bevraging van HLN blijkt dat bij alle banken meer leningen op 25 jaar worden afgesloten.

Vroeger was een lening op 20 jaar zowat de standaard. Door de hogere rente wordt nu steeds vaker gekozen voor leningen met een langere looptijd. Op die manier daalt het bedrag dat maandelijks moet worden afbetaald, waardoor ook de aflossing van grotere bedragen weer mogelijk wordt.

Voor het bepalen van het bedrag dat je kan lenen wordt gekeken naar het gezinsinkomen. Een vuistregel zegt dat je maximaal één derde van jouw inkomen mag besteden aan het aflossen van een woonkrediet. In de praktijk wordt elke situatie afzonderlijk bekeken. Wie heel veel verdient, kan uiteraard meer missen dan een derde van zijn inkomen.

Na het bepalen van het maximale bedrag dat per maand kan afgelost worden, kan het maximale leenbedrag bepaald worden. Stel dat dit 250.000 euro is op een looptijd van 20 jaren, dan kan dit al snel 300.000 euro worden door de looptijd te verlengen naar 25 jaren. Het verlengen van de looptijd heeft uiteraard als gevolg dat er meer intresten zullen betaald worden en dat je op het einde van de rit dus meer aan de bank hebt betaald.

Stijgende rente maakt aflossingen duurder

Volgens HLN worden er flink wat meer woonkredieten met zulk een langere looptijd afgesloten. KBC zegt dat bij jongeren onder de 35 jaar zowat 80% voor deze formule kiest. Het is een stevige groei tegenover enkele maanden geleden. De flink gestegen rente is hier uiteraard de verklaring voor. Op een jaar tijd is de aflossing van een lening van €250.000 enkele honderden euro's duurder geworden, waardoor ze voor sommige gezinnen onbetaalbaar is geworden. De oplossing kan dan zijn om voor een langere looptijd te kiezen.


Laatste artikels over Leningen

Betalingsuitstel voor bijna 12.000 woonkredieten

19 april 2023

Tijdens de energiecrisis werden veel gezinnen geconfronteerd met financiële problemen. De banken kenden 11.946 betalingsuitstellen toe voor woonkredieten.
Lees meer


Voor een miljard euro aan energiebesparende leningen verstrekt

16 februari 2023

In 2022 ging het aantal consumentenkredieten in België opnieuw de hoogte in, maar vooral de ecologische kredieten deden het goed.
Lees meer


Meer wanbetalingen op leningen

22 november 2022

De Nationale Bank meldt dat het aantal betaalachterstanden in oktober gestegen is naar 8.780 kredieten.
Lees meer


Wat is de invloed van stijgende rentes?

10 oktober 2022

We weten allemaal al langer dat de rentes in Europa in een stijgende trend zitten. De reden is eenvoudig: de Europese Centrale bank probeert de hoge inflatie onder controle te krijgen.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

ADVERTENTIE

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

  • * Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.