Waarschuwing

  • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
  • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
  • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
  • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
  • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
  • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
  • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Je bent hier: Home > Nieuws > Nationale Bank gaat miljarden verliezen

Nationale Bank gaat miljarden verliezen

Nationale Bank gaat miljarden verliezen

03 april 2023 - door Redactie

De Nationale Bank boekte in 2022 een verlies van 580 miljoen euro en zal in de komende jaren nog veel meer verliezen.

Door de jarenlange lage rente, met zelfs negatieve rentevoeten, kon de Nationale Bank mooie winsten realiseren. Banken die met geldoverschotten zitten en dit tijdelijk bij de Nationale Bank parkeerden, moesten hier immers een strafrente voor betalen. De Nationale Bank boekte zo in 2021 nog een winst van 355 miljoen euro.

Door de oplopende inflatie werden centrale banken wereldwijd echter gedwongen om snel en fors in te grijpen. De rente werd verhoogd, waardoor de Nationale Bank een vergoeding moet betalen wanneer commerciële banken hun cash overschotten bij de NBB onder brengen.

Daarnaast heeft een jarenlang opkoopprogramma de Nationale Bank opgezadeld met veel obligaties die amper rente opleveren. Omdat de marktrente hoger staat, is de waarde van deze obligaties gedaald. De NBB zal de obligaties aanhouden tot de vervaldag en zal op die manier de hoofdsom terugbetaald krijgen, maar de karige rente werd zo wel vastgeklikt.

Miljardenverlies

De NBB verwacht niet meteen beterschap. Voor de komende vijf jaren worden de verliezen geschat op 10,8 miljard euro, wat zwaar zal wegen op de reserves. Daarom verlaagde de NBB ook zijn dividend tot amper 1,50 euro per aandeel. Zo'n aandeel kost 580 euro, wat het bruto dividendrendement op amper 0,25% brengt.

De slechte cijfers van de NBB zijn een streep door de rekening van de Belgische overheid. Er zullen in de komende jaren geen miljoenen dividenden meer komen, terwijl ook de inkomsten van de vennootschapsbelasting zullen verdwijnen. Daarnaast krijgt de Belgische staat ook het 'saldo van de winst', een bedrag dat overblijft na de uitkeringen van dividenden. In 2021 was dat nog 122,5 miljoen euro.


Laatste artikels over Finance

Een bankautomaat in elke gemeente

04 april 2023

De overheid heeft een akkoord met de banken gesloten over de geldautomaten. In elke gemeente moet er eentje aanwezig zijn.
Lees meer


De juiste relatiegeschenken voor zakelijke relaties

28 maart 2023

Wie binnen de financiële sector werkt, weet dat het geven van relatiegeschenken belangrijke onderdelen zijn van het bouwen en onderhouden van klantrelaties en zakelijke banden.
Lees meer


Zwitserse centrale bank stut systeembank Credit Suisse

16 maart 2023

Door de zenuwachtigheid over de bankencrisis in de VS zijn er ook grote zorgen over het Europese Credit Suisse.
Lees meer


Daar is de bankencrisis terug

13 maart 2023

Vorige week is in de VS een nieuwe bankencrisis gestart, die ook tot in Europa is doorgesijpeld.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

ADVERTENTIE

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

  • * Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.