Waarschuwing

  • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
  • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
  • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
  • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
  • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
  • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
  • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Je bent hier: Home > Nieuws > Bijna iedereen bankiert online

Bijna iedereen bankiert online

Bijna iedereen bankiert online

08 mei 2023 - door Redactie

Uit een onderzoek van Febelfin blijkt dat slechts 8% van de ondervraagden geen gebruik maakt van online bankieren.

Wie iets met zijn bankrekening wil doen, maakt tegenwoordig vooral gebruik van de online mogelijkheden. Zo'n 89% van de ondervraagden gebruikt de pc of laptop en 82% van de ondervraagden gebruikt ook een mobiele app. Bankieren via een app is aan een gestage opmars bezig en kan het klassieke internetbankieren inhalen. Ook steeds meer 55-plussers gebruiken nu de mobiele apps.

Online betalingen

Internetbankieren is populair voor het uitvoeren van betalingen, zoals bijvoorbeeld een betaling bevestigen na een aankoop in een webshop. Daarnaast zijn ook overschrijvingen populair, zowel naar externe rekeningen als transfers tussen eigen rekeningen, bijvoorbeeld tussen de zicht-en spaarrekening. Tenslotte worden de digitale diensten ook vaak gebruikt om het saldo op de rekening te checken of om na te gaan of het loon al gestort is.

Wantrouwen

Zo'n 8% van de ondervraagden maakt helemaal geen gebruik van online bankieren. Meestal vertrouwen ze het allemaal niet. Zo'n 29% geeft aan dat ze angst hebben om het slachtoffer te worden van misbruik. In de media komen dan ook regelmatig verhalen van mensen die opgelicht werden door phishing. Zowat een vierde van deze groep geeft aan dat ze hun bankzaken het liefst via een kantoor regelen. Daarnaast is er ook een groot deel die online bankieren te ingewikkeld vinden. Zo'n 20% van deze groep heeft moeite om te volgen in het digitale tijdperk.

Kantoorbezoeken

Zo'n 60% van de ondervraagden gaat bijna nooit naar het bankkantoor. Mensen die nog wel een kantoor binnenstappen, doen dit vooral voor advies over beleggingen of het aanvragen van een lening. Tegenwoordig gebeurt dit ook al regelmatig via videobellen.


Laatste artikels over Bankieren

Payconiq overgenomen door Europese speler

26 april 2023

Het European Payments Initiative (EPI), een samenwerking van 16 Europese banken, neemt zowel Payconiq als iDeal over.
Lees meer


Mes in het kantorennet van Crelan en AXA

16 januari 2023

Crelan wil het aantal bankkantoren terugdringen van 900 naar zo'n 450.
Lees meer


In het rood staan is weer duurder

13 december 2022

Vanaf deze maand wordt er een hogere rente aangerekend als je met jouw bankrekening in het rood gaat.
Lees meer


Rente op spaarrekeningen stijgt

23 november 2022

Keytrade Bank kondigde aan dat het vanaf 1 december dit jaar de rente op zijn spaarrekeningen stevig zal optrekken.
Lees meer



Populair op Financeinfo.be









ADVERTENTIE

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

  • * Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.