Waarschuwing

  • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
  • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
  • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
  • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
  • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
  • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
  • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Je bent hier: Home > Nieuws > Politiek zet druk op banken voor verhoging spaarrente

Politiek zet druk op banken voor verhoging spaarrente

Politiek zet druk op banken voor verhoging spaarrente

23 mei 2023 - door Redactie

De hogere rente in Europa vertaalt zich in duurdere kredieten, maar bij spaarrekeningen wordt de intrest niet of te traag aangepast.

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) roept de sectorvereniging Febelfin op om zijn leden te overtuigen om de spaarrente te verhogen. Burgers zijn misnoegd over de fors hogere rente op kredieten, terwijl de vergoedingen op de spaarrekeningen deze trend niet volgen. En het is toch dankzij de inleg van al deze spaarders dat er leningen kunnen toegestaan worden. Daarom klinkt er een luide roep voor een hogere spaarrente.

Ook andere politieke families mengden zich in het debat. Zo vindt staatssecretaris voor Consumentenzaken Alexia Bertrand (Open VLD) dat de overheid zelf voor een betere concurrentie met de banken moet zorgen. Er bestaan namelijk e-DEPO-rekeningen van de dagelijks rendement van de Deposito- en Consignatiekas, die de rente van overheidsobligaties maandelijks volgen. Wettelijk gezien is hier nu een maximale rente van 2,5% mogelijk, die momenteel ook effectief wordt betaald. Bertrand zou deze bovengrens liever zien verdwijnen. Een andere piste zou zijn om staatsbank Belfius te verplichten om de rente te verhogen, waardoor concurrenten zouden moeten volgen.

Hogere minimumrente

Bertrand overweegt verder ook om de minimumrente op te trekken. Deze bedraagt nu 0,11% en werd ingevoerd om een nulrente of zelfs negatieve rente te voorkomen bij de gereglementeerde spaarrekeningen. De banken zijn daar echter niet voor te vinden. Zij wijzen er op dat ze jarenlang deze minimumrente hebben betaald, terwijl er op dat moment een negatieve rentevoet bij de ECB was. Dat heeft kleine spaarders nooit geld gekost.

Daarnaast zegt Febelfin dat de jarenlange lage rente ervoor gezorgd heeft dat de banken veel kredieten hebben toegestaan tegen deze lage rentevoeten, die bovendien nog jarenlang zullen blijven doorlopen. Bij de hogere rentevoeten die op nieuwe kredieten toegepast worden gaat het over een relatief beperkt volume.

Verder mag Febelfin het rentebeleid van individuele banken niet beïnvloeden omwille van de mededingingsregels. Elke bank moet vrij zijn rente kunnen kiezen en Febelfin kan dus niets meer doen dan de grieven van de politiek en de publieke opinie overmaken aan zijn leden.

Tenslotte wijst Febelfin ook naar de bankentaks, die bepaald wordt op basis van de spaartegoeden. De sectorvereniging zegt dat de overheid met de taks opbrengsten van spaarders rechtstreeks afroomt.


Laatste artikels over Sparen

64 procent van Belgen is financieel kwetsbaar

03 maart 2023

Veel gezinnen geven maandelijks meer of bijna evenveel geld uit als ze verdienen.
Lees meer


Staatsbons keren terug met hoge coupon

23 februari 2023

België geeft nieuwe staatsbons uit met twee verschillende looptijden.
Lees meer


Kost een kind een huis?

03 februari 2023

Het is een gezegde in de volksmond: ‘een kind kost een huis, hoeveel huizen heb jij rondlopen?’.
Lees meer


Nieuwe broker Trade Republic pakt uit met hoge rente

08 januari 2023

De Duitse smartphonebroker Trade Republic, die sinds kort ook in België actief is, biedt 2% rente op bedragen die niet belegd worden.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

ADVERTENTIE

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

  • * Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.