Je bent hier: Home > Nieuws > Hoe een autoverzekering opzeggen?

Hoe een autoverzekering opzeggen?

Hoe een autoverzekering opzeggen?

07 maart 2014

Een verzekering opzeggen is op het eerste zicht natuurlijk nooit echt een probleem, maar wat wanneer het om een autoverzekering gaat?

Van een autoverzekering weten we immers dat ze op de lijst met verplichte verzekeringen staat in België. We maken daarom het onderscheid tussen het veranderen van verzekeraar en het werkelijk opzeggen van de verzekering.

Je wenst te veranderen van verzekeraar

Wanneer je een goedkopere autoverzekering hebt gevonden, dan wens je uiteraard te veranderen van maatschappij. Je huidige verzekeraar moet je minstens 3 maanden op voorhand op de hoogte stellen. Je verstuurt best een aangetekende brief waarin je de polisnummer en vervaldag opgeeft. Vergeet ook niet je eigen naam en adres te vermelden alsmede de datum van ondertekening. Op onze website kan je trouwens gebruik maken van een handige widget die de juiste brieven voor jou automatisch zal genereren: bekijk deze opzegservice.

Je hebt geen verzekering meer nodig

Om een autoverzekering definitief op te zeggen dien je bijkomend met nog een aantal zaken rekening te houden. De belangrijkste factor waar je bij stil moet blijven staan is het type autoverzekering. Enkel de BA-verzekering is bij wet verplicht waardoor je de mini omnium of de omniumverzekering altijd erg vlot kunt opzeggen zonder dat je rekening moet houden met speciale voorwaarden. Wanneer je de BA-verzekering wenst op te zeggen gelden opeens compleet andere regels.

De BA-verzekering is wettelijk verplicht voor iedere bestuurder waardoor je deze in theorie niet kunt opzeggen. We zeggen wel in theorie, want in de praktijk is opzeggen wel probleemloos mogelijk. De belangrijkste voorwaarde voor het opzeggen van een BA-verzekering is dat je jouw nummerplaat inlevert. Deze inlevering dient te gebeuren omdat men er alleen op deze manier zeker van kan zijn dat de auto ook echt niet meer zal rijden. Wanneer je jouw kentekenbewijs hebt ingeleverd zul je daarvan een document ontvangen. Dat document moet doorgestuurd worden naar jouw verzekeraar waarna deze al het nodige zal doen om de autoverzekering op te zeggen.

Zoals je ziet is het op zich perfect mogelijk om jouw autoverzekering op te zeggen, alleen moet je rekening houden met enkele verplichtingen.

Hou er tot slot ook altijd rekening mee dat er in België zoiets bestaat als een wegenbelasting. Wanneer je jouw auto opnieuw laat verzekeren en deze zich dus met andere woorden opnieuw op de openbare weg mag begeven zul je hiervoor een bepaalde niet onaanzienlijke belasting moeten betalen.


Laatste artikels over Verzekeren

Snel en eenvoudig een dienst opzeggen

18 april 2019

Wil je jouw kredietkaart opzeggen? Stap je over naar een andere verzekeraar? Of ben je gewoon niet tevreden met de service waar je voor betaalt? Vanaf nu kun je via FinanceInfo jouw automatische incasso’s per direct stopzetten!
Lees meer


Schuldsaldoverzekeringen toegankelijker voor ex-patiënten van zware ziektes

01 april 2019

Vorige week keurde de Kamer een wetsvoorstel goed waarbij genezen patiënten van ondermeer kanker kunnen vragen aan de verzekeraar om te vergeten dat ze ooit ziek geweest zijn.
Lees meer


Safety Stick halveert prijs autoverzekering

18 maart 2019

Autohandelaar Cardoen geeft jonge chauffeurs voortaan de mogelijkheid om een goedkope autoverzekering af te sluiten. De klanten moeten dan wel een Safety Stick in hun auto laten installeren.
Lees meer


Drie tips om te besparen op jouw autoverzekering

06 februari 2019

Heel wat mensen betalen jaarlijks heel braaf de premie van hun autoverzekering, maar beseffen niet dat ze eigenlijk te veel betalen. 
Lees meer


AI helpt om verzekeringsfraude op te sporen

22 januari 2019

P&V maakt gebruik van artificiële intelligentie of machine learning om sneller verzekeringsfraude op te sporen. Het heeft daarom recent een samenwerking opgestart met Shift Technology.
Lees meer