Je bent hier: Home > Nieuws > Hoe een autoverzekering opzeggen?

Hoe een autoverzekering opzeggen?

Hoe een autoverzekering opzeggen?

07 maart 2014

Een verzekering opzeggen is op het eerste zicht natuurlijk nooit echt een probleem, maar wat wanneer het om een autoverzekering gaat?

Van een autoverzekering weten we immers dat ze op de lijst met verplichte verzekeringen staat in België. We maken daarom het onderscheid tussen het veranderen van verzekeraar en het werkelijk opzeggen van de verzekering.

Je wenst te veranderen van verzekeraar

Wanneer je een goedkopere autoverzekering hebt gevonden, dan wens je uiteraard te veranderen van maatschappij. Je huidige verzekeraar moet je minstens 3 maanden op voorhand op de hoogte stellen. Je verstuurt best een aangetekende brief waarin je de polisnummer en vervaldag opgeeft. Vergeet ook niet je eigen naam en adres te vermelden alsmede de datum van ondertekening. Op onze website kan je trouwens gebruik maken van een handige widget die de juiste brieven voor jou automatisch zal genereren: bekijk deze opzegservice.

Je hebt geen verzekering meer nodig

Om een autoverzekering definitief op te zeggen dien je bijkomend met nog een aantal zaken rekening te houden. De belangrijkste factor waar je bij stil moet blijven staan is het type autoverzekering. Enkel de BA-verzekering is bij wet verplicht waardoor je de mini omnium of de omniumverzekering altijd erg vlot kunt opzeggen zonder dat je rekening moet houden met speciale voorwaarden. Wanneer je de BA-verzekering wenst op te zeggen gelden opeens compleet andere regels.

De BA-verzekering is wettelijk verplicht voor iedere bestuurder waardoor je deze in theorie niet kunt opzeggen. We zeggen wel in theorie, want in de praktijk is opzeggen wel probleemloos mogelijk. De belangrijkste voorwaarde voor het opzeggen van een BA-verzekering is dat je jouw nummerplaat inlevert. Deze inlevering dient te gebeuren omdat men er alleen op deze manier zeker van kan zijn dat de auto ook echt niet meer zal rijden. Wanneer je jouw kentekenbewijs hebt ingeleverd zul je daarvan een document ontvangen. Dat document moet doorgestuurd worden naar jouw verzekeraar waarna deze al het nodige zal doen om de autoverzekering op te zeggen.

Zoals je ziet is het op zich perfect mogelijk om jouw autoverzekering op te zeggen, alleen moet je rekening houden met enkele verplichtingen.

Hou er tot slot ook altijd rekening mee dat er in België zoiets bestaat als een wegenbelasting. Wanneer je jouw auto opnieuw laat verzekeren en deze zich dus met andere woorden opnieuw op de openbare weg mag begeven zul je hiervoor een bepaalde niet onaanzienlijke belasting moeten betalen.


Laatste artikels over Verzekeren

Autoverzekering prijs: hoe wordt de premie berekend?

27 juli 2019

De prijs die je betaalt voor een autoverzekering is vooral afhankelijk van een aantal factoren. Op sommige van deze factoren heb je zelf invloed waardoor je een goedkopere verzekering kan krijgen.
Lees meer


Touring Verzekeringen kiest voor nieuwe naam Yuzzu

08 mei 2019

De bekende autoverzekeraar Touring Verzekeringen start een rebranding operatie. Er komt een nieuwe naam en logo en er zal ook meer ingezet worden op andere producten.
Lees meer


Geen autoverzekering voor horecapersoneel

30 april 2019

Heel wat mensen die werkzaam zijn in de horeca vinden maar moeilijk een autoverzekering. Volgens de statistieken veroorzaken ze vaker ongevallen.
Lees meer


Snel en eenvoudig een dienst opzeggen

18 april 2019

Wil je jouw kredietkaart opzeggen? Stap je over naar een andere verzekeraar? Of ben je gewoon niet tevreden met de service waar je voor betaalt? Vanaf nu kun je via FinanceInfo jouw automatische incasso’s per direct stopzetten!
Lees meer


Schuldsaldoverzekeringen toegankelijker voor ex-patiënten van zware ziektes

01 april 2019

Vorige week keurde de Kamer een wetsvoorstel goed waarbij genezen patiënten van ondermeer kanker kunnen vragen aan de verzekeraar om te vergeten dat ze ooit ziek geweest zijn.
Lees meer