Je bent hier: Home > Bankieren > Spaarrekeningen

Spaarrekeningen

Sparen

Spaarrekeningen vergelijken

Vergelijk de rentevoeten van spaarrekeningen.

Vergelijk spaarrekeningen »

Bij een spaarrekening of spaarboekje plaats je jouw geld op de bank en krijg je daar een rente voor in de plaats. Je kunt je geld steeds opnemen wanneer je het nodig hebt, of wanneer je het geld naar een andere rekening wilt verplaatsen.

De rente is opgebouwd uit twee verschillende rentes: de basisrente en een aangroeipremie of getrouwheidspremie. De rente is variabel, de bank kan de rente dus zo vaak verlagen of verhogen als ze zelf wil. Daarom kan je best regelmatig de spaarrekeningen vergelijken.


Wettelijke minimumrente

In België werd in de wet vastgelegd dat een gereglementeerde spaarrekening een minimumrendement moet bieden van 0,11%. De basisrente moet minimaal 0,01% bedragen en de getrouwheidspremie moet minimaal 0,10% zijn. Deze getrouwheidspremie kan je verwerven op het geld dat minimaal 1 jaar op het spaarboekje is blijven staan.

Vrijwel alle grootbanken zullen amper meer rente bieden dan wat wettelijk verplicht is. De prijsbrekers op de markt bieden dan ook spaarboekjes aan die tot acht keer meer rente opleveren.


Fiscaal

Gereglementeerde spaarrekeningen

De bovenstaande regels over de wettelijke minimumrente zijn van toepassing op de gereglementeerde spaarrekeningen. Bij een gereglementeerd spaarboekje zijn de rente opbrengsten tot 980 euro vrijgesteld van belasting in de kalenderjaren 2019 tot 2023. In 2024 wijzigt deze grens naar 1.020 euro. Boven deze grens moet 15% roerende voorheffing betaald worden.

Niet-gereglementeerde spaarrekeningen

Bij een niet-gereglementeerd spaarboekje moet op alle inkomsten meteen roerende voorheffing van 30% betaald worden. De rekeningen worden niet gereglementeerd genoemd omdat er niet voldaan is aan de wettelijke voorwaarden die voorschrijven dat een spaarrekening een basisrente en aangroeipremie moet hebben. Zulk een spaarrekening is dus even veilig als een gereglementeerde spaarrekening, alleen loop je het fiscaal voordeel mis. Dit wordt doorgaans wel ruim gecompenseerd door een hogere rente.

Geld dat je inlegt op niet-gereglementeerde rekeningen is uiteraard ook beschermd door het garantiefonds. Dit is de zogenaamde bankgarantie op het spaargeld.

Wanneer je in zee wil gaan met een voor jou onbekende bank, dan kan het geen kwaad om eens te checken wat de rating van de bank juist is.


Online spaarrekening

De online spaarrekening wordt iedere dag een beetje populairder. Een online spaarrekening vormt dan ook een prima manier om een beetje geld opzij te zetten. Het grote voordeel aan een online spaarrekening is dan ook dat je steeds over je spaargeld kunt beschikken en kunt bijstorten wanneer je dit wenst. Met wat eenvoudige tips om te sparen kan je al een flink eind op weg worden gezet.

In principe zijn online rekeningen makkelijker voor de banken. Klanten doen nu immers alles helemaal zelf waardoor tussenkomst van de bank niet meer noodzakelijk is. De vrijgekomen middelen kan de bank misschien wel investeren in een hogere rente op de online spaarrekening.

Het spreekt voor zich dat de meesten er voor kiezen om een online spaarrekening af te sluiten bij de bank die de hoogste rente biedt in combinatie met de gunstigste voorwaarden. Daarnaast bestaan er diverse online spaarrekeningen zodat je steeds kan kiezen voor de spaarrekening die het best bij je past.

Alvorens een online spaarrekening af te sluiten doe je er goed aan om de verschillende spaarrekeningen bij diverse banken met elkaar te vergelijken. Het is immers zo dat een online spaarrekening over zogenaamde beperkende voorwaarden kan beschikken. Denk hierbij aan regels die ervoor zorgen dat je niet altijd over je geld kan beschikken of dat je een verplichte maandelijkse storting moet doen. Hou dus zeker niet alleen de rente in het oog, maar bekijk ook de algemene voorwaarden die aan de online spaarrekening verbonden zijn. Zeker bij spaarrekeningen die een hogere rente bieden zijn zulke voorwaarden mogelijk.

Als je jouw geld voor langere tijd kan missen is een termijnrekening misschien wel interessant.


Succesvol beleggen

Leer succesvol beleggen zonder dat het veel tijd kost. Reserveer jouw boek »

in 10 stappen succesvol beleggen

Populair op FiWe.be