Je bent hier: Home > Bankieren > Spaarrekeningen > Sparen tips

Sparen tips

Wie graag wil sparen maar een krap budget heeft, heeft vaak nood aan enkele tips om te starten met sparen. Sparen is namelijk voor haast iedereen mogelijk. Heb je een lager inkomen, dan zal het uiteraard wat moeilijker zijn, maar toch zijn er dan nog steeds mogelijkheden. Sterker nog, eigenlijk is het juist voor deze mensen belangrijk om geld te sparen!

Wanneer je niet spaart, dan is de kans groot dat je al snel schulden gaat opbouwen. Wanneer er zich bijvoorbeeld een onverwachte situatie voordoet, dan is geld lenen de enige oplossing. Als dit meermaals voorvalt dan zal je schuldenberg alleen maar groter worden. Het spreekt voor zich dat dit nooit de bedoeling mag zijn.

Geld sparen zorgt voor een mooi appeltje voor de dorst. Komt er een onverwachte rekening of een tegenslag, dan kan je terugvallen op jouw spaarcenten. Omdat sparen voor de doorsnee Vlaming heel moeilijk is, hebben we hieronder een aantal nuttige tips opgelijst.

Gebruik een huishoudboekje

In een huishoudboekje noteer je alle uitgaven die je doet. Je kan dit zelf op papier bijhouden of een overzicht maken in een rekenblad zoals Excel. Tegenwoordig bestaan er natuurlijk ook apps op je smartphone die je hiermee kunnen helpen.

Het overzicht van je uitgaven is handig om te weten welke maanden duur zijn. Denk aan maanden waarin je bepaalde verzekeringen moet betalen of belastingen zoals de onroerende voorheffing (de zogenaamde 'grondlasten' op je eigen woning), de jaarlijkse verkeersbelasting enzovoorts. Probeer hiervoor op voorhand geld opzij te zetten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Naast de jaarlijkse of maandelijks terugkerende vaste kosten, geeft een huishoudboekje ook een inzicht in de uitgaven die je misschien op automatische piloot doet. Denk bijvoorbeeld aan het regelmatig aankopen van snacks, snoep, duurdere dranken of het bezoeken van fastfood zaken.

Bespaar op de grote terugkerende kosten

Uit je huishoudboekje lees je makkelijk af welke grote kostenposten er zijn. Zo bespaar je waarschijnlijk al snel enkele honderden euro's per jaar door uit te zoeken of je klant bent bij de goedkoopste aanbieder. Je zal bijvoorbeeld autoverzekeringen vergelijken, telecom- en elektriciteitsaanbieders, brandverzekeringen enzovoorts.

Bespaar op voeding

Beperk dure snacks

We schreven hierboven al over de eerder ongezonde aankopen van bijvoorbeeld snoep of het afhalen van frietjes of pizza's. Hoewel dit vaak voelt alsof het niet zwaar doorweegt in je uitgaven, kan je er toch versteld van staan hoeveel geld je zo jaarlijks uitgeeft. Hierop bespaar je makkelijk door vaker zelf te koken en gezonder te gaan leven. Uiteraard is een 'cheat meal' nog wel toegestaan en mag je af en toe zondigen, maar probeer dit binnen te perken te houden om zo jaarlijks tot wel honderden euro's te besparen.

Maak gebruik van de promoties

Voor wat betreft het supermarktbezoek loont het steeds de moeite om de aanbiedingen te bekijken. Als je hier wekelijks wat tijd voor maakt en je aankopen wat beter plant, dan vallen hier ook al snel tientallen euro's per maand te verdienen. Zeker als je momenteel al je aankopen in hoofdzakelijk dezelfde winkel doet.

Voor producten die niet bederven, zoals bijvoorbeeld waspoeder, is het interessant om te wachten op een volume-promotie zoals 3 dozen kopen, 1 doos gratis. Let evenwel op met zulke promoties: meestal zetten ze je aan om meer te kopen dan je nodig hebt, wat uiteraard een slecht idee is voor producten die relatief snel bederven.

Voor producten die je echt heel vaak gebruikt, is het wel interessant om gebruik te maken van de promoties of om te kiezen voor een 'family pack' of iets dergelijks. Meestal betaal je in verhouding minder door een grotere hoeveelheid aan te kopen.

Koop huismerken

Naast het bezoeken van verschillende supermarkten bespaar je ook geld door vaker te kiezen voor huismerken in plaats van de dure bekende merken. Op het moment van schrijven zien we dat in een bepaalde supermarkt voor 1 liter Coca Cola € 1,39 wordt aangerekend. Kies je echter voor het huismerk in deze winkel, dan betaal je slechts € 0,36 per liter. Als je maandelijks 10 liter cola drinkt, dan bespaar je hier zonder moeite al 10 euro op. Uiteraard zal er een miniem verschil in smaak zijn, maar meestal valt dit wel mee. Eventueel koop je het echte merkproduct alleen nog maar voor speciale gelegenheden.

Een prijsonderzoek naar al deze producten doe je best rustig thuis, door bijvoorbeeld de reclamefolders te raadplegen. Tegenwoordig hebben heel wat supermarkten echter ook een eigen webshop. Je zoekt hier snel het gewenste product en krijgt meteen te zien welke verschillende A merken en huisproducten ze verkopen. In de winkel ben je namelijk vaak gehaast en neem je de tijd niet om goed te vergelijken. De kans is dan groot dat je voor een duur merk zal kiezen, simpelweg omdat deze verpakkingen het meest herkenbaar zijn.

Bespaar op andere kleinere uitgaven

Onderzoek ook alle andere kleinere uitgaven. Misschien heb je nog wel een abonnement op een tijdschrift dat je eigenlijk helemaal niet zo vaak meer leest. Tegenwoordig kan je ook denken aan abonnementen op diensten als Spotify of Netflix. Misschien heb je helemaal niet zoveel tijd om hiervan gebruik te maken en in dat geval is de maandelijkse kost van pakweg 10 euro eigenlijk een zotte uitgave.

Anderzijds kan een streaming dienst als Netflix juist wel interessant zijn, omdat je bijvoorbeeld het abonnement op kabel televisie opzegt. Heel wat tv programma's kan je namelijk al gratis bekijken op de websites van de zenders.

Wanneer je echt intensief wenst te sparen is het dus belangrijk om zoveel mogelijk nutteloze aankopen te vermijden. Heel wat mensen blijven namelijk betalen voor een dienst die ze eigenlijk niet meer gebruiken. Heel vaak komt dit doordat ze opkijken tegen de formaliteiten die soms met het opzeggen gepaard gaan.

Koop en verkoop op tweedehands websites

Om te besparen op aankopen kan het interessant zijn om op tweedehandswebsites te gaan kijken, lokale Facebook verkoophoekjes, garageverkopen, tweedehandsbeurzen of rommelmarkten. Denk maar aan een nieuwe en peperdure buggy voor een kind, die je misschien maar enkele jaren zal nodig hebben. In plaats van enkele honderden euro's te betalen voor een nieuwe buggy kan je vaak al voor enkele tientallen euro's een mooi exemplaar tweedehands op de kop tikken.

Daarnaast beseffen mensen vaak niet hoeveel spullen ze bijhouden die ze eigenlijk niet meer nodig hebben. Als de kinderen groter zijn, dan heb je die buggy niet meer nodig. In plaats van deze spullen te stockeren op zolder kan je ze beter zelf te koop aanbieden op het internet, zo kan je vaak nog tientallen tot honderden euro's recupereren op een eenvoudige manier.

Kies voor de beste rentevoeten

Als je er dan toch in slaagt om eindelijk wat centjes te sparen, dan hoop je natuurlijk op een mooie intrest. Net daarom is spaarrekeningen vergelijken zo belangrijk. Let vooral op voor de grootbanken want meestal krijg je hier geen aantrekkelijke rentevoet. Sterker nog, eind september 2019 leverde een hoogrentende spaarrekening bijna 8 keren meer op dan de spaarrekeningen met de laagste rentevoeten.


Succesvol beleggen

Leer succesvol beleggen zonder dat het veel tijd kost. Reserveer jouw boek »

in 10 stappen succesvol beleggen

Populair op FiWe.be