Je bent hier: Home > Bankieren > Spaarrekeningen > Sparen tips

Sparen tips

Wie van plan is om geld te sparen stelt zich waarschijnlijk de vraag hoe hij of zij hier precies aan begint met een krap budget. Wel, dat is zeer eenvoudig. Sparen is voor iedereen mogelijk. Het spreekt wel voor zich dat mensen die over een lager inkomen beschikken het soms moeilijker hebben om geld te sparen, maar ook voor hun bestaan er mogelijkheden. Sterker nog, eigenlijk is het juist voor deze mensen belangrijk om geld te sparen!

Wanneer je er voor kiest om niet te sparen is de kans groot dat je nooit echt al je schulden zult kunnen inlossen. Wanneer er zich bijvoorbeeld een onverwachte situatie voordoet is de kans groot dat je niet over voldoende geld beschikt om daarop te anticiperen. In deze situatie is de enige oplossing meer geld lenen, of met andere woorden je huidige schuldenberg nog groter maken. Het spreekt voor zich dat dit niet echt de bedoeling kan zijn.

Geld sparen wordt dan ook door veel mensen aanzien als een mooi appeltje voor de dorst. Wanneer je over spaargeld beschikt en er een onverwachte rekening komt is er geen vuiltje aan de lucht. Wanneer je niet wenst te sparen op een spaarrekening kan je er ook eenvoudig voor kiezen om gewoon een gesloten spaarpot te kopen. Wanneer je dan vervolgens regelmatig wat kleingeld in de spaarpot stopt bouw je langzaam maar zeker een mooi extraatje op. Het spreekt natuurlijk wel voor zich dat je spaargeld op deze manier niets opbrengt.

Het is absoluut niet zo dat het bij sparen altijd om veel geld moet gaan. Sterker nog, in principe is het reeds mogelijk om te sparen vanaf 1 euro. Je zult na verloop van tijd zelf merken dat je vaker en vooral meer gaat sparen zodat je een mooie som geld gaat opbouwen. Probeer ook even rond te kijken in je huis. Er zijn verschillende mogelijkheden om geld te besparen. Het geld dat je kan besparen kan je daarna vervolgens zelf sparen door gebruik te maken van bijvoorbeeld een spaarrekening. Dit is aan te raden omdat je op deze manier ook over een bepaalde extra winst beschikt.

Vermijd nutteloze aankopen

Wanneer je echt intensief wenst te sparen is het ook belangrijk om zoveel mogelijk nutteloze aankopen te vermijden. Probeer je uitgaven altijd in de hand te houden zodat je zo nog meer geld kan sparen. Stop tot slot ook niet met sparen wanneer al je schulden zijn ingelost. Ook dan kan de beschikking hebben over spaargeld immers een soort van verlossend gevoel met zich meebrengen. Spaargeld hebben is zoals je ziet nooit overbodig.

Financiële meevallers

Wanneer je over een zogenaamde financiële meevaller beschikt, bijvoorbeeld wanneer je geld terugkrijgt van de belastingen of van het lagere energieverbruik in het vorige jaar, dan kan je ook dat geld gebruiken om te sparen. Plaats dit geld bij voorkeur zo snel mogelijk op een spaarrekening zodat je meteen een bepaalde rente kan opbouwen. Hetzelfde geldt voor eventuele kortingen die je krijgt op kledij of iets dergelijks. Wat je uitspaart kan je perfect bijstorten op je spaarrekening.

Probeer er tot slot voor te zorgen dat je zo weinig mogelijk aanspraak dient te maken op je spaargeld. Spaargeld is er om te sparen en niet om regelmatig bedragen vanaf te halen. Alleen op deze manier kan je een zo optimaal mogelijke winst uit je spaarrekening halen.