Je bent hier: Home > Vastgoed > Hotelkamers

Investeren in hotelkamers

hotelkamers

Grote hotels bouwen is erg duur en daarom kiezen de uitbaters er vaak voor om de hotelkamers te laten financieren door investeerders. Het hotel zelf staat in voor de verhuur en een hotel op een toplocatie zal dan ook een erg hoge bezettingsgraad kennen. Alle opbrengsten van het hotel worden gedeeld met de investeerder. Een hotel probeert steeds een zo groot mogelijke bezettingsgraad te hebben en daar profiteert de investeerder van.

Wie investeert in een hotelkamer doet dit puur voor de huurinkomsten. Het gaat eerder over een financiële belegging dan een echte investering in vastgoed.

Je hebt als eigenaar meestal niet het recht om gratis te logeren in het hotel. Wie wel op zoek is naar een buitenverblijf moet kiezen voor een investering in klassiek vastgoed als tweede verblijf of eventueel een vakantiewoning.

Winstdeelname

De vergoeding bestaat meestal uit een winstdeelname. Niet alleen de kamerverhuur zorgt dus voor jouw inkomsten maar ook het drankverbruik, verkochte ontbijten, gehuurde parkings,... Het is daarbij niet belangrijk of 'jouw' specifieke hotelkamer al dan niet verhuurd werd. Door een hotelkamer aan te kopen financierde je een stuk van de volledige vastgoedinvestering in een nieuw hotel, waardoor de hoteluitbater zich niet in de schulden moet stoppen. Daarom krijg je ook een vergoeding uitbetaald voor het algehele gebruik van het hotel en de totale bezettingsgraad van het hotel is dus vooral belangrijk.

De winst bestaat uit de omzet min alle kosten zoals personeelskosten, aankoopkosten voeding, onderhoud, verwarming, water,... Deze winst wordt gemiddeld gezien voor zo'n 90% uitgekeerd aan de investeerders.

Voordelen

Betaalbare investering

In vergelijking met een investering in klassiek vastgoed is een investering in een hotelkamer doorgaans een pak goedkoper. Er werden de afgelopen jaren al verschillende projecten in België gelanceerd in ondermeer De Panne, De Haan, Nieuwpoort, Oostende of Charleroi. Een hotelkamer kost doorgaans tussen de 100.000 en 150.000 euro en de inkomsten worden om de drie maanden uitbetaald.

Hoger rendement dan spaarrekening

Beleggen in hotelkamers staat garant voor een zorgeloze investering. De uitbater van het hotel staat in voor het onderhoud en het verhuur. Op deze manier krijg je al snel een hoger rendement dan een spaarrekening, terwijl de risico's voor de meeste mensen erg aanvaardbaar blijven.

Om over een succesvolle belegging te kunnen spreken moet je natuurlijk wel een goed draaiend hotel uitkiezen. Als het hotel geen gasten kan aantrekken, dan krijgt de investeerder natuurlijk ook geen 'huur' op zijn rekening. Daarom is de locatie van het hotel erg belangrijk: liefst op een erg toeristische locatie of in een drukke stad waar veel zakenmensen overnachtingen zoeken. Ook de expertise van de uitbater kan belangrijk zijn. Een hotelgroep die reeds meerdere hotels in beheer heeft zal van een nieuw hotel ook sneller een succes maken. Kies daarom liefst voor een bekende naam.

Nadelen

Ingewikkelde eigendomsstructuur

De aankoop van de hotelkamer wordt vastgelegd via een notariële akte. Je bent dan eigenaar van een specifieke hotelkamer. Het grondaandeel wordt doorgaans met een erfpachtovereenkomst van 99 jaar geregeld. Je bespaart zo op registratierechten, maar moet jaarlijks wel een pachtvergoeding betalen (de 'canon'). Deze vergoeding kan na een aantal jaren opgetrokken worden als de grondprijzen gestegen zijn.

Het vruchtgebruik van de hotelkamer wordt overgedragen aan de uitbater van het hotel. Deze zal je in ruil jaarlijks een deel van de winst uitbetalen.

Rendement schommelt

Zoals elke investering in vastgoed kan het rendement van een belegging in hotelkamers wel tegenvallen. Bij een lage bezettingsgraad in het hotel zal het rendement bijvoorbeeld niet op 5 maar misschien slechts op 3 procent uitkomen. De trimestriële uitbetalingen kunnen dan ook wel wat schommelen.

Sommige hoteluitbaters verbinden zich er wel toe om de investeerders steeds een bepaalde minimumvergoeding uit te betalen, ook als de inkomsten tegenvallen.

Fiscaliteit

Het contract tussen de investeerder en de uitbater wordt beschouwd als een concessie en deze inkomsten worden belast als diverse inkomsten. Je betaalt hier 30% roerende voorheffing op. Omdat je eerst nog gebruik kan maken van een forfaitaire aftrek komt de werkelijke belastingvoet echter iets lager uit dan het tarief van de roerende voorheffing.

Zeer illiquide investering

Tenslotte is een belegging in een hotelkamer erg illiquide: je zal de kamer niet zomaar kunnen verkopen als je plots cash nodig hebt. Ben je op zoek naar een vastgoedinvestering die heel liquide is? Overweeg dan te investeren in een vastgoedbevak of een vastgoedcertificaat.

Besluit

Hotelkamers zijn een goede oplossing voor wie op zoek is naar een zorgeloze investering die meer opbrengt dan een spaarrekening, zonder dat je zelf tijd moet spenderen aan de rompslomp die bij het verhuren van vastgoed hoort. De instapprijs ligt lager dan bijvoorbeeld een tweede verblijf, waardoor een investering in hotelkamers voor meer mensen toegankelijk is. Denk tenslotte goed na over de nadelen, zoals het wisselende rendement, de fiscaliteit en het feit dat je een hotelkamer niet zomaar kan verkopen.


Actuele projecten

  • Instap vanaf: €148.000
  • In het nieuwe Mercure-hotel te Blankenberge kan je eigenaar worden van een hotelkamer. Mercure maakt deel uit van de groep Accor die Europees marktleider is en mooie bezettingscijfers kan voorleggen. Lees meer
  • Instap vanaf: €169.500
  • Met ibis Styles Zeebrugge bouw je een onmiddellijk rendement op door te investeren in een hotelkamer. Dankzij vaste contracten met de haven is een goede bezetting gegarandeerd. Lees meer
  • Instap vanaf: €132.000
  • In het nieuwe station in Blankenberge ligt het ibis budget hotel Blankenberge. Een strategische locatie in de populairste badplaats van België. Lees meer

Populair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken