Je bent hier: Home > Vastgoed > Sociale woningen

Investeren in sociale woningen

huis

Jouw woning verhuren aan een sociaal verhuurkantoor (SVK) is een manier om zorgeloos te genieten van de opbrengsten van jouw pand. De overheid heeft in Vlaanderen al zo'n 50 SVK's erkend, die ondersteuning krijgen van de lokale besturen.

Het verhuurkantoor zorgt voor alle rompslomp en je krijgt maandelijks een huursom op je rekening gestort. Ondanks de bijkomende tussenpersoon kan het rendement toch al gauw oplopen tot 4 procent en meer. Zo verwerf je zonder moeite een gegarandeerd extra inkomen.

Het verhuurkantoor is jouw huurder en verhuurt je woning door. Het SVK regelt ondermeer het huurcontract, de plaatsbeschrijving, de brandverzekering en de herstellings-en onderhoudswerken die de huurder moet betalen. Het kantoor zorgt ook voor toezicht op de woning zodat je het pand terugkrijgt met alleen de gebruikelijke slijtage.

Je kan een contract met het verhuurkantoor afsluiten voor een looptijd van 9, 18 of 27 jaren. Hoewel het eigenlijk gaat over een professionele huurder, zal je toch belast worden alsof je aan een particulier verhuurt (op het geïndexeerde kadastraal inkomen dus).

De diensten van het verhuurkantoor zijn gratis voor de verhuurder, maar in ruil wordt wel een lagere huurprijs gevraagd. Gemiddeld gezien zal de huurprijs al snel zo'n 20% lager liggen dan de gewone marktprijs.

Voor de verhuurder zijn er wel een heel aantal voordelen tegenover de reguliere markt:

  • Geen rompslomp met komen en gaan van huurders
  • Steeds stipte betaling, ook als je woning niet verhuurd is of als de bewoner zijn huur niet betaald heeft
  • Geen risico's op langdurige gerechtelijke procedures (bij wanbetalers)
  • Het SVK geeft het pand terug in oorspronkelijke staat, buiten de gewone slijtage
  • Vermindering van de onroerende voorheffing, al gauw meer dan 100 euro per jaar
  • Belastingverminderingen voor renovatiewerken: tot 45% terug te krijgen via personenbelasting
  • Slechts 12% btw bij nieuwbouw of renovatie in plaats van 21%, als je minstens 15 jaren aan een SVK zal verhuren

Ondanks de lagere huurprijs kan het rendement toch nog hoger uitkomen dan verhuren op de reguliere markt. Denk maar eens aan de inkomsten die je verliest als je pand enkele maanden leeg staat of als je huurder niet meer kan betalen. Af en toe hoor je ook verhalen over huurders die heel veel schade hebben aangericht in de woning waardoor je als verhuurder tegen hoge herstellingskosten aankijkt.

Om te verhuren aan een SVK moet je woning uiteraard voldoen aan een aantal kwaliteitsnormen. Er wordt bijvoorbeeld gekeken of er een keuken, toilet en badkamer aanwezig zijn. Verder wordt gekeken naar de brandveiligheid, de aanwezigheid van isolatie of dubbel glas, de toestand van de verwarmingsinstallatie, de afwezigheid van vochtproblemen,...

Een interessant alternatief voor wie op zoek is naar een eigen appartement en zorgeloze huurinkomsten is verhuren aan expats.


Succesvol beleggen

Leer succesvol beleggen zonder dat het veel tijd kost. Reserveer jouw boek »

in 10 stappen succesvol beleggen

Populair op FiWe.be