Je bent hier: Home > Vastgoed > Studentenkamers

Investeren in studentenkamers

studentenkamers

Studentenkamers zijn altijd erg populair geweest onder vastgoedbeleggers. Het is een markt die voor stabiele inkomsten zorgt en niet conjunctuurgevoelig is zoals kantoren dat wel zijn. Er zijn elk jaar nieuwe studenten die weer op zoek moeten naar een 'kot', waardoor de kamers erg snel verhuurd zijn.

Criteria

Door rekening te houden met de onderstaande criteria kan je al snel een goede investering doen die past bij je mogelijkheden.

Locatie

Net zoals bij elke andere vastgoedbelegging is het belangrijk dat je kiest voor de juiste locaties. In Brussel studeren in 2016 bijna 90.000 studenten. Er wordt verwacht dat dit aantal binnen 10 jaren zal oplopen naar 100.000 studenten. Voldoende potentieel in de markt dus! De stad is dan ook erg interessant voor een investering in studentenkamers. Maar ook in andere steden zoals Gent, Leuven, Hasselt, Antwerpen en Brugge wordt een gelijkaardige evolutie verwacht.

Bestaand pand of investeren in nieuwbouw?

Er worden elk jaar wel wat bestaande studentenkamers op de markt gebracht, maar vaak investeer je beter in een nieuwbouw. Bij oudere gebouwen zijn vaak heel veel onderhoudskosten en het studentenpubliek verkiest natuurlijk de nieuwste studentenkamers met de modernste faciliteiten. Dat maakt het verhuren ook veel makkelijker.

Zelf uitbaten of exploitatie uit handen geven?

Bij het uitbaten van studentenkamers komen heel wat praktische formaliteiten kijken. Daarom kun je heel vaak instappen in nieuwe projecten waarbij de exploitatie voor je geregeld is. Zij staan in voor het verhuur, het onderhoud, kortom alle praktische beslommeringen. Zo wordt investeren in studentenkamers echt een zorgeloze belegging.

Voordelen

In populaire steden zal er weinig leegstand zijn. Hoewel het verloop vaak groot is, zal je dus toch erg snel een nieuwe huurder kunnen vinden.

Met studentenkamers kan je meestal een hoger rendement realiseren dan met klassieke appartementen. Gemiddeld gezien komt het rendement van nieuwe studentenkamers al gauw uit boven de 4.5%, terwijl dit voor klassieke appartementen eerder 4% is.

Bovendien zijn er doorgaans weinig wanbetalers, waardoor het risico van een kot in een drukke studentenstad eerder beperkt is. In de meeste gevallen wordt de huur van het kot door kapitaalkrachtige ouders betaald, waardoor het geld elke maand netjes op je rekening staat.

Nadelen

In sommige steden is er een overaanbod aan studentenkamers, waardoor panden soms lang leeg blijven staan. Ook beslissingen van universiteiten of hogescholen kunnen een impact hebben op jouw belegging. Denk maar aan universiteiten die sluiten of fuseren of opleidingen die naar een andere stad of nieuwe campus verplaatst worden. Sommige opleidingen zijn soms populair en jaren later zijn er slechts weinig geïnteresseerde studenten. Zoals je merkt zijn er dus diverse factoren die een impact kunnen hebben op de vraag naar studentenkamers.

In vergelijking met klassiek vastgoed zijn er bij studentenvastgoed vaak hoge onderhoudskosten. Denk maar aan wilde kotfeestjes die ervoor zorgen dat een studentenkamer sneller tekenen van slijtage laat zien zonder dat er echt kwaad opzet in het spel is.

Als je zelf instaat voor de verhuur dan is er meestal sprake van veel administratieve rompslomp. Heel vaak zal je elk academiejaar weer met een nieuwe huurder moeten werken. Het verloop ligt dus veel hoger dan bij klassiek vastgoed.

Studentenvastgoed moet ook voldoen aan strenge veiligheidscriteria. In het geval van nieuw vastgoed betekent dit een extra investeringskost, bijvoorbeeld om te voldoen aan de eisen qua brandveiligheid. Bij de aankoop van een bestaand pand moeten er soms nog heel wat extra investeringen gedaan worden om het pand geschikt te maken voor verhuur aan studenten. Deze extra investeringen drukken dan ook op het rendement.

Beursgenoteerde studentenkamers

Op de beurs van Brussel noteert Xior Student Housing, een Belgische vastgoedvennootschap die investeert in studentenhuizen in ondermeer België en Nederland. Het is een perfect alternatief voor wie op een toegankelijke manier in studentenvastgoed wil beleggen, zonder alle mogelijke kopzorgen. Voor 1 aandeel Xior betaalde je in 2018 rond de 39 euro en mocht je een dividend verwachten van zo'n 1,20 euro, wat ruim 3% is.

Xior rapporteerde voor het eerste halfjaar van 2018 een bezettingsgraad van 98,45%. De totale vastgoedportefeuille was 612 miljoen euro waard en telde 4.105 verhuurbare studentenunits. Met de geplande investeringen zou de portefeuille naar 775 miljoen euro moeten stijgen en meer dan 6.600 verhuurbare studentenkamers.

Wie aandelen wil kopen, kan best wel brokers vergelijken.


Succesvol beleggen

Leer succesvol beleggen zonder dat het veel tijd kost. Reserveer jouw boek »

in 10 stappen succesvol beleggen

Populair op FiWe.be