Je bent hier: Home > Vastgoed > Vastgoedbevak

Investeren in een vastgoedbevak

vastgoedbevak

Een vastgoedbevak of een gereglementeerde vastgoedvennootschap (GVV) is een aandeel dat je op de beurs kan aan-en verkopen. Het bedrijf investeert in verschillende projecten, zodat de risico's meteen al wat gespreid worden (in tegenstelling tot vastgoedcertificaten). Jaarlijks wordt er een coupon uitgekeerd, het dividend. Zo geniet je jaarlijks van een bepaald rendement op je belegging.

Een vastgoedbevak of GVV maakt investeren in vastgoed voor iedereen mogelijk. Cofinimmo is een voorbeeld van zo'n vastgoedbevak die voor meer dan 3 miljard euro aan gebouwen in beheer heeft. Zorgvastgoed, kantoren, cafés die verhuurd zijn aan AB Inbev,... Cofinimmo kost in november 2018 rond de 108 euro voor 1 aandeel en zelfs met een zeer beperkt bedrag kan je dus investeren in vastgoed.

Dividend en waardestijging

De jaarlijkse huuropbrengsten zullen deels aan de aandeelhouders worden uitgekeerd in de vorm van een dividend. In het geval van Cofinimmo komt het dividendrendement uit op gemiddeld zo'n 3 tot 5 procent per jaar, wat erg aantrekkelijk is. Je hoeft je namelijk geen zorgen te maken over het beheer van je vastgoedbelegging en toch krijg je erg mooie inkomsten!

De waarde van de aandelen zelf kan uiteraard fluctueren. Dit hangt enerzijds af van de waarde van alle gebouwen in portefeuille, maar anderzijds zijn er op de beurs ook periodes van overwaardering en onderwaardering. In 2007 haalde Cofinimmo bijvoorbeeld nog een koers van meer dan 150 euro om in 2009 richting de 75 euro te dalen. In 2017 staat het aandeel alweer boven de 100 euro. Gedurende deze ganse periode bleef Cofinimmo steeds een aantrekkelijk dividend uitbetalen, dus voor de 'buy and hold' belegger maken de koersbewegingen op de beurs niet zoveel uit. Wat telt is het aantrekkelijke jaarlijkse dividend van een aandeel met een vrij beperkt risico in vergelijking met andere aandelenbeleggingen.

Hoe een GVV kopen?

Om een vastgoedbevak of GVV te kunnen kopen moet je toegang hebben tot de beurs. Dat kan via jouw gebruikelijke bank, maar vaak loont het de moeite om even te kijken naar gespecialiseerde brokers. Zij rekenen doorgaans veel minder kosten aan dan de traditionele banken. Vergelijk hier brokers.