Waarschuwing

  • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
  • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
  • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
  • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
  • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
  • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
  • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Je bent hier: Home > Vastgoed > Vastgoedcertificaten

Investeren in vastgoedcertificaten

vastgoedcertificaat

Een vastgoedcertificaat is een soort van aandeel dat je gewoon op de beurs kan aan-en verkopen. In tegenstelling tot een vastgoedbevak investeert het vastgoedcertificaat slechts in één welbepaald project. Dat kan een kantoorgebouw zijn, zoals het certificaat Beaulieulaan. Shoppingcenters zijn ook populair, zoals Woluwe of Westland. Het Woluwe Shopping certificaat noteerde in april 2017 rond de 1950 euro. Beaulieulaan noteerde rond datzelfde moment rond de 135 euro. Zoals je merkt kan je dankzij een vastgoedcertificaat met een zeer beperkt bedrag toch investeren in aantrekkelijk vastgoed.

Risico's van certificaten

De risico's zijn niet onbestaande, gezien een vastgoedcertificaat slechts over een belegging gaat in één project. Als een shoppingcentrum niet populair wordt, als de huurcontracten tegenvallen, als de kosten te hoog oplopen,... dan zal zich dit vertalen in een lagere koers van het certificaat. Voor spreiding moet je dan zelf zorgen door te investeren in verschillende certificaten en bevaks.

De liquiditeit van vastgoedcertificaten is doorgaans ook niet zo groot zoals een gewoon aandeel. Dat betekent dat je niet altijd op elk moment stukken kan verhandelen op de beurs omdat er geen tegenpartij opduikt om de stukken te kopen of te verkopen. Soms moet je daardoor enkele dagen wachten, maar in vergelijking met een rechstreekse belegging in vastgoed is de liquiditeit van een certificaat uiteraard veel hoger en is verkopen veel makkelijker.

Potentieel hoge opbrengst

Bij een belegging in vastgoed reken je steeds op mooie periodieke inkomsten, terwijl je ook een waardestijging van het vastgoed zelf mag verwachten. Bij het certificaat van Beaulieulaan komen beide zaken mooi tot uiting. In 2012 kon je het certificaat kopen tegen een koers van 120 euro, terwijl de koers in 2017 al rond 135 euro schommelt. Tegelijk wordt er jaarlijks een mooie coupon uitgekeerd die netto oploopt tot wel 10%.

Hoe een vastgoedcertificaat kopen?

Om een vastgoedcertificaat aan te kopen moet je kunnen handelen op de beurs. Misschien lukt dat via jouw huisbankier, maar meestal bespaar je veel kosten door beroep te doen op een gespecialiseerde broker. De kosten van deze brokers liggen vaak veel lager dan bij de traditionele banken. Vergelijk brokers voor aandelen.


Populair op Financeinfo.be









ADVERTENTIE

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

  • * Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.