Je bent hier: Home > Vastgoed > Zorgvastgoed

Investeren in zorgvastgoed

zorgvastgoed

De toenemende vergrijzing maakt dat er heel wat interesse is in zorgvastgoed zoals serviceflats en rusthuizen. De verklaring is niet ver te zoeken: geen enkel andere type vastgoed zorgt voor zulke stabiele inkomsten. Kantoren en winkelpanden worden bijvoorbeeld steeds vaker geconfronteerd met leegstand en ook de steile opgang van de ecommerce is nadelig voor heel wat winkelbuurten.

Bij het zorgvastgoed is de situatie helemaal anders. Mensen leven steeds langer en deze trend zal zich in de komende tientallen jaren ook blijven verder zetten. De ouderen willen genieten van een rustige oude dag met de nodige extra's. In serviceflats of assistentiewoningen kunnen ouderen zelfstandig wonen met heel wat extra dienstverlening, zoals verpleging binnen handbereik, poetshulp, maaltijden,... In een rusthuis wordt nog meer hulp op maat geboden en ouderen die veel hulp nodig hebben kunnen hier terecht.

De leegstand in het zorgvastgoed is vrijwel onbestaande. Sterker nog: op de meeste plaatsen zijn er wachtlijsten. Een vrijgekomen plek wordt haast onmiddelijk weer ingevuld en de huurinkomsten blijven dus constant. Toch kan ook de locatie een belangrijke rol spelen. Kies dus bij voorkeur voor een erg toegankelijke omgeving met de nodige faciliteiten in de buurt, zoals een supermarkt, apotheker, bakker of slager. Ook de nabijheid van openbaar vervoer kan een absolute plus zijn.

Beleggen in zorgvastgoed

De exploitatie van het zorgvastgoed wordt verzorgd door de uitbater die alle flats in een bepaalde residentie beheert. Je hoeft dus zelf niet om te kijken naar deze investering. De uitbater betaalt periodiek het afgesproken bedrag en is dus een erg stabiele huurder.

Zorgvastgoed is fiscaal interessant

Fiscaal gezien is zorgvastgoed ook erg interessant. Je geniet van een verlaagd btw tarief van 12% in plaats van 21%. Bovendien is er een vrijstelling van onroerende voorheffing.

Volle eigendom of financieel recht?

Naast het investeren in serviceflats waarbij je eigenaar wordt van een specifieke flat, bestaat er nog een andere mogelijkheid. Via een financieel recht geef je een bepaald bedrag voor een bepaalde periode in handen van de uitbater. Je bent dan geen eigenaar van een specifieke flat maar hebt wel een aandeel in het volledige complex. Voor de aankoop van het recht zijn uiteraard geen notariskosten en registratierechten te betalen. Het risico ligt hier hoger dan bij investeren in volle eigendom: op het einde van het contract moet de uitbater namelijk je inleg ook terugbetalen. En de toekomstige financiële gezondheid van de uitbater inschatten is onmogelijk. Op dertig jaren tijd kan er veel gebeuren!

Beursgenoteerd zorgvastgoed

Aedifica en Care Property Invest zijn beiden een 'openbare gereglementeerde vastgoedvennootschap naar Belgisch recht' (GVV).

Aedifica is een Europese referentiespeler voor wat betreft zorgvastgoed voor senioren. Aedifica is één van de belangrijke investeerders in zorgvastgoed in België, maar de groep is ook actief in Duitsland en Nederland. Sinds december 2018 is Aedifica ook in het Verenigd Koninkrijk actief. In november 2019 werd Aedifica actief in Zweden en Finland. De waarde van de vastgoedportefeuille bedroeg meer dan 2,3 miljard euro in november 2019.

Care Property Invest is met een vastgoedportefeuille van zo'n 584 miljoen euro een kleinere speler. Oorspronkelijk werd CP Invest opgericht op initiatief van de Vlaamse regering, om de bouw van serviceflats voor OCMW's te financieren. Door de focus op OCMW's heeft CP Invest betrouwbare huurders en bedraagt de bezettingsgraad 100%.

De aandelen Aedifica en Care Property Invest zijn een perfect alternatief voor een rechtstreekse investering in zorgvastgoed. Bovendien kan je op deze manier met een zeer beperkt kapitaal in zorgvastgoed investeren. Een ander voordeel tegenover klassieke aandelen is het recht op een lagere roerende voorheffing van 15% op de dividenden. Dit wordt toegekend als de vastgoedportefeuille van de GVV voor minstens 60% uit zorgvastgoed bestaat.

Het aandeel Aedifica noteerde begin 2019 rond de 79 euro, terwijl er een dividend van 2,74 euro werd verwacht. Dit betekent een brutorendement van haast 3,5%. Care Property Invest noteerde rond 21 euro en hier werd een dividend van 0,72 euro verwacht. Ook dit brutorendement komt uit tegen de 3,5%. De nettorendementen liggen in beide gevallen rond de 2,9%. Erg aantrekkelijk in vergelijking met een spaarboekje dat vrijwel niets meer opbrengt!

Bovendien kan je naast het jaarlijkse dividend ook genieten van de eventuele koersstijging van het aandeel. Tenminste, als de vastgoedinvesteerders goed blijven presteren en de waarde van hun vastgoedportefeuille blijft toenemen.

Hoe Aedifica of Care Property Invest kopen?

Om het aandeel Aedifica of Care Property Invest aan te kopen moet je toegang hebben tot de Brusselse aandelenbeurs. Je kan dit misschien doen via je gewone bankier, maar vaak is het interessanter om in zee te gaan met een 'broker' die de aan-en verkooptransacties voor je zal regelen. Bij elke transactie zal de broker een commissie aanrekenen en doorgaans is deze veel goedkoper dan bij de traditionele banken. Klik hier om brokers te vergelijken.


Succesvol beleggen

Leer succesvol beleggen zonder dat het veel tijd kost. Reserveer jouw boek »

in 10 stappen succesvol beleggen

Populair op FiWe.be