Je bent hier: Home > Verzekeringen > Autoverzekering

Autoverzekering

Een autoverzekering is een verzekering die je afsluit voor een auto. Iedereen die met zijn voertuig op de openbare weg gaat is wettelijk verplicht om een verzekering BA auto (burgerlijke aansprakelijkheid) af te sluiten. Deze verzekering zal eventuele schade aan derden vergoeden voor een ongeval waar je in fout bent. Je bent dus niet zelf verzekerd met een BA auto! De verzekering kan daarom uitgebreid worden met omnium (dekt schade aan jouw eigen wagen) of een bestuurdersverzekering.

Autoverzekeringen vergelijken

Aanbieder Kenmerken Berekenen
Autoverzekering berekenen DVV
  • BA auto en Omnium
  • Steeds een DVV consulent in jouw buurt
  • Twee maanden gratis verzekering (tot 15 oktober 2016)
Bereken je premie
Autoverzekering berekenen Corona Direct
  • Minder dan 15 000 km afleggen per jaar? Krijg tot 50% korting!
Premie berekenen

Enkele aandachtspunten

  • Is rechtsbijstand inbegrepen in de verzekeringspremie, of moet hiervoor extra betaald worden?
  • Worden extra's voorzien voor wie al in de laagste bonus-malus categorie zit? Sommige maatschappijen geven zogenaamde jokers, waardoor je kan botsen zonder jouw bonus-malus te doen stijgen.
  • Hoe verloopt de communicatie met jouw verzekeringsmaatschappij/verzekeringsmakelaar? Steeds lang moeten wachten op antwoorden op jouw vragen doet weinig goeds verhopen voor de service wanneer je die echt nodig hebt (lees: wanneer je een ongeval hebt).
  • Word je auto gratis naar een garage gesleept na een ongeval?
  • Krijg je een vervangwagen?

Kilometerverzekering

Rij je niet gigantisch veel kilometers per jaar? Dan kan je tot 50% besparen met de kilometerverzekering van Corona. Je betaalt dus alleen voor de kilometers die je echt rijdt. Hoe minder je met de auto rijdt, hoe minder je betaalt. Net als bij bv. elektriciteit vraagt Corona jaarlijks de kilometerstand van jouw wagen op.

Reed je minder kilometers dan voorzien? Dan krijg je zelfs geld terugbetaald! Als je minder dan 15.000 km per jaar rijdt, dan is de kilometerverzekering van Corona de eerlijkste en meestal ook veruit de goedkoopste oplossing. Op de website van Corona kan je online de kostprijs van je autoverzekering berekenen.

Wanneer je onverwacht toch meer rijdt, hoef je de auto niet aan de kant te laten staan: de premie voor je autoverzekering wordt dan aangepast. Natuurlijk is het niet goed om steeds meer te rijden, je bent dan goedkoper af met een normale autoverzekering.

De goedkoopste prijs bedingen

Vergeet niet om korting te vragen aan jouw verzekeringsmakelaar. De prijs die men je in eerste instantie zal meedelen is nooit de bodemprijs. Speel aanbieders van autoverzekeringen tegen elkaar uit en maak zo winst!

Wie vergelijkt, wint. Maak simulaties door de links te volgen in de bovenstaande tabel.

Premie

De premie die je betaalt is afhankelijk van het vermogen van de wagen, het doel (beroep?), de leeftijd van de bestuurder, het schadeverleden (ongevallen gemaakt in het verleden?) en je woonplaats. In een grote stad liggen de premies bijvoorbeeld hoger (meer kans op ongevallen). Simpel gezegd: hoe hoger de kans op ongevallen, hoe hoger de premie. Als je een tijdje op de baan bent zonder brokken te maken, dan zal de prijs van de verzekering ook dalen.

Hoewel het bonus-malus systeem al in 2004 officieel werd afgeschaft, blijft het toch nog in gebruik. De verzekeraar kent punten toe: een jaar ongevalvrij rijden zorgt ervoor dat je bonus-malus graad zakt en dat je premie goedkoper wordt.

Opzegtermijn

Uw autoverzekering wordt elk jaar automatisch verlengd. Indien je wil overschakelen naar een nieuwe autoverzekering is het belangrijk om ruim op voorhand alles te regelen met de nieuwe verzekeringsmaatschappij. Contacteer de nieuwe verzekeringsmaatschappij meer dan drie maanden voor de vervaldag van je huidige verzekering. Zij zullen de papieren voor de overdracht dan tijdig klaarmaken.

Soorten autoverzekeringen en uitbreidingen

Er bestaan een aantal types verzekeringen. Let erop dat niet elke verzekeringsmaatschappij alle types aanbiedt. Informatie vragen is de boodschap.

Burgerlijke aansprakelijkheid (BA)

De autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid is verplicht in België en verzekert de schade die aan derden wordt toegebracht. Het gaat zowel om de materiële en de persoonlijke schade. Indien je met je auto een ongeval veroorzaakt, hoef je niet uit eigen zak de schade aan de auto van de tegenpartij te vergoeden. Je ontsnapt ook aan de ziekenhuiskosten van het onfortuinlijke slachtoffer: je autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid dekt deze kosten.

Mini-omnium / mini-allrisk

De benaming mini-omnium is niet algemeen aanvaard, maar wordt meestal gebruikt voor een verzekering die verdergaat dan de burgerlijke aansprakelijkheid. Een mini-omnium verzekert je auto meestal tegen diefstal, vandalisme, brand, glasbreuk, botsing met dieren, etc. Alleen de schade aan je wagen door een ongeval in fout wordt niet vergoed. Kijk goed na bij de verschillende verzekeringsmaatschappijen wat precies verzekerd wordt.

Omnium / allrisk

Een omnium-verzekering is een uitbreiding op de mini-allrisk en biedt een volledige bescherming van je wagen. Dit wil zeggen dat wanneer je zelf een ongeval veroorzaakt ook de schade aan jouw wagen vergoed wordt. Uiteraard is dit type verzekering duurder. Belangrijk is de vrijstelling of franchise. Dit is een bedrag dat je bij elk schadegeval uit eigen zak moet betalen. Als je een oude auto hebt, en wanneer de vrijstelling hoog is, loont het waarschijnlijk niet langer de moeite je auto omnium te verzekeren. Bij een eventueel schadegeval zal je namelijk niet veel geld meer krijgen voor uw autowrak.

Jongeren

Omdat het voor jongeren erg moeilijk kan zijn goedkoop een autoverzekering af te sluiten, werd het starterscontract 29/29 ontwikkeld. Wie voldoet aan de strenge voorwaarden, krijgt zo een goedkopere verzekering voor de auto. Vraag zeker je makelaar naar de concrete voorwaarden.

Bestuurders

De bestuurdersverzekering dekt eventuele lichamelijke schade voor de bestuurder als deze in fout is bij een ongeval. De verzekeraar zal alle medische kosten betalen en eventueel ook het inkomensverlies bij blijvende of tijdelijke arbeidsongeschiktheid. Deze uitbreiding kost al gauw 50 tot 100 extra per jaar.

Rechtsbijstand

De rechtsbijstandsverzekering is noodzakelijk voor een goede afloop van een schadegeval. Indien je voor de rechtbank moet verschijnen zal deze verzekering ook tussenkomen in de gerechtskosten. Deze verzekering zal er dus voor zorgen dat jouw belangen goed verdedigd worden. De meeste autoverzekeringen bevatten sowieso al een vorm van rechtsbijstand.

Bijstand

Pechverhelping of pechbijstand is interessant om bij panne jouw wagen te laten herstellen of wegslepen.


Gratis nieuwsbrief

Vul uw e-mail adres in
om onze nieuwsbrief te ontvangen:
E-mail adres: