Je bent hier: Home > Verzekeringen > Brandverzekering

Brandverzekering

De brandverzekering is in zijn meest pure vorm een verzekering die voor een woning of vastgoed wordt afgesloten en de schade door brand dekt. Het gaat dan zowel om het gebouw zelf, als om de inboedel. Indien je in een appartement woont, wordt er voor het appartement zelf meestal een zogenaamde blokpolis (een verzekering voor het hele gebouw) afgesloten en dien je nog een aparte brandverzekering af te sluiten voor je eigen bezittingen. De prijs van de blokpolis wordt vervolgens verdeeld onder de eigenaars.

Op de Belgische markt is de woonverzekering Cocoon van DVV erg aantrekkelijk.

Verplicht?

Anders dan wat veel mensen denken is een brandverzekering op zich niet verplicht. Er is geen wet, die naar analogie met bijvoorbeeld de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid voor de auto, het afsluiten van een brandverzekering verplicht. In de praktijk zullen derden je dit echter vaak verplichten. De eigenaar van een huurappartement verplicht zijn huurders bijvoorbeeld om een brandverzekering af te sluiten. Ook de kredietmaatschappij of bank waar je jouw lening hebt lopen, kan je verplichten een brandverzekering af te sluiten. In theorie mag je in dat laatste geval vrij kiezen bij welke maatschappij je een brandverzekering afsluit. In de praktijk zal je enkel kunnen lenen tegen een gunstige rentevoet indien je een brandverzekering afsluit bij de maatschappij waar je ook jouw lening regelde. Wel verplicht is een verzekering af te sluiten die derden vergoedt wanneer ze in huis gewond geraken bij een brand of ongeval. Deze aanvulling kan een deel zijn van een brandverzekering, of van de famiale verzekering.

Wat is de prijs?

Bij het afsluiten van een brandverzekering dien je een lange lijst vragen te beantwoorden. Deze vragen proberen de waarde van jouw woning of appartement vast te stellen. Hoe duurder of waardevoller jouw woning, hoe duurder de brandverzekering. Ook een groter risico op brand, verhoogt de premie. Hieronder geven we enkele factoren die een rol spelen in het bepalen van de kostprijs van jouw brandverzekering:

  • Grootte van het appartement/woning: hoe kleiner, hoe goedkoper de brandverzekering
  • Houten plafonds en een dak van stro: het gebruik van materialen die sterk brandbaar zijn stuwt de kostprijs van de brandverzekering de hoogte in.
  • Garage in de woning, of er naast: het risico op brand is groter indien de garage zich in de woning bevindt, waardoor de brandverzekering duurder wordt.

Het is belangrijk om deze vragen zo correct mogelijk te beantwoorden. Alleen zo ben je beschermd tegen onderverzekering. Het is erg onaangenaam wanneer jouw huis verwoest werd om vast te stellen dat je slechts voor een beperkt bedrag verzekerd bent, waardoor je geen nieuw huis kan opbouwen.

Klik hier voor de prijzen van Cocoon van DVV.

Overstromingen en andere natuurrampen

Sinds 2005 zijn verzekeringsmaatschappijen verplicht in alle brandverzekeringen die ze afsluiten de risico’s op natuurrampen te dekken. Hieronder begrijpt men o.a. grondverzakkingen, aardbevingen, etc. Tot dan waren overstromingen vaak ook financiële rampen omdat de getroffenen geen aparte verzekering hadden afgesloten.

Opties in je brandverzekering

Je brandverzekering kan je vaak uitbreiden tot een echte woningverzekering. Dit wil zeggen dat naast brand ook de schade die voortkomt uit andere fenomenen als blikseminslag, glasbreuk, etc. vergoed wordt. Ook wordt samen met de brandverzekering een diefstalverzekering aangeboden. Dit is belangrijk wanneer je de polissen van verschillende aanbieders van brandverzekeringen wil vergelijken. Lees steeds nauwkeurig de voorwaarden in de polis van de brandverzekering. Bijvoorbeeld, wordt de implosie/explosie van een televisietoestel vergoed, of wordt dit om één of andere reden uitgesloten?

Hoeveel zal de verzekeringsmaatschappij je terugbetalen bij brand?

Hou het totale verzekerde bedrag goed in het oog. Als jouw woning 10 jaren oud is, betaalt de verzekeringsmaatschappij dan een bedrag waarmee je een nieuwe woning kan bouwen, betaalt ze de waarde van een huis dat 10 jaren oud is, of betaalt ze de waarde van het huis 10 jaren geleden? Je verzekeringsmakelaar of verzekeringsagent kan je helpen deze vragen te beantwoorden. Alleen zo kan je de brandverzekering kiezen die het beste bij jouw risicoprofiel past.


Gratis nieuwsbrief

Vul uw e-mail adres in
om onze nieuwsbrief te ontvangen:
E-mail adres: