Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.
Waarschuwing
- De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
- De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
- Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
- De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
- Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
- Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
- Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.
Levensverzekering
De levensverzekering is een verzekering die het leven verzekert. Net zoals je bij een autoverzekering een bedrag uitbetaald krijgt bij een ongeval met schade, krijg je van de levensverzekering een bedrag als er iets gebeurt met het leven, in de breedste betekenis van het woord. Deze verzekering is interessant omdat ze toelaat voor je familie te zorgen, over je overlijden heen. Je kan nu al verzekeren dat zij niets tekort komen wanneer je er zelf niet meer bent.
Verschillende typens levenverzekeringen
Onder het begrip levensverzekeringen verstaan we meestal het type verzekering dat hierboven werd omschreven. Toch zijn er verschillende types verzekeringen die allemaal levensverzekeringen worden genoemd. Hieronder sommen we de twee belangrijkste types levensverzekeringen op:
- Levensverzekering met uitkering na overlijden: Bij deze verzekering wordt er een bepaald bedrag uitbetaald indien je overlijdt. Dit bedrag kan in 1 maal worden uitbetaald of periodiek. (bijvoorbeeld maandelijks een bepaalde rente). Dit laatste is ideaal om ervoor te zorgen dat al je kapitaal na je overlijden niet wegsmelt in 1 maand. Ook kan ervoor gekozen worden de verzekerde periode te beperken: dit betekent dat je leven dan enkel verzekerd is indien je voor een bepaalde datum overlijdt.
- Levensverzekering met uitkering bij leven: Deze verzekering is eigenlijk net het omgekeerde. Deze verzekering betaalt je een bedrag uit indien je op een bepaald moment nog in leven bent. Pensioensparen is een bekend voorbeeld van deze levensverzekering.
Waarom heb ik een levensverzekering nodig?
Niet iedereen heeft een levensverzekering nodig, maar in sommige gevallen kan het raadzaam zijn voorzorgen te nemen.
Denk bijvoorbeeld aan een gezin met 4 kinderen met een uit het huis werkende vader en een thuiswerkende moeder. Indien de vader overlijdt, wordt het inkomen drastisch teruggeschroefd.
Een levensverzekering kan in zo’n geval ervoor zorgen dat de kinderen voldoende financiële mogelijkheden zullen hebben, bijvoorbeeld om op kot te gaan.
Hoe hoog moet de premie zijn van mijn levensverzekering?
Dit dient geval per geval bekeken te worden. Een levensverzekering als appeltje voor de dorst is iets anders dan een levensverzekering die gebruikt wordt om de toekomst van kinderen te financieren. Je verzekeringsmakelaar moet ook nauwkeurig uitrekenen welke premie het voordeligste is voor je persoonlijke fiscale situatie.