Waarschuwing

  • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
  • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
  • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
  • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
  • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
  • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
  • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Je bent hier: Home > Verzekeringen > Uitvaartverzekering

Uitvaartverzekering

De uitvaartverzekering is in België nog niet zo ingeburgerd als elders, maar er wordt meer en meer reclame voor gemaakt. Waarover gaat het precies? De uitvaartverzekering is een verzekering die een dienst aanbiedt bij het overlijden van de verzekerde.

Wat de aangeboden dienst van een uitvaartverzekering juist is, kan sterk uiteenlopen. Een beperkte uitvaartverzekering zal enkel een bepaald bedrag uitkeren bedoeld voor de begrafeniskosten (deze verzekering wordt ook wel de kapitaalverzekering genoemd), een uitgebreide uitvaartverzekering kan ook bijvoorbeeld de organisatie van de uitvaartplechtigheid op zich nemen, tot zelfs de kleur van de bloemen aan de pilaren van de kerk (deze verzekering wordt ook de natura-verzekering genoemd).

Uitvaartverzekering afsluiten

Voor het afsluiten van een uitvaartverzekering kan je beroep doen op een makelaar. Samen met jou wordt er dan gezocht welke verzekering het best bij jou past. Je kan kiezen voor de goedkoopste uitvaartverzekering of net voor een heel uitgebreide verzekering.

Nut van de uitvaartverzekering

Tijdens het leven nadenken over de periode na de dood kan nooit kwaad, dat heet voorzienig zijn. Maar welk ander nut heeft de uitvaartverzekering juist?

Wanneer iemand overlijdt moeten successierechten betaald worden op diens nalatenschap. Bij het overlijden worden daarom de bankrekeningen van die persoon geblokkeerd. Ook gemeenschappelijke rekeningen worden geblokkeerd. De onmiddellijke kosten voor een begrafenis betalen brengt zo heel wat rompslomp met zich mee. Een uitvaartverzekering betaalt onmiddellijk het verzekerde bedrag uit aan een op voorhand gekozen begunstigde. De betaling van alle onmiddellijke kosten wordt zo gegarandeerd. Je bent dan zeker dat je nabestaanden zich over dit aspect geen zorgen meer moeten maken.

Wat bepaalt de premie?

Uitvaartverzekeringen kunnen duur en goedkoop zijn. Net zoals bij elke verzekering is de premieberekening complex. Zo hangt de premie in eerste instantie af van het bedrag waarvoor je verzekerd wil worden. Daarnaast is ook de termijn waarin je betaalt een bepalende factor: betaal je alles in 1 keer, of gespreid over een termijn tot 20 jaren? Ook de aansluitingsleeftijd is belangrijk. Voor jongeren is de uitvaartverzekering goedkoper dan voor ouderen.

Vergelijk de diensten in natura goed

Indien je kiest voor een uitgebreide verzekering die ook de organisatie van je uitvaart zelf in handen neemt, dien je goed de diensten te vergelijken die de verschillende uitvaartverzekeringsmaatschappijen aanbieden. Zal er bijvoorbeeld bij jouw nabestaanden een zogenaamde uitvaartconsulent langskomen? Wat doet deze persoon precies? Wie neemt contact op met de begrafenisondernemer? Hoeveel rouwprentjes zijn inbegrepen? Kan er een adressenlijst voor doodsbrieven worden doorgegeven? Enzovoorts.

Zoals je merkt zijn er heel wat zaken om rekening mee te houden. Daarom is het aan te raden om beroep te doen op een makelaar die je helpt bij het vergelijken van uitvaartverzekeringen.


Populair op Financeinfo.be

ADVERTENTIE

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

  • * Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.