Je bent hier: Home > Verzekeringen > Uitvaartverzekering

Uitvaartverzekering

De uitvaartverzekering is in België nog niet zo ingeburgerd als elders, maar er wordt meer en meer reclame voor gemaakt. Waarover gaat het precies? De uitvaartverzekering is een verzekering die een dienst aanbiedt bij het overlijden van de verzekerde.

Wat de aangeboden dienst van een uitvaartverzekering juist is, kan sterk uiteenlopen. Een beperkte uitvaartverzekering zal enkel een bepaald bedrag uitkeren bedoeld voor de begrafeniskosten (deze verzekering wordt ook wel de kapitaalverzekering genoemd), een uitgebreide uitvaartverzekering kan ook bijvoorbeeld de organisatie van de uitvaartplechtigheid op zich nemen, tot zelfs de kleur van de bloemen aan de pilaren van de kerk (deze verzekering wordt ook de natura-verzekering genoemd).

Nut van de uitvaartverzekering

Tijdens het leven nadenken over de periode na de dood kan nooit kwaad, dat heet voorzienig zijn. Maar welk ander nut heeft de uitvaartverzekering?
Wanneer iemand overlijdt moeten successierechten betaald worden op diens nalatenschap. Bij het overlijden worden daarom de bankrekeningen van die persoon geblokkeerd. Ook gemeenschappelijke rekeningen worden geblokkeerd. De onmiddellijke kosten voor een begrafenis betalen, dreigt zo een probleem te worden. Een uitvaartverzekering betaalt onmiddellijk het verzekerde bedrag uit aan een op voorhand gekozen begunstigde. De betaling van alle onmiddellijke kosten wordt zo gegarandeerd.

Iedereen kan zelf een laatste wilsbeschikking opstellen, maar het afsluiten van een uitvaartverzekering helpt je nadenken over wat je nu precies wil.

Wat bepaalt de premie?

Uitvaartverzekeringen kunnen duur en goedkoop zijn. Net zoals bij elke verzekering is de premieberekening complex. Zo hangt de premie in eerste instantie af van het bedrag waarvoor je verzekerd wil worden. Daarnaast is ook de termijn waarin je betaalt een bepalende factor: betaal je alles in 1 keer, of gespreid over een termijn tot 20 jaren? Ook de aansluitingsleeftijd is belangrijk. Voor jongeren is de uitvaartverzekering goedkoper dan voor ouderen.

Vergelijk de diensten in natura goed

Indien je kiest voor een uitgebreide verzekering die ook de organisatie van je uitvaart zelf in handen neemt, dien je goed de diensten te vergelijken die de verschillende uitvaartverzekeringsmaatschappijen aanbieden. Zal er bijvoorbeeld bij jouw nabestaanden een zogenaamde uitvaartconsulent langskomen? Wat doet deze persoon precies? Wie neemt contact op met de begrafenisondernemer? Hoeveel rouwprentjes zijn inbegrepen? Kan er een adressenlijst voor doodsbrieven worden doorgegeven? Enzovoorts.