Je bent hier: Home > Beleggen

Beleggen

brokers

Brokers vergelijken

Ken je iets van aandelen? Beleg zelf en kies voor een broker met lage transactiekosten.

Vergelijk brokers

laten beleggen

Laten beleggen

Niet thuis op de beurs? Laat specialisten voor jou beleggen en je portefeuille beheren.

Laten beleggen

Je kan jouw geld thuis onder een kussen bewaren of op een spaarrekening zetten, maar beide zullen weinig opleveren. De spaarrentes zijn de afgelopen jaren enorm gedaald. Met een beetje geluk krijg je 1% rente op jouw spaargeld. Op een bedrag van 1.000 euro ontvang je dus slechts 10 euro aan rente per jaar. Je moet dus wel heel veel geld op jouw spaarrekening hebben staan wil het wat leuks opleveren. Het is dan ook niet vreemd dat veel mensen op zoek gaan naar alternatieven, zoals investeren in obligaties, aandelen of vastgoed.

Of je veel of weinig geld hebt, beleggen voor beginners is altijd mogelijk. Het maakt niet uit of je 10.000 euro wilt beleggen of slechts 50 euro. We bekijken enkele mogelijkheden.

Zelf geld uitlenen

Banken gebruiken het geld van spaarrekeningen om geld uit te lenen. Tegenwoordig kan je via internet zelf geld uitlenen aan particulieren. In plaats van geld uit te lenen aan 1 persoon kan je op deze manier een portefeuille samenstellen van verschillende projecten waar je telkens een klein bedrag aan uitleent. Op die manier realiseer je gegarandeerd een beter rendement dan op een spaarboekje. In België is dit mogelijk via de website van Mozzeno.

Een Europees platform dat beleggers de mogelijkheid geeft om zelf te investeren in persoonlijke leningen is Fast Invest. Er zijn rendementen mogelijk tot wel 14% en investeren kan al vanaf 1 euro. Er is zelfs een 'Auto Invest' module die voor jou een gespreide portefeuille zal samenstellen op basis van je voorkeuren over bijvoorbeeld de ontleningstermijn en de intrest.

Beleggen op de financiële markten

Beleggingsfondsen

Een beleggingsfonds verzamelt het geld van een grote groep mensen en gaat hiermee investeren in aandelen, obligaties of nog andere beleggingsvormen. De fondsbeheerder zorgt voor de spreiding van het risico waardoor een aandelenfonds veel minder risicovol is dan een belegging in slechts 1 aandeel. Nadeel is natuurlijk wel dat er kosten zijn die betaald moeten worden. Zo zal de fondsbeheerder een loon krijgen en vaak nog een deel van de behaalde winst krijgen. Ook worden er vaak hoge instap-en uitstapkosten aangerekend. Om deze redenen zal je met beleggingsfondsen altijd een lager rendement hebben dan met een rechtstreekse belegging in aandelen.

In België staat MeDirect bekend als dé Belgische fondsenbank. Je hebt hier keuze uit wereldwijde fondsen en kant-en-klare modelportefeuilles. Bovendien betaal je op de meeste fondsen geen instap-, uitstap- of transactiekosten!

Laten beleggen

Heel wat mensen zijn niet thuis op de beurs en vinden een beleggingsfonds kiezen al een erg zware opdracht. In dat geval is bijvoorbeeld laten beleggen van BinckBank een goede keuze. Er wordt dan voor jou een portefeuille op maat samengesteld die bovendien dagelijks opgevolgd en eventueel aangepast wordt. Op die manier wordt goed ingespeeld op de fluctuaties van de beurzen. Bij dalende markten is je portefeuille ook beschermd tegen grote verliezen.

Aandelen

Door een aandeel te kopen word je mede-eigenaar van een bedrijf. Op de beurs vind je veel bekende bedrijven waarvan je aandelen kunt kopen, zoals bijvoorbeeld Google, Apple, AB Inbev, Telenet, Proximus enzovoorts. Beleggen in aandelen is helemaal niet zo moeilijk, je moet hiervoor alleen een goede broker hebben die liefst zo weinig mogelijk kosten aanrekent. Je kan dus best de broker tarieven vergelijken.

Je zorgt verder best voor wat spreiding want een individueel aandeel kan altijd hard onderuit gaan door slecht nieuws. Je kan dus veel geld verliezen als het tegenzit, als je hier niet tegen opgewassen bent dan beleg je best niet in individuele aandelen.

Indexfondsen

Beleggen in indexfondsen of indextrackers wint ook aan belang. Als je denkt dat de beurs het dit jaar goed gaat doen (de Bel20 bijvoorbeeld), dan kan je daar op inzetten. Door een tracker aan te schaffen koop je als het ware een mandje met verschillende aandelen. Het voordeel van deze beleggingsvorm is dat de kosten relatief laag zijn, de fondsbeheerder moet immers gewoon de samenstelling van de beursindex volgen. Door te beleggen in de tracker wordt het risico meteen gespreid over een groot aantal aandelen. Natuurlijk kent ook deze vorm van beleggen wel wat nadelen. Zo zal de opbrengst doorgaans niet zo spectaculair zijn als bij sommige individuele aandelen. Verwacht dus geen torenhoge winsten als je gaat beleggen in indexfondsen.

Obligaties

Als je een obligatie koopt geef je als het ware een lening uit. Je kunt bijvoorbeeld 5.000 euro uitlenen aan een bedrijf. Daar wordt vervolgens rente over uitbetaald, bijvoorbeeld 4%. Afhankelijk van de looptijd wordt de rente jaarlijks uitbetaald. Groot voordeel van obligaties is dat ze iets veiliger zijn dan aandelen. Bij een eventueel faillissement van het bedrijf wordt de obligatiehouder uitbetaald voor de aandeelhouder, die vaak met lege handen overblijft. Daarnaast zijn obligaties eenvoudig te begrijpen. Nadelen zijn dat het een eerdere saaie beleggingsvorm, de obligatiekoersen bewegen minder snel dan de aandelenkoersen. Je zult dan ook geen torenhoge rendementen behalen. Obligaties zijn een heel goed alternatief voor spaarrekeningen. Je ontvangt een stuk meer rente, een groot voordeel dus!