Je bent hier: Home > Beleggen > Bitcoin kopen in België

Bitcoin kopen in België - cryptocurrency kopen met bancontact

Bitcoins en andere cryptomunten worden ook in ons land steeds populairder als alternatieve belegging. De bitcoin werd door Satoshi Nakamoto bedacht in navolging van de wereldwijde bankencrisis. Hij wilde een systeem op poten zetten waarmee mensen geld online kunnen verzenden zonder gebruik te maken van een tussenpersoon als een bank of een andere betalingsdienst. Op 3 januari 2009 werd het eerste 'bitcoin blok' gemijnd en was de cryptomunt een feit.

De bitcoin transacties worden in een publieke database bewaard, de zogenaamde blockchain. De cryptomunten worden daarbij toegewezen aan een adres, vergelijkbaar met een bankrekeningnummer. Dit adres is de publieke sleutel. Bitcoins verzenden vanaf jouw adres naar een ander adres doe je door de transactie te ondertekenen met de private sleutel. Deze sleutel kan je vergelijken met de pincode die je nodig hebt om met jouw bankkaart te betalen in de winkel. De private sleutel wordt bewaard in een wallet of portemonnee. De onderstaande websites bieden online wallets aan, zodat je meteen van start kan gaan.

Beste websites om bitcoin te kopen met bancontact

Wie in België bitcoins wil kopen kan het best terecht op een Nederlandse website. Deze gebruiksvriendelijke websites aanvaarden bancontact, kredietkaarten of overschrijvingen. Bovendien zijn deze websites geregistreerd bij de Nederlandse centrale bank, zodat je er zeker kan van zijn dat het niet gaat over een schimmig platform.

Na het registreren kan je euro's overmaken naar jouw account op de onderstaande websites. Daarna koop je meteen cryptomunten die op de website zelf bewaard worden. Dit gaat allemaal even eenvoudig als online bankieren. Er is helemaal niets moeilijk aan bitcoins kopen, in tegenstelling tot wat bitcoin fraudeurs beweren!

Omwille van strengere regels en om witwassen te voorkomen moet je op de onderstaande websites wel eerst je identiteit bewijzen. Heel dit verificatieproces kan echter op enkele minuten tijd afgerond worden. Daarnaast moet je ook een klein bedrag van jouw bankrekening overschrijven, waarna deze rekening aan jouw account gekoppeld wordt. Cryptomunten weer verkopen en dat geld vervolgens terug opnemen kan dan alleen door over te schrijven op geverifieerde bankrekeningen.

Bitvavo
 • Gevestigd in Nederland
 • Bitcoin, ethereum en meer dan 40 andere cryptocurrencies
 • Betalen met bancontact, overschrijving of creditcard
 • Geen kosten op aankopen tot €1.000 in de eerste 7 dagen
 • Geregistreerd bij De Nederlandsche Bank


Litebit
 • Gevestigd in Nederland
 • Meer dan 50 cryptocurrencies
 • Betalen met bancontact, overschrijving of creditcard
 • Telefonische helpdesk
 • Geregistreerd bij De Nederlandsche Bank


Bitcoin koers vandaag

Waarom is de bitcoin zo populair?

In een eerste golf waren het vooral kleine beleggers die de bitcoin ontdekten en de koers fors hoger stuurden. Vooral vanaf 2019 begonnen er steeds meer grote beleggers en bedrijven bitcoins te kopen. Sommige grote bedrijven hebben zelfs al voor meer dan een miljard dollar aan bitcoins gekocht. Ze doen dit omdat ze vrezen dat traditionele munten zoals de euro en de dollar sneller hun waarde zullen verliezen. In ons artikel Nu nog bitcoins kopen? kan je er meer over lezen.

Is bitcoin wel veilig?

Cryptocurrencies zijn niet gereguleerd. De bitcoins die je op bovenstaande websites hebt staan zijn niet verzekerd. Geld op een bankrekening is wel verzekerd: als de bank failliet gaat is jouw geld beschermd tot 100.000 euro.

Regelmatig lees je over hacks van websites, waarbij hackers er in slagen om massaal veel bitcoins te stelen. Vaak zijn er ook malafide websites die verdwijnen met al de bitcoins van hun klanten. De bovenstaande websites hechten echter veel belang aan veiligheid. Bitvavo maakt bijvoorbeeld veel gebruik van cold wallets die bovendien op verschillende locaties bewaard worden. Daarnaast wordt de website regelmatig getest op eventuele veiligheidslekken.

Registratie bij De Nederlandsche Bank

In Nederland mogen sinds november 2020 alleen nog geregistreerde websites cryptodiensten aanbieden. De Nederlandsche Bank oefent het toezicht uit, maar het gaat niet over volledig toezicht zoals bij banken of brokers. Er wordt alleen gecontroleerd of de websites zich houden aan de antiwitwaswetgeving.

Door deze maatregel ben je als consument uiteraard al wel zeker dat je geen klant wordt bij een partij die je probeert op te lichten. Op die manier worden de echte cowboys toch al uit de sector gehaald en kan je als startende cryptobelegger met een gerust hart klant worden bij de geregistreerde websites.

Koop een eigen cold wallet

Het uitgangspunt van bitcoin was echter om te zorgen voor decentralisatie, zodat je niet afhankelijk zou zijn van een tussenpartij. Als je al een omvangrijk bedrag aan cryptomunten bezit, dan loont het om te investeren in een eigen cold wallet. Dit is een toestel waarop de private sleutels veilig bewaard worden. Een heel bekende is bijvoorbeeld de Ledger Nano X, die een beetje op een memory stick lijkt.

Om een transactie te ondertekenen moet je met de Ledger echter nog steeds verbinding maken met bijvoorbeeld een computer of laptop. Als er een veiligheidslek zou gevonden worden, dan kunnen hackers in theorie toch jouw sleutels stelen wanneer je via de Ledger connectie maakt met de pc. Een Belgisch bedrijf heeft daarom gewerkt aan een cold wallet die nooit enige online verbinding heeft. Het toestel is heel wat duurder dan de Ledger, maar deze NGRAVE wallet is momenteel de veiligste cold wallet die er bestaat.

Lees nog meer in ons artikel: Wat is een hardware wallet?".


Populair op Financeinfo.be

Bitvavo
 • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
 • Bitvavo bezoeken