Je bent hier: Home > Nieuws > Nu nog bitcoins kopen?

Nu nog bitcoins kopen?

Nu nog bitcoins kopen?

06 januari 2021

De bitcoin heeft zijn opmars verder gezet en noteert op moment van schrijven zelfs boven de 36.000 dollar. Is het nu nog interessant om bitcoin te kopen?

De bitcoin werkte zich drie jaren geleden in de aandacht door een enorme stijging. Op de top werd er haast 20.000 dollar voor 1 bitcoin neergeteld, maar daarna ging het flink bergaf. Het voorbije jaar herstelde de bitcoin spectaculair en in december maakte de cryptomunt al nieuwe hoogtepunten.

De opvallende prestatie van bitcoin bracht de munt weer onder de aandacht van de traditionele media. Regelmatig lees je er over in de krant of hoor je er over praten op tv of radio. Hierdoor is de interesse van de kleine beleggers opnieuw gewekt en wordt er in Google weer veel gezocht op "bitcoin kopen in België".

Traditionele beleggingsadviseurs geven je uiteraard het advies om niet in bitcoin te investeren. Maar ook zij kunnen zich vergissen. Drie jaren geleden was bankenreus JP Morgan bijvoorbeeld negatief over de bitcoin en zagen ze er geen enkel nut in. Afgelopen week kwam diezelfde bank doodleuk vertellen dat de bitcoin verder kan stijgen naar maar liefst 146.000 dollar.

Ook in de Belgische financiële pers is men voorzichtig. Er wordt steevast geschreven dat de FSMA veel klachten krijgt over fraude met bitcoins. Er zijn dus wel wat Belgen die klant worden bij malafide websites en op die manier al hun spaargeld verliezen. Wat er in de krant echter nooit wordt vermeld is dat onze Noorderburen al een pak verder staan in het reguleren van de cryptocurrency sector. Nederlandse aanbieders van cryptomunten moeten geregistreerd zijn bij de Nederlandse centrale bank en op die manier weet je toch al zeker dat je te maken hebt met een betrouwbaar platform. Goede voorbeelden zijn Bitvavo en Litebit.

Het inherente risico van cryptomunten blijft uiteraard bestaan. De bitcoin kan fors stijgen, maar kan evengoed heel hard crashen. En bitcoins die je vanuit een wallet op een dergelijke website beheert, zijn niet verzekerd. Geld dat je op spaarrekening hebt staan is bijvoorbeeld wel verzekerd tot 100.000 euro. Gaat de bank dus failliet, dan zou je jouw geld moeten terug krijgen. Gaat een cryptocurrency website failliet, dan is de kans groot dat je een deel van je inleg kwijtspeelt of zelfs met lege handen achterblijft. Mensen die veel cryptocurrency bezitten kiezen er daarom voor om te investeren in een eigen cold wallet.

Waarom stijgt de bitcoin koers?

Over waar de koers van de bitcoin naartoe gaat, doen de wildste voorspellingen de ronde. Op termijn zien sommigen de cryptomunt zelfs stijgen tot 500.000 of zelfs 1 miljoen dollar. Of dat werkelijk het geval zal zijn, valt uiteraard nog af te wachten. Het uitgangspunt van al deze voorspellingen is het feit dat bitcoin schaars is. Zo zullen er maar 21 miljoen bitcoins gemijnd worden. Bovendien daalt het aantal nieuwe bitcoins relatief sterk. Per block wordt de mijner nu nog beloond met 6,25 nieuwe bitcoins. Vier jaren geleden was dat nog 12,5 BTC. Eind oktober 2023 halveert de beloning opnieuw naar 3,125 BTC. Om de 210.000 blokken halveert deze 'block reward' en komen er dus minder nieuwe bitcoins bij, tot het aantal van 21 miljoen is bereikt.

Bitcoin krijgt dus te maken met een afnemende inflatie omdat er minder munten bij komen. Daarnaast weten we met zekerheid dat er nooit meer dan 21 miljoen bitcoins zullen zijn. Dit staat in schril contrast met de euro's of dollars van deze wereld. De centrale banken drukken namelijk massaal vers geld om het hoofd te bieden aan ondermeer de coronacrisis. Er is voor deze munten bijgevolg geen bovengrens en centrale banken kunnen naar hartelust vers geld blijven scheppen. Dit zou kunnen ontaarden in verhoogde inflatie, waardoor een euro versneld zijn waarde zou verliezen. De voorbije 20 jaren is spaargeld ook al 20% minder waard geworden. Bitcoin believers geven er daarom de voorkeur aan om hun vermogen op te potten in bitcoin.

Omdat bitcoin believers de traditionele munten zo hard wantrouwen, kopen ze dus bitcoin tegen elke prijs. Wantrouwen in het financiële systeem duwde beleggers traditioneel gezien richting edelmetalen als goud en zilver. Heel wat beleggingsportefeuilles bevatten dan ook een bepaald percentage van deze edelmetalen, als een soort van verzekering tegen mogelijk financieel onheil. Momenteel zien we dat de markt bitcoin begint te bekijken als het digitale goud. Volgens voorstanders van bitcoin zijn er bovendien veel voordelen: zo is er een eindige voorraad aan bitcoins terwijl de voorraad goud in de wereld jaarlijks met zo'n 2% blijft groeien. Daarnaast is bitcoin heel makkelijk te transfereren en is het makkelijk deelbaar: 1 bitcoin bestaat uit 100 miljoen Satoshis. Goud daarentegen weegt veel en is niet makkelijk deelbaar. Er zijn uiteraard wel gouden munten, maar de waarde daarvan is bijvoorbeeld veel te hoog om pakweg bij de bakker een brood te betalen.

Wanneer de grote beleggingsportefeuilles een deel van hun goudbeleggingen inruilen voor bitcoin, of bitcoin gewoon kopen als een extra verzekering naast hun goudpositie, dan kan de koers nog fors hoger gaan. Deze beweging is momenteel al ingezet gezien een fonds als Greyscale Investments al voor meer dan 1,3 miljard dollar aan bitcoins bezit. Ook een bedrijf als MicroStrategy heeft in 2020 voor ruim een miljard dollar geïnvesteerd in bitcoin. Zelfs grote verzekeraars zoals Massachusetts Mutual hebben al voor 100 miljoen dollar in bitcoin geïnvesteerd.

Koop gespreid aan

Vooraleer je in bitcoin wil stappen moet je voor jezelf een aantal vragen beantwoorden. Zie je echt zelf potentieel in de munt? Wil je kopen om nog een graantje mee te pikken van de stijging? Of wil je instappen omdat je gelooft dat de bitcoin een veilige haven kan zijn voor een deel van jouw vermogen? Ben je bereid om een flink stuk van je inleg te verliezen? Zou je een eventuele nieuwe crash van de koers dus kunnen verdragen en uitzitten?

Op de financiële markten moet je vermijden dat je jezelf helemaal laat meeslepen door de massa. In dat geval ga je vermoedelijk snel instappen omdat je bang bent om een stijging te missen, de zogenaamde FOMO (Fear of Missing Out). 

Omdat niemand wil instappen op de absolute top, zou je een DCA strategie kunnen toepassen. Dit staat voor 'dollar cost averaging', waarbij je op regelmatige tijdstippen gaat kopen. Je gaat je investering zo spreiden doorheen de tijd in plaats van een omvangrijk bedrag op slechts 1 moment te investeren. Je zou bijvoorbeeld maandelijks voor 50 euro aan bitcoin kunnen kopen. Staat de koers hoog, dan krijg je weinig bitcoins voor jouw euro's. Valt de koers terug, dan krijg je wat meer bitcoins. Wie deze strategie toepaste vanaf de top in 2017 heeft een hele tijd kunnen profiteren van een verzwakkende koers en kijkt nu aan tegen een forse winst.

Let tenslotte nog op het platform dat je gebruikt om bitcoins te kopen. Vaak worden er aankoopkosten aangerekend van meerdere procenten. Een goedkope en gebruiksvriendelijke Nederlandse website is Bitvavo.


Laatste artikels over Beleggen

Bitcoin als wettig betaalmiddel nog niet mogelijk in België

04 oktober 2021

Nu we met El Salvador het eerste land ter wereld hebben waar bitcoin aanvaard wordt als legaal betaalmiddel, werd aan minister van Financiën Van Peteghem gevraagd of dit ook in België kan.
Lees meer


Waarom investeren in crypto nog steeds de moeite waard is

24 september 2021

Bitcoins en andere cryptomunten hebben de afgelopen tijd een flinke groei doorgemaakt. Als jij een early adapter was en reeds voor deze periode bezig was met crypto, dan heb je er waarschijnlijk flink aan verdiend.
Lees meer


Bijna anderhalf miljoen Belgen overwegen investering in cryptocurrency

12 september 2021

Ongeveer 6% van de Belgen bezit bitcoin. In totaal zou zo'n anderhalf miljoen Belgen cryptocurrency bezitten of sterk overwegen om te investeren in crypto.
Lees meer


Club Brugge sluit sponsordeal met cryptobedrijf

22 augustus 2021

De Nederlandse cryptocurrency aanbieder BLOX heeft een overeenkomst afgesloten met Club Brugge. Het logo van het bedrijf komt de komende twee seizoenen op de mouwen van de spelers.
Lees meer


BUX verdubbelt klantenbestand in België

20 juli 2021

De neobroker BUX lanceerde zichzelf vorig jaar in ons land en telt ondertussen al 65.000 klanten.
Lees meerPopulair op Financeinfo.be

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 100 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken