06 januari 2021 - door Redactie
De bitcoin heeft zijn opmars verder gezet en noteert op moment van schrijven zelfs boven de 36.000 dollar. Is het nu nog interessant om bitcoin te kopen?
De bitcoin werkte zich drie jaren geleden in de aandacht door een enorme stijging. Op de top werd er haast 20.000 dollar voor 1 bitcoin neergeteld, maar daarna ging het flink bergaf. Het voorbije jaar herstelde de bitcoin spectaculair en in december maakte de cryptomunt al nieuwe hoogtepunten.
De opvallende prestatie van bitcoin bracht de munt weer onder de aandacht van de traditionele media. Regelmatig lees je er over in de krant of hoor je er over praten op tv of radio. Hierdoor is de interesse van de kleine beleggers opnieuw gewekt en wordt er in Google weer veel gezocht op "bitcoin kopen in België".
Traditionele beleggingsadviseurs geven je uiteraard het advies om niet in bitcoin te investeren. Maar ook zij kunnen zich vergissen. Drie jaren geleden was bankenreus JP Morgan bijvoorbeeld negatief over de bitcoin en zagen ze er geen enkel nut in. Afgelopen week kwam diezelfde bank doodleuk vertellen dat de bitcoin verder kan stijgen naar maar liefst 146.000 dollar.
Ook in de Belgische financiële pers is men voorzichtig. Er wordt steevast geschreven dat de FSMA veel klachten krijgt over fraude met bitcoins. Er zijn dus wel wat Belgen die klant worden bij malafide websites en op die manier al hun spaargeld verliezen. Wat er in de krant echter nooit wordt vermeld is dat onze Noorderburen al een pak verder staan in het reguleren van de cryptocurrency sector. Nederlandse aanbieders van cryptomunten moeten geregistreerd zijn bij de Nederlandse centrale bank en op die manier weet je toch al zeker dat je te maken hebt met een betrouwbaar platform. Goede voorbeelden zijn Bitvavo en Litebit.
Het inherente risico van cryptomunten blijft uiteraard bestaan. De bitcoin kan fors stijgen, maar kan evengoed heel hard crashen. En bitcoins die je vanuit een wallet op een dergelijke website beheert, zijn niet verzekerd. Geld dat je op spaarrekening hebt staan is bijvoorbeeld wel verzekerd tot 100.000 euro. Gaat de bank dus failliet, dan zou je jouw geld moeten terug krijgen. Gaat een cryptocurrency website failliet, dan is de kans groot dat je een deel van je inleg kwijtspeelt of zelfs met lege handen achterblijft. Mensen die veel cryptocurrency bezitten kiezen er daarom voor om te investeren in een eigen cold wallet.
Over waar de koers van de bitcoin naartoe gaat, doen de wildste voorspellingen de ronde. Op termijn zien sommigen de cryptomunt zelfs stijgen tot 500.000 of zelfs 1 miljoen dollar. Of dat werkelijk het geval zal zijn, valt uiteraard nog af te wachten. Het uitgangspunt van al deze voorspellingen is het feit dat bitcoin schaars is. Zo zullen er maar 21 miljoen bitcoins gemijnd worden. Bovendien daalt het aantal nieuwe bitcoins relatief sterk. Per block wordt de mijner nu nog beloond met 6,25 nieuwe bitcoins. Vier jaren geleden was dat nog 12,5 BTC. Eind oktober 2023 halveert de beloning opnieuw naar 3,125 BTC. Om de 210.000 blokken halveert deze 'block reward' en komen er dus minder nieuwe bitcoins bij, tot het aantal van 21 miljoen is bereikt.
Bitcoin krijgt dus te maken met een afnemende inflatie omdat er minder munten bij komen. Daarnaast weten we met zekerheid dat er nooit meer dan 21 miljoen bitcoins zullen zijn. Dit staat in schril contrast met de euro's of dollars van deze wereld. De centrale banken drukken namelijk massaal vers geld om het hoofd te bieden aan ondermeer de coronacrisis. Er is voor deze munten bijgevolg geen bovengrens en centrale banken kunnen naar hartelust vers geld blijven scheppen. Dit zou kunnen ontaarden in verhoogde inflatie, waardoor een euro versneld zijn waarde zou verliezen. De voorbije 20 jaren is spaargeld ook al 20% minder waard geworden. Bitcoin believers geven er daarom de voorkeur aan om hun vermogen op te potten in bitcoin.
Omdat bitcoin believers de traditionele munten zo hard wantrouwen, kopen ze dus bitcoin tegen elke prijs. Wantrouwen in het financiële systeem duwde beleggers traditioneel gezien richting edelmetalen als goud en zilver. Heel wat beleggingsportefeuilles bevatten dan ook een bepaald percentage van deze edelmetalen, als een soort van verzekering tegen mogelijk financieel onheil. Momenteel zien we dat de markt bitcoin begint te bekijken als het digitale goud. Volgens voorstanders van bitcoin zijn er bovendien veel voordelen: zo is er een eindige voorraad aan bitcoins terwijl de voorraad goud in de wereld jaarlijks met zo'n 2% blijft groeien. Daarnaast is bitcoin heel makkelijk te transfereren en is het makkelijk deelbaar: 1 bitcoin bestaat uit 100 miljoen Satoshis. Goud daarentegen weegt veel en is niet makkelijk deelbaar. Er zijn uiteraard wel gouden munten, maar de waarde daarvan is bijvoorbeeld veel te hoog om pakweg bij de bakker een brood te betalen.
Wanneer de grote beleggingsportefeuilles een deel van hun goudbeleggingen inruilen voor bitcoin, of bitcoin gewoon kopen als een extra verzekering naast hun goudpositie, dan kan de koers nog fors hoger gaan. Deze beweging is momenteel al ingezet gezien een fonds als Greyscale Investments al voor meer dan 1,3 miljard dollar aan bitcoins bezit. Ook een bedrijf als MicroStrategy heeft in 2020 voor ruim een miljard dollar geïnvesteerd in bitcoin. Zelfs grote verzekeraars zoals Massachusetts Mutual hebben al voor 100 miljoen dollar in bitcoin geïnvesteerd.
Vooraleer je in bitcoin wil stappen moet je voor jezelf een aantal vragen beantwoorden. Zie je echt zelf potentieel in de munt? Wil je kopen om nog een graantje mee te pikken van de stijging? Of wil je instappen omdat je gelooft dat de bitcoin een veilige haven kan zijn voor een deel van jouw vermogen? Ben je bereid om een flink stuk van je inleg te verliezen? Zou je een eventuele nieuwe crash van de koers dus kunnen verdragen en uitzitten?
Op de financiële markten moet je vermijden dat je jezelf helemaal laat meeslepen door de massa. In dat geval ga je vermoedelijk snel instappen omdat je bang bent om een stijging te missen, de zogenaamde FOMO (Fear of Missing Out).
Omdat niemand wil instappen op de absolute top, zou je een DCA strategie kunnen toepassen. Dit staat voor 'dollar cost averaging', waarbij je op regelmatige tijdstippen gaat kopen. Je gaat je investering zo spreiden doorheen de tijd in plaats van een omvangrijk bedrag op slechts 1 moment te investeren. Je zou bijvoorbeeld maandelijks voor 50 euro aan bitcoin kunnen kopen. Staat de koers hoog, dan krijg je weinig bitcoins voor jouw euro's. Valt de koers terug, dan krijg je wat meer bitcoins. Wie deze strategie toepaste vanaf de top in 2017 heeft een hele tijd kunnen profiteren van een verzwakkende koers en kijkt nu aan tegen een forse winst.
Let tenslotte nog op het platform dat je gebruikt om bitcoins te kopen. Vaak worden er aankoopkosten aangerekend van meerdere procenten. Een goedkope en gebruiksvriendelijke Nederlandse website is Bitvavo.
20 maart 2023
Beleggen is de afgelopen jaren steeds populairder geworden en met de opkomst van beleggen apps wordt het nog gemakkelijker om te investeren in verschillende markten en producten.
Lees meer
03 maart 2023
Ondanks de vele waarschuwingen worden er nog steeds mensen in de val gelokt van oplichters die beloven dat je veel geld kan verdienen.
Lees meer
23 februari 2023
Heb je weinig tijd en middelen om actief bezig te zijn met je financiële toekomst?
Lees meer
20 februari 2023
Na een enorme dip in de markt lijken verschillende cryptomunten er langzamerhand weer bovenop te komen. Bitcoin en Ethereum hebben de laatste weken weer een stevig herstel gezien.
Lees meer
08 februari 2023
Consumenten moeten beter geïnformeerd worden over de risico's, vindt de regering.
Lees meer