Waarschuwing

  • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
  • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
  • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
  • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
  • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
  • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
  • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Deze website is gratis voor bezoekers. Om deze gratis dienst te kunnen aanbieden krijgen we een compensatie, commissie of advertentie vergoeding van de diensten of producten die op deze website vermeld worden.

Je bent hier: Home > Nieuws > Denk goed na voor je bitcoin koopt

Denk goed na voor je bitcoin koopt

Denk goed na voor je bitcoin koopt

06 januari 2021 - door Redactie

De bitcoin koers heeft zijn opmars verder gezet en noteert op moment van schrijven zelfs boven de 36.000 dollar.

De cryptomunt bitcoin werkte zich drie jaren geleden in de aandacht door een enorme stijging. Op de top werd er haast 20.000 dollar voor 1 bitcoin neergeteld, maar daarna ging het flink bergaf. Het voorbije jaar herstelde de bitcoin koers spectaculair en in december maakte de cryptomunt al nieuwe hoogtepunten.

De opvallende prestatie van bitcoin bracht de munt weer onder de aandacht van de traditionele media. Regelmatig lees je er over in de krant of hoor je er over praten op tv of radio. Hierdoor is de interesse van de kleine beleggers opnieuw gewekt en wordt er in Google weer veel gezocht op "bitcoin kopen in België".

Traditionele beleggingsadviseurs geven je uiteraard het advies om niet in bitcoin te investeren. Ook in de Belgische financiële pers is men voorzichtig. Er wordt steevast geschreven dat de FSMA veel klachten krijgt over fraude met bitcoins. Er zijn dus wel wat Belgen die klant worden bij malafide websites en op die manier al hun spaargeld verliezen. Onze Noorderburen staan al een pak verder in het reguleren van de cryptocurrency sector. Nederlandse aanbieders van cryptomunten moeten geregistreerd zijn bij de Nederlandse centrale bank en op die manier weet je toch al zeker dat je te maken hebt met een betrouwbaar platform. Een goed voorbeeld is Bitvavo.

Inherent risico

Het inherente risico van cryptomunten blijft uiteraard bestaan. De bitcoin koers kan fors stijgen, maar kan evengoed heel hard crashen. En bitcoins die je vanuit een wallet op een dergelijke website beheert, zijn niet verzekerd. Geld dat je op een spaarrekening hebt staan is bijvoorbeeld wel verzekerd tot 100.000 euro. Gaat de bank dus failliet, dan zou je jouw geld moeten terug krijgen. Gaat een cryptocurrency website failliet, dan is de kans groot dat je een deel van je inleg kwijtspeelt of zelfs met lege handen achterblijft. Mensen die veel cryptocurrency bezitten kiezen er daarom voor om te investeren in een eigen cold wallet.

Waarom stijgt de bitcoin koers?

Bitcoin is schaars en dat zou de koers moeten ondersteunen. Zo zullen er maar 21 miljoen bitcoin gemijnd worden. Bovendien daalt het aantal nieuwe bitcoin relatief sterk. Per block wordt de mijner nu nog beloond met 6,25 nieuwe bitcoin. Vier jaren geleden was dat nog 12,5 BTC. In 2024 halveert de beloning opnieuw naar 3,125 BTC. Om de 210.000 blokken halveert deze 'block reward' en komen er dus minder nieuwe bitcoins bij, tot het aantal van 21 miljoen is bereikt.

Bitcoin krijgt dus te maken met een afnemende inflatie omdat er minder munten bij komen. Daarnaast weten we met zekerheid dat er nooit meer dan 21 miljoen bitcoin zullen zijn. Dit staat in schril contrast met de euro's of dollars van deze wereld. De centrale banken drukken namelijk massaal vers geld om het hoofd te bieden aan ondermeer de coronacrisis. Er is voor deze munten bijgevolg geen bovengrens en centrale banken kunnen naar hartelust vers geld blijven scheppen. Dit zou kunnen ontaarden in verhoogde inflatie, waardoor een euro versneld zijn waarde zou verliezen. Bitcoin believers geven er daarom de voorkeur aan om hun vermogen op te potten in bitcoin.

Omdat bitcoin believers de traditionele munten zo hard wantrouwen, kopen ze dus bitcoin tegen elke prijs. Wantrouwen in het financiële systeem duwde beleggers traditioneel gezien richting edelmetalen als goud en zilver. Heel wat beleggingsportefeuilles bevatten dan ook een bepaald percentage van deze edelmetalen, als een soort van verzekering tegen mogelijk financieel onheil. Momenteel zien we dat de markt bitcoin begint te bekijken als het digitale goud. Volgens voorstanders van bitcoin zijn er bovendien veel voordelen: zo is er een eindige voorraad aan bitcoin terwijl de voorraad goud in de wereld jaarlijks met zo'n 2% blijft groeien. Daarnaast is bitcoin heel makkelijk te transfereren en is het makkelijk deelbaar: 1 bitcoin bestaat uit 100 miljoen Satoshis. Goud daarentegen weegt veel en is niet makkelijk deelbaar. Er zijn uiteraard wel gouden munten, maar de waarde daarvan is bijvoorbeeld veel te hoog om pakweg bij de bakker een brood te betalen.

Denk goed na vooraleer je instapt

Vooraleer je in bitcoin wil stappen moet je voor jezelf een aantal vragen beantwoorden. Zie je echt zelf potentieel in de munt? Wil je kopen om nog een graantje mee te pikken van de stijging? Of wil je instappen omdat je gelooft dat bitcoin een veilige haven kan zijn voor een deel van jouw vermogen? Ben je bereid om een flink stuk van je inleg te verliezen? Zou je een eventuele nieuwe crash van de koers dus kunnen verdragen en uitzitten?

Op de financiële markten moet je vermijden dat je jezelf helemaal laat meeslepen door de massa. In dat geval ga je vermoedelijk snel instappen omdat je bang bent om een stijging te missen, de zogenaamde FOMO (Fear of Missing Out). 

Omdat niemand wil instappen op de absolute top, zou je een DCA strategie kunnen toepassen. Dit staat voor 'dollar cost averaging', waarbij je op regelmatige tijdstippen gaat kopen. Je gaat je investering zo spreiden doorheen de tijd in plaats van een omvangrijk bedrag op slechts 1 moment te investeren. Je zou bijvoorbeeld maandelijks voor 50 euro aan bitcoin kunnen kopen. Staat de koers hoog, dan krijg je weinig bitcoin voor jouw euro's. Valt de koers terug, dan krijg je wat meer bitcoin. Wie deze strategie toepaste vanaf de top in 2017 heeft een hele tijd kunnen profiteren van een verzwakkende koers en kijkt nu aan tegen een forse winst.

Let tenslotte nog op het platform dat je gebruikt om bitcoin te kopen. Vaak worden er aankoopkosten aangerekend van meerdere procenten. Een goedkope en gebruiksvriendelijke Nederlandse website is Bitvavo.


Laatste artikels over beleggen

Cryptobroker Litebit gaat sluiten

23 mei 2023

De Nederlandse cryptobroker Litebit ziet geen toekomst weggelegd voor zichzelf. De klanten wordt aangeraden over te stappen naar Bitvavo.
Lees meer


Geld van klanten zit vast op Belgisch cryptoplatform bit4you

28 april 2023

Het crypto platform bit4you heeft de activiteiten stopgezet omdat een belangrijke partner failliet dreigt te gaan.
Lees meer


Bitcoin opnieuw boven 30.000 dollar

13 april 2023

De bitcoin koers is dit jaar al flink gestegen. Tegenover de start van het jaar loopt de winst al op tot meer dan 80%.
Lees meer


Ondanks cryptowinter blijven Belgen geloven in virtuele munten

22 maart 2023

De meeste beleggers beschouwen de forse koersdalingen op de cryptomarkt als een tijdelijke correctie. Dat blijkt uit een onderzoek van de FSMA in samenwerking met IPSOS.
Lees meer


Daar is de bankencrisis terug

13 maart 2023

Vorige week is in de VS een nieuwe bankencrisis gestart, die ook tot in Europa is doorgesijpeld.
Lees meer


Scammers blijven tienduizenden euro's ontfutselen van argeloze beleggers

03 maart 2023

Ondanks de vele waarschuwingen worden er nog steeds mensen in de val gelokt van oplichters die beloven dat je veel geld kan verdienen.
Lees meer


Bouw slim aan je financiële toekomst!

23 februari 2023

Heb je weinig tijd en middelen om actief bezig te zijn met je financiële toekomst?
Lees meer


Bitcoin koers herstelt na enorme crash van vorig jaar

20 februari 2023

Na een enorme dip in de markt lijken verschillende cryptomunten er langzamerhand weer bovenop te komen. Bitcoin en Ethereum hebben de laatste weken weer een stevig herstel gezien.
Lees meerPopulair op Financeinfo.beADVERTENTIE

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 190 digitale valuta* bij de grootste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

  • * Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.